Manukový med

manukovy med

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Jednou z novinek na trhu s alternativními potravinami je manukový med. Za exotickým názvem se skrývá z rostliny Leptospermum scoparium, česky balmín metlatý. Pojmenování “manuka” používali původní obyvatelé Nového Zélandu, Maoři. Jde o teplomilnou dřevinu, nenáročnou na pěstování. Původem pochází z jihovýchodní Austrálie, Tasmánie a Nového Zélandu. Zde si získal oblibu jako okrasná rostlina, a tak se rozšířil i do dalších oblastí. Nejedná se ale o rostlinu, ale spíše o keř (či až strom), který může dorůst až do výše čtyř metrů. V současnosti je ale středem zájmu rovněž pro obsah přírodních látek, které mají příznivé zdravotní účinky.

Nejprve našel uplatnění v tradiční přírodní medicíně místních obyvatel. Pružná, ztuhlá sladká tekutina vytékající z poraněných mladých větví se používá jako prostředek ke zmírnění kašle (a také jako pochoutka oblíbená dětmi).Ke zmírnění onemocnění horních cest dýchacích se používá ale i kůra nebo listy. Z listů se dělají masti, žvýkají se nebo se vdechují jejich výpary.

Nyní se dostal ke slovu i med získaný včelami z této dřeviny, jehož zdravotní hodnoty byly známé obyvateli ze země původu již dávno. Má specifickou chuť. Jedná se o jednokvětový med, který je převážně produkován na Novém Zélandu. Má vynikající nutriční a fytochemické vlastnosti ve srovnání s jinými druhy medu. Při podrobnějším výzkumu byly odhaleny jeho antioxidační, protizánětlivé, antibakteriální, antivirové, antibiotické a imunostimulační vlastnosti. Příznivě působí také na hojení ran. Při dezinfekci ran má obdobnou antiseptickou účinnost jako klasický peroxid vodíku (kysličník). Podle některých zdrojů působí rovněž na Staphylococcus aureus a Helicobacter pylori.

Základní účinná složka je methylglyoxal (MGO). Methylglyoxal je odpovědný za některé z jeho silných antimikrobiálních vlastností.

Dalšími složkami jsou dihydroxyaceton (DHA) a leptosperin. Dihydroxyaceton je složka nektaru z květů manuky, která se během výroby medu změní na MGO. Leptosperin je další složka nektaru z manuky. Rovněž obsahuje flavonoidy (tj. galangin, pinocembrin), fenolové kyseliny a jejich estery, které mohou rovněž přispívat k jeho imunostimulačním vlastnostem.

Dále obsahuje menší množství bílkovin, enzymů, železa, zinku, draslíku, vápníku, aminokyselin, dalších minerálů, stopových prvků a vitamínů (ze skupiny B).

Jako zajímavost je možné uvést, že slavný mořeplavec a objevitel, kapitán Cook, používal listů manuky jako náhražky čaje. Proto se za jeho časů ujalo označení “tea tree”. Toovšem v dnešní době je matoucí, protože tak jsou označovány silice z kajeputu střídavolistého (Melaleuca alternifolia). Proto je rozšířeno označení Manuka.

Jako další zajímavost je možné uvést, že úřad pro léky a potraviny FDA v USA, dokonce schválila bandáže napuštěné Manuka medem, které se mohou prodávat na předpis i mimo lékárnu.