Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Když se řekne kefír, většina z nás si vybaví osvěžující kyselý mléčný nápoj, který zakoupíme ve zcela běžném supermarketu. Co byste však řekli na to, kdybyste si takový kefír mohli vyrobit sami? V jeho mléčné, ale také zcela veganské variantě, případně pak jemné čajové verzi? Dnes se spolu podíváme na to, jak nám takový nápoj může pomoci, jaké harmonizační účinky si v sobě nese a jak jej tedy uchystat, aby se u nás jednotlivým kefírovým houbičkám líbilo a pracovaly na své plné, kefírové obrátky. Zatím vás mohu ujistit, že ona příprava je více než snadná a v konečné fázi také radostí.
Prvním z výčtu jmenujme Tibetský kefír, vyráběný mléčnou tibetskou houbou, která dle legendy pochází z kavkazských hor a jejíž stáří se datuje na 5000 let. Základem nám bude mléko a právě ona kefírová kultura. Nic víc již netřeba. Celé kouzlo spočívá v tom, že jemnou bílou houbu velikosti malých, nepravidelných kuliček propláchneme ve vlažné vodě, umístíme do skleněné nádoby a zalijeme mlékem. Mléko volíme dle své dostupnosti, samozřejmě, čerstvě nadojené, kozí či kravské, je tou nejlepší možnou volbou. Pokud jsme odkázáni na běžně balené mléko z obchodu, vybírejme alespoň z polotučné, či plnotučné varianty. Nízkotučná verze je chudá na omega 3 a 6 nenasycené mastné kyseliny, které jsou pro nás nezbytné. Proto, nedržíme-li se striktně přísnější redukční diety, případně diety s nízkým obsahem tuku z důvodu jaterních či žlučníkových neduhů, sáhněme po výše zmíněném. Takto připravený nápoj uchováváme v pokojové teplotě, za přístupu vzduchu, na běžném denním světle, cca 2 dny. Doba přípravy kefíru je závislá na stupních celsia, čím větší chlad, tím se proces tvorby nápoje zpomalí.
Zakysané mléčné výrobky bývají všeobecně velmi dobře tolerovány a snášeny, neboť v nich bakterie mléčného kvašení laktózu, mléčný cukr, jež bývá bohužel stále častějším alergenem, přeměnily v kyselinu mléčnou. Jejich léčivý efekt je pak patrný také u střevních zánětlivých onemocnění typu Ulcerózní kolitidy, případně Crohnovy choroby, kde se oproti klasickému mléku zakysané mléčné výrobky naopak povolují. Kefírový nápoj dále napomáhá zachovat acidobazickou rovnováhu těla, zamezuje shromažďování a hnití potravy ve střevech, produkuje enzymy, zodpovědné za stovky různorodých chemických reakcí, které, mimo jiné, pomáhají uvolnit ve vodě nerozpustné látky. V gastrointestinálním traktu pak napomáhá eliminovat kvasinku, bakterie či viry, tím, že stimuluje imunitní systém.
Další blahodárné účinky Tibetské houby:
- antibiotický a protizánětlivý účinek,
- regulace krevního tlaku,
- pozitivní vliv na slinivku, játra, slezinu, ledviny,
- dále žlučník, tenké a tlusté střevo, dvanácterník,
- snížení LDL cholesterolu v krvi,
- celkové omlazení organismu.
Vodní kefír
Jedná se o veganskou kefírovou alternativu, neboť k její přípravě užijeme pouze rostlinných složek. Základem je opět kefírová kultura, neboli Tibi, kterou propláchneme ve vlažné vodě, umístíme do skleněné nádoby společně s několika rozinkami, polévkovou lžící medu, vegani využijí jiného sladidla, které se v konečné fázi rozkládá na glukózu, ze které houbička profituje. Nakonec kefír obohatíme dvěma plátky citrónu, zalijeme vodou a opět necháme při pokojové teplotě a za přístupu vzduchu 2 dny spočinout. Výsledkem je skutečně velmi dobrý, osvěžující perlivý nápoj, který můžeme dopřát také dětem, případně těm, kteří tu trpí nespecifickými střevními záněty, které by mléčný kefír ještě více podpořil. Vodní kefír je pro mne absolutním topem, zbožňuji jej pro svou jemnou citrónovou chuť, která připomíná velmi kvalitně ochucenou sycenou minerální vodu.
Účinky vodního kefíru:
- velmi silně protizánětlivý,
- blahodárný vliv na naši pokožku,
- léčí akné, alergie a ekzémy,
- harmonizuje žaludek, játra, žlučník, slinivku a ledviny,
- ulevuje při astmatu, průduškových katarech,
- stabilizuje krevní tlak, hladinu LDL cholesterolu v krvi,
- celkově podporuje imunitní systém, především tvorbu T – lymfocytů,
- zpomaluje proces stárnutí.
Kombucha, zázračná čajová houba
Kulatým plackovitým tvarem se liší od krystalů mléčného a vodního kefíru. K její přípravě pak potřebujeme dobrý černý čaj a opět sladký základ v podobě medu, melasy, či cukru, který však nedoporučuji. Rovněž se vyhněme cukru třtinovému, který je na tom obdobně, jako klasická sacharóza. Houbu opět propláchneme, umístíme hladší stranou do vlažného čaje, kdy na každý 0,5 litr tekutiny přidáme 1 polévkovou lžíci cukru. Nádobu ponecháme týden v pokojové teplotě, zakrytou pláténkem, které jsme připevnili gumičkou. Tímto zabráníme náletům zvědavého hmyzu. Pokud nám lahodí nápoj kyselejší, prodlužme onu dobu kvašení. Nová kultura se vytváří na povrchu čajového nálevu a vypadá jako tenký povlak. Měla by být ponechána alespoň 15 dní (pro vytvoření silné kultury 3 až 5 týdnů) s původní mateřskou kulturou, než bude schopna samostatné existence. Celkovou životnost čajové houby odhaduji na půl roku.
Účinky čajové houby:
- napomáhá celkové rovnováze těla,
- podpora přirozené imunity organismu,
- regenerace buněčných stěn,
- odstranění jedovatých látek a těžkých kovů,
- regulace střevní mikroflóry,
- podpora činnosti žláz s vnitřní sekrecí,
- snížení hladiny LDL cholesterolu v krvi,
- odstraňuje stres, nespavost, nervové poruchy.
Jelikož se všechny tři houby velmi rychle množí, nebude problém si je kdekoli opatřit. Laskavých dárců bude zajisté spousta. Jakmile se podaří rozmnožit i vám, věnujte dál, neboť vše je tu darem a tyto dary kolují. Nyní si tedy vyberte svého favorita a užívejte ve zdraví. Případně houby kombinujte dle své chuti. Pokud vás omrzí, lze několik týdnů ponechat v lednici, kdy se kvasný proces zastaví. Pozor však, také v chladu houba vyžaduje určitý přísun cukrů, ať už laktózy, glukózy či sacharózy.