Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
V posledních letech byly uskutečněny četné epidemiologické a klinické studie, které prokázaly, že správné složení stravy a dostatečný příjem ovoce a zeleniny hrají důležitou úlohu při předcházení vzniku nádorových, kardiovaskulárních a některých civilizačních nemocí (obezita, cukrovka, infarkt…).
Z několika studií bylo zjištěno a také potvrzeno, že látka, která je za tento účinek odpovědná, je indol-3-karbinol. Indol-3-karbinol je látka, která se v relativně velkém množství nachází v křížokvěté zelenině, jako je zelí, brokolice, kedlubna, kapusta, květák. Poslední vědecké výzkumy ukázaly, že indol-3-karbinol působí na více úrovních látkové přeměny buněk a má příznivé účinky při některých nádorových onemocněních měkkých ženských tkání (prsů, vaječníků…), mužských pohlavních orgánů, orgánů trávicího a dýchacího traktu.
Indol-3-karbinol je vhodný pro lidi, kteří se obávají, nebo jim byla potvrzena diagnóza:
- dysplazie krčku dělohy (ASCUS, L-SIL s jasnými projevy infekce HPV)
- genitální bradavice a poruchy v anogenitální oblasti (svědění, zhrubnutí kůže, kondylomata)
- mastopatie a mastodynie (tvrdé uzlíky a cysty v prsou, bolest v prsou)
- rakovina prsu
- myomy (nezhoubné nádory svalové tkáně) dělohy
- cysty na vaječnících
- poruchy hormonální rovnováhy u žen (poruchy menstruačního cyklu)
- nádory prostaty a varlat, polypy (výrůstky) a nádory tlustého střeva a žaludku, nádory sliznice hrtanu
Pro buňky ženských měkkých tkání, jako jsou prsa a reprodukční orgány, je velmi důležitý přísun zdravých estrogenů, ženských pohlavních hormonů. Ty jsou zodpovědné za sekundární pohlavní znaky, jako jsou změny hlasu, růst prsou nebo vývoj svaloviny a vyvolávají cyklické změny spojené s ovulací (když se vajíčko, které je schopné oplodnění, uvolňuje z vaječníků). Estrogeny se dělí „správné“ a „špatné“ metabolity – produkty. Ty jsou v těle v určitém poměru, dokud se tělo nenakazí virem. Je známo více než 100 typů tohoto viru a přibližně 40 z nich postihuje pohlavní oblast. Některé z nich nejsou příliš rizikové, mohou způsobit pouze jednoduché nezhoubné nepravidelnosti a bradavice. Jiné, označované jako vysoce rizikové (např. virus HPV), mohou způsobit karcinom. To, zda virus změní normální buňku na rakovinovou, závisí na spolupůsobení více nepříznivých faktorů, kromě jiného také na látkové přeměně hormonů. Výzkumy dokázaly, že I3C ve výrazné míře zabraňuje rozmnožování lidského papilomaviru (HPV). HPV má sklon přetrvávat v buňkách krčku dělohy, když se dostane do DNA buňky, může nastartovat deformační proces vedoucí až ke vzniku rakoviny krčku dělohy. I3C zasahuje do buněčného dělení. Nedávné studie potvrzují zpomalující účinek I3C na růst rakovinových buněk – zabraňuje dělení rakovinových buněk a navozuje apoptózu (smrt rakovinové buňky).
Indol-3-karbinol příznivě ovlivňuje látkovou přeměnu ženských pohlavních hormonů estrogenů tím, že napomáhá přeměně estrogenu a jeho předchůdců (prekurzorů) na neškodné metabolity – produkty. Indol-3-karbinol je schopný kontrolovat aktuální stav hladin hormonů a nepřetržitě je upravovat tak, aby udržoval jejich optimální hladiny. Ve studii zahrnující 30 žen s prokázanými změnami na krčku dělohy (dysplazií krčku dělohy) byl zjišťován účinek indol-3-karbinolu ve srovnání s placebem (prostředek neobsahující účinnou látku). Dávkování bylo 200 mg I3C/den, 400 mg I3C/den nebo placebo po dobu 12 týdnů. Po skončení došlo u 50 % žen s dávkováním 200 mg I3C/den a 44 % žen s dávkováním 400 mg I3C/den k úplnému ústupu CIN.
Na závěr můžeme pouze konstatovat, že indol-3-karbinol čím dál více prokazuje své kvality a příznivě působí na lidský organismus. Konzumace stravy bohaté na indol-3-karbinol nebo zvýšený příjem přímo indol-3-karbinolu ve formě výživového doplňku pomáhá organismu příznivě předcházet a konfrontovat se s některými nádorovými onemocněními.
Zdroje:
- Thomas Incledon, R. D., is vice president of Human Performance Specialists in Plantation, Fla.
- Graham S, et al. Alimentary factors in the epidemiology of gastric cancer. Cancer 1972;30(4):927-38.
- Young TB, Wolf DA. Case-control study of proximal and distal colon cancer and diet in Wisconsin. Int J Cancer 1988;42(2):167-75.
- McDanell R, et al. Chemical and biological properties of indole glucosinolates (glucobrassicins): a review. Food Chem Toxicol 1988;26(1):59-70.