
Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Tyto recepty máme moc rádi! Jsou efektní, přitom příprava není náročná. Mají mnoho variant a obměn, upotřebíte i zbytky z jiného vaření. Dají se konzumovat teplé i studené a můžete je připravit i den předem. Jakmile jednou zkusíte, určitě zařadíte do repertoáru.
![]() |
5 ks | ![]() |
1 hodina + uležení těsta |
Potřebujeme:
Těsto
- 250 g pšeničné celozrnné mouky
- 125 g tuku
- 50 ml ledové vody
Náplň
- 150 g červené quinoy (nebo jakékoliv jiné)
- 3 velké cibule (cca 200 g celkem)
- 200 g čerstvého špenátu nebo mangoldu
- 6 stroužků česneku
- 1 lžíce lahůdkového droždí
- 400 ml rostlinné smetany
- 3 bio vejce
- 6 lžic oleje (řepkového, slunečnicového na vaření)
- 50 g pekanových ořechů (nebo vlašských)
- 1 lžička mořské nebo himálajské soli
Postup:
|
Tipy
*velký quiche – vyválejte těsto do velké formy (dávka bohatě vystačí na formu o průměru 30 cm), jinak postupujte stejně
Na výlet, ke svačině, do práce – quiche můžete udělat i den předem, konzumovat studený nebo před podáváním ohřát
*náplň – můžete použít v podstatě cokoli:– uvařené obiloviny: quinoa, pohanka, ale i zbytek uvařeného bulguru nebo rýže – podušenou nebo osmahnutou zeleninu: cibuli, rajčata čerstvá i sušená (ty předem namočte na cca 20 minut), cuketu, papriky, červenou řepu – ořechy – vlašské, pekanové, mandle – tempeh nebo tofu, případně náhražky masa typu goody foody nebo robi – zbytek vařených brambor
*pro veganskou verzi – směs zalijte krémem z nastrouhaného uzeného tofu, rostlinné smetany, lahůdkového droždí, hrašky, kurkumy a soli