Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Není snad klasičtější a svátečnější polévky než vývarové s knedlíčky. Vývar ze zeleniny a koření zajišťují polévce chuť i vůni, knedlíčky z pohankových vloček hrají na klasickou notu. Stejně tak můžete však použít i jemné ovesné vločky, z obou vytvoříte pěkně soudržné knedlíčky. Tato polévka náležitě připraví vaše trávení k nedělnímu obědu. Navíc, jak všichni víme, polévka je grunt a kdo jí nejí, je jak lunt.
Ingredience
- 400 g kořenové zeleniny
- 2 mrkve
- 2 bobkové listy
- 3 kuličky nového koření
- 3 kuličky celého pepře
- 3 lžíce olivového oleje
- 4 lžíce nasekané petrželky
- sůl
- 1 ks biovejce – na knedlíčky
- 60 g pohankových nebo ovesných vloček – na knedlíčky
- 2 stroužky česneku – na knedlíčky
- 1 lžíce lahůdkového droždí – na knedlíčky
- 0,5 lžičky soli – na knedlíčky
- 2 lžíce najemno nasekané petrželky – na knedlíčky
Jak na to?
- Kořenovou zeleninu omyjte, oloupejte a nakrájejte na větší kusy. Zalijte 1,2 litrem vody, přidejte koření, osolte a vařte asi 40 minut.
- Připravte těsto na knedlíčky: rozšlehejte vejce, osolte, přidejte utřený česnek, lahůdkové droždí a nasekanou petrželku. Promíchejte a vmíchejte vločky. Těsto na knedlíčky nechte odpočinout asi 30 minut, než se dovaří vývar.
- V jiném hrnci na polévku rychle osmahněte mrkev pokrájenou na kolečka, osolte a zalijte scezeným vývarem. Plotýnku mějte stále zapnutou.
- Mokrýma rukama vytvarujte z těsta knedlíčky a vkládejte je do polévky. Až vyplavou na povrch, jsou hotové (knedlíčky můžete také zavařovat do polévky pomocí dvou lžiček).
- Každou porci na talíři ozdobte čerstvou nasekanou petrželkou.
zdroj: www.countrylife.cz