Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Dnes existují dva přístupy k dietě při tomto onemocnění. První – konzervativní – nařizuje nekompromisní zásady životosprávy. Diabetici mají přísný režim a zcela se vyhýbají sladkým jídlům i příliš kalorické stravě.
Moderní poznatky ale umožňují přistupovat ke stravování trochu jinak, volněji. Toto pojetí má však také své zákonitosti, nemocný musí velice dobře znát svůj organismus, hlavně si musí častěji měřit glykemii a znát reakce na různá jídla. Za těchto podmínek si může dovolit v podstatě jakoukoli rozumnou stravu, dokonce i sladkosti, pokud za to „zaplatí“ dostatkem pohybu a správnou kompenzací.
2 porce | 45 minut | 1 porce = 315 kcal |
Postup přípravy:
- 200 g kuřecích řízků
- 20 g hladké mouky
- 1 dl vína
- 1 dl mléka
- 1 vejce
- 20 g eidamu
- 20 g oleje na smažení
Očištěné kuřecí řízky krátce povaříme v osolené vodě a vychladlé osolíme. Bílé víno, mléko a vejce rozšleháme, přidáme jemně nastrouhaný sýr a hladkou mouku a opět rozšleháme na středně husté těstíčko. Řízky namáčíme v těstíčku, vkládáme do rozehřátého oleje a zvolna smažíme po obou stranách dozlatova. Při podávání přidáme ke každé porce dílek citrónu. Jako přílohu podáváme vařené brambory a míchaný salát.