Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
V řadě doplňků stravy se můžeme setkat s názvem včelí kašička (cizím názvem jako gelée royal). Je řazena mezi včelí produkty. Vytvářejí ji ve své hltanové žláze včelí dělnice. Krmí ji svojí včelí královnu.
Obsahuje vitaminy (B2, B5, B6, E, H, kys. listovou), fosfolipidy, cholin, acetylcholin, adenosin, volné aminokyseliny, bílkoviny 12 – 13 %, tuky 4 – 5 %, cukry 12 – 14 %, hormony a 65 % vody. Sama o sobě má kyselou chuť. Doporučená denní dávka je 200-500 mg.
Mateří kašička je dlouhodobě známá a používaná jako přirozený zdroj stimulačních látek se širokým spektrem účinků, hlavně v oblasti činnosti jater, srdce, centrálního nervového systému a krvetvorby. Podle zkušeností pravidelných uživatelů víme, že působí jako tonikum, uživatel se cítí osvěžen a zlepšuje se jim paměť.
Mateří kašička je doporučována u onemocnění horních cest dýchacích nebo jako prevence aterosklerózy. Některé zdroje uvádějí, že při jejím užívání v kombinaci s propolisem nebo pylem dochází ke snižování krevního tlaku.
Mateří kašička příznivě ovlivňuje také psychiku člověka, zlepšuje spánek a celkovou kondici a proto je doporučována i u pacientů po infarktu, po mozkové mrtvici, pro ženy po menopauze a starší pacientů obecně. Dobré výsledky byly dále zjištěny při léčení ekzémů, lupenky (v kombinaci s propolisem) a akné u dospívajících. Jako dietetikum je proto podávána především k získání větší fyzické a duševní síly, ale také ke zvýšení sexuální výkonnosti.
Používá se v kosmetice jako součást omlazujících krémů nebo k regeneraci pokožky po zranění (podporuje obnovu hojících se tkání). Nesmí se užívat při nádorových onemocnění hlavně pohlavních orgánů a samozřejmě v případě alergie na včelí produkty.