Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Každý druhý chléb nebo pečivo, které si Češi koupí v běžném obchodě, obsahují více soli, než je doporučeno. Vyplývá to z testování běžných pekařských výrobků, které si nechala vypracovat iniciativa Vím, co jím a piji.
Průzkum publikovaný Evropskou unií na konci roku 2014 ukázal, že chléb a pečivo patří v řadě členských států EU mezi nejvýznamnější zdroje příjmu soli. Pekařské výrobky se podílejí na celkovém příjmu soli z 20 – 30 procent.
Jak jsme na tom my?
Iniciativa Vím, co jím a piju si nechala otestovat nutriční hodnoty 20 běžných druhů pekařských výrobků – například toastových chlebů, pšeničnou-žitných či žitných bochníků, rohlíků.
Z výsledku testu vyplynulo, že téměř polovina z nich obsahovala více soli, než je doporučováno: „Pouze 11 z 20 vzorků splnilo kritéria pro obsah soli doporučené Světovou zdravotnickou organizací WHO a Vím, co jím a piju. Navíc jen 9 z 20 vzorků splnilo všechna nutriční kritéria programu Vím, co jím a piju, která kromě soli hodnotí též přidané cukry, rizikové tuky (SAFA a TFA), vlákninu a celkovou energii,“ říká Doc., Ing. Jiří Brát, CSc., člen správní rady iniciativy Vím, co jím a piji.
Partnerem testování byla akreditovaná laboratoř ALS Food&Pharmaceutical. Maximální pozornost byla věnována nezávislosti hodnocení: „Tu zajišťuje anonymita testovaného vzorku. Každý je označen štítkem s číslem vygenerovaným systémem a pod ním dále zpracováván ve všech sekcích laboratoře,“ vysvětluje postup manažerka laboratoře Iva Škopová.
Nejvíce soli měl obyčejný rohlík solený
Rozpětí zjištěných hodnot u testovaného pečiva bylo poměrně výrazné a pohybovalo se mezi 0,71 g – 1,83 g soli na 100 g. Kritérium Vím, co jím pro obsah soli u skupiny „chléb a pekařské výrobky“ je 1,25 g/100 g, výživový profil WHO pracuje u pekařských výrobků s podobnou hodnotou 1,2 g/100 g (100 g mají přibližně 2 krajíce chleba nebo 2 a půl rohlíku).
„Nejnižší obsah soli 0,71 g/100 g byl zjištěn u chleba „Ličenský Kardík“, výrobce BEAS a.s. – Pekárna Lično. K výrobě byla použita solící směs s nižším obsahem sodíku,“ uvádí docent Jiří Brát u vítěze testu. Téměř totožně nízké hodnoty měl ale i slunečnicový chléb – 0,72 g/100 g zakoupený v běžném supermarketu. Nejhoršího výsledku dosáhl mezi chleby běžný kmínový chléb, který ve 100 g (asi 2 krajíce) obsahoval 1,42 g soli.
Kmínový chléb ale nepatřil mezi ty s nejvyšším množstvím soli. Ten byl zjištěn u běžného pečiva – konkrétně u pšeničného rohlíku soleného, který obsahoval 1,83 g/100 g. „Tento rohlík byl posypán hrubou solí, což zvyšuje celkový obsah soli,“ říká Brát. Obyčejný rohlík dopadl lépe a s téměř hraničním výsledkem 1,19 g/100 g se vešel mezi výrobky, které testem na sůl prošly.
Posyp hrubou solí zbytečně zvyšuje její množství v pečivu. Pravděpodobně to bylo důvodem, proč byl vysoký obsah soli zjištěn také u dalších tří pekařských výrobků – staročeského pšenično-žitného pecnu (1,4 g/100 g), kornspitze (1,6 g/100 g) a kaiserky speciál (1,7 g/100 g).
Sodík (g/100 g) | sodík (mg/100 g) | sůl (mg/100 g) | |||
číslo vzorku | název vzorku | skupina | 500 | 1250 | |
1 | Celozrnný toastový chléb | pšeničný celozrnný | 0,4 | 400 | 1000 |
2 | Toastový chléb tmavý | pšeničný | 0,429 | 429 | 1073 |
3 | Pšenično-žitný chléb | chléb pšenično-žitný | 0,523 | 523 | 1308 |
4 | Kornspitz | pečivo pšenično-žitné | 0,655 | 655 | 1638 |
5 | Staročeský pecen | pšenično-žitný chléb | 0,567 | 567 | 1418 |
6 | Žitný chléb | žitný chléb | 0,389 | 389 | 973 |
7 | Norský chléb | vícezrnný chléb | 0,407 | 407 | 1018 |
8 | Rohlík bez soli | pšeničné pečivo | 0,478 | 478 | 1195 |
9 | Chléb Šumava | pšenično-žitný chléb | 0,44 | 440 | 1100 |
10 | Rohlík solený | pšeničné pečivo | 0,732 | 732 | 1830 |
11 | Sojový rohlík | speciální | 0,423 | 423 | 1058 |
12 | Celozrnný chléb | celozrnný chléb | 0,53 | 530 | 1325 |
13 | Žitnopšeničný chléb | chléb žitnopšeničný | 0,549 | 549 | 1373 |
14 | Slunečnicový chléb | vícezrnný chléb-pšeničnožitný chléb | 0,288 | 288 | 720 |
15 | Kmínový chléb | chléb pšenično-žitný | 0,569 | 569 | 1423 |
16 | Chléb Šumava | chléb pšenično-žitný | 0,536 | 536 | 1340 |
17 | Chléb bez lepku se lněnou vlákninou | speciální | 0,415 | 415 | 1038 |
18 | Toastový chléb světlý | pšeničný | 0,479 | 479 | 1198 |
19 | Kaiserka speciál len | pšeničný | 0,661 | 661 | 1653 |
20 | Ličenský Kardík | 0,284 | 284 | 710 |
Doporučení, jak postupovat při nákupu chleba a pečiva:
- Kupujte pečivo, které není viditelně posypáno solí.
- Ptejte se personálu na obsah soli ve výrobcích.
- U baleného pečiva hledejte obsah soli v tabulce výživových hodnot.
- Vybírejte podle loga Vím, co jím.
Salt Awareness Week
Testování pekařských výrobků je součástí kampaně: „Solte méně!“. Iniciativa Vím, co jím a piju, pod záštitou Kanceláře WHO v ČR a Ministerstva zdravotnictví ČR – v rámci Národní strategie Zdraví 2020, se tímto projektem zapojuje do mezinárodní kampaně Salt Awareness Week, který proběhne 16. – 22. března. Mezinárodní kampaň každoročně upozorňuje na nadměrný příjem soli. „Iniciativa Vím, co jím a piju se problematice rizikových živin věnuje dlouhodobě. V letošním roce jsme se rozhodli připojit kampaní Solte méně! Veřejnost chceme upozornit na rizika spojená s nadměrným příjmem soli též prostřednictvím animovaného spotu: „Poslouchej své tělo!“ zmiňuje ředitelka iniciativy Lucie Gonzálezová.
Sůl způsobuje zdravotní komplikace
Přesolení organismu způsobuje zdravotní problémy. „Nadbytečný příjem soli zvyšuje krevní tlak, který stojí v pozadí nemocí srdce a cév. Sůl také zvyšuje chuť k jídlu, proto nepřímo souvisí i s obezitou. Vysoký příjem soli vede k osteoporóze, zbytečně zatěžuje ledviny a celkově přispívá k nevhodným stravovacím návykům. Hodně slané potraviny – chipsy, fast food, uzeniny, sýry – bývají celkově chuťově výrazné, tučné, určené k rychlé konzumaci a přejídání,“ vysvětluje endokrinolog a obezitolog MUDr. Petr Hlavatý.
Na problematiku související s nadbytečným příjmem soli se zaměřují rovněž odborníci z Ministerstva zdravotnictví ČR, kteří podporují preventivní aktivity například v rámci dotačního programu Národní program zdraví – projekty podpory zdraví, stejně tak jako v rámci strategické činnosti. Klíčovým dokumentem je „Zdraví 2020 – Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí“, mezi jehož priority patří i správná výživa a prevence obezity, zahrnující problematiku a omezování spotřeby soli. „Hlavním cílem Národní strategie Zdraví 2020 je stabilizace systému prevence nemocí a ochrany a podpory zdraví a nastartování účinných a dlouhodobě udržitelných mechanismů ke zlepšení zdravotního stavu populace,“ vysvětluje MUDr. Stanislav Wasserbauer, ředitel odboru strategie a řízení ochrany a podpory veřejného zdraví MZČR.
Iniciativa Vím, co jím a piju
Program vychází z celosvětové iniciativy The Choices Programme, která definuje složení potravin odpovídající zdravé výživě na základě kritérií Světové zdravotnické organizace (WHO) a Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Logo Vím, co jím usnadňuje výběr výživově hodnotných potravin. |