Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Banánový koláč s jahodovým pyré
Jahody jsou velmi bohatým zdrojem vitamínu C a obsahují lehce stravitelnou vlákninu. Jejich konzumace má příznivý účinek na tvorbu testosteronu, podporují metabolismus, pomáhají při nachlazení a při léčbě srdečních chorob. Pro svou chuť byly dříve považovány za královské ovoce či za ovoce lásky.
Co budete potřebovat:
- 3 zralé banány
- 300 g jahod
- 150 g másla (kousek na vymazání)
- 2 vejce (ideálně od vašeho farmáře, babičky nebo sousedů)
- 5 plných lžic třtinového cukru muscovado
- 1 hrnek polohrubé kukuřičné mouky
- 1 hrnek hladké špaldové mouky
- jedlá soda půl lžičky a půl sáčku kypřícího prášku do pečiva BIO AMYLON
- špetka soli
- pravá vanilka, další varianta chuti skořice, kůra z bio citrónu nebo pomerančový olej od firmy Just
- kulinářská specialita z mandlí (značka Bio Ecomil) – možno nahradit klasickou smetanou, či bílým jogurtem dle chuti
- javorový sirup
Upečte si chutný banánový koláč, kde je díky banánům použito menší množství mouky. Rozhodně vyzkoušejte mouku kukuřičnou. Koláč se dá upéct i bezlepkový bez využití špaldové mouky. Doporučený cukr muscovado má vysoký poměr melasy a mění konečnou chuť koláče do karamelova, je bohatý na minerály.
Užijte si sezónních jahod a zkuste variantu pyré bez laktózy. Velmi doporučuji vyzkoušet chutnou a výživově hodnotnou kulinářskou specialitu z mandlí, chuť je jemná a lahodná právě v kombinaci s jahodami, ale nejen s nimi. Je skvělou alternativou kravské a sójové smetany. Můžete ji přidat do omáček, polévek, těstovin či zeleniny, do moučníků nebo čaje. Neobsahuje laktózu, lepek, cholesterol a sóju.
Příprava koláče na menší pečící nádobu:
Vymažte pečící nádobu máslem. Rozmixujte ideálně elektrickou metlou třtinový cukr s celými vejci (pokud máte alergii na vejce, můžete nahradit 1 práškem vanilkového pudinku), přidejte změklé máslo, nenahrazujte olejem ani jinou alternativou, není to ono. Mixování trvá déle, než u klasického cukru a konečná podoba nikdy nemá stejnou konzistenci, jak jste zvyklí u konzistence řepného cukru, vejce a másla.
V míse rozmačkejte na jemno banány, přidejte mouky, kypřidla (jedlou sodu je dobré rozpustit v kapce mléka a alternativně kombinovat s bio Amylonem nebo vinným kamenem), sůl, vanilku (nebo další variace vůní a chutí, které doporučuji obměňovat). Pokud je těsto příliš husté, přidejte mléko (kravské či jiné alternativy). Dejte do pečící misky a pečte. Zpočátku na vyšší teplotu, pak snižte a dopečte.
Koláč by měl být vyšší, je možné ho rozkrojit a promazat či doplnit ovocným pyré.
Příprava pyré:
Rozmačkejte jahody, doslaďte javorovým sirupem a zalijte smetanou (stačí polovina 200 g balení). Ozdobte lístkem máty a jahodou.
Přeji vám příjemné pochutnání na sladké zdravé variantě letního moučníku.