
Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Když naše tělo potřebuje mnoho energie, nejvíce ji získá z živočišné bílkoviny – masa. Živočišné tkáně jsou k tomu předurčeny, aby poskytly energii. Mnoho lidí v naší společnosti se odklání od potřeby přijímat maso, mají k tomu stále více a více důvodů. Skoro každému je jasné, co obsahuje maso, které je z velkochovu, a kterým jsou zásobovány velkoobchody a hypermarkety.
Např. Dr. Michael Colgan v knize Nová výživa popisuje fakt, že zhruba polovina roční produkce antibiotik se spotřebuje při výkrmu dobytka a drůbeže. Děje se tak pro rychlé přibývání na váze a také proto, že jsme odchovali zvířata na tak závadných krmivech, že je musíme chránit před infekcemi – více než 90 procentům prasat a telat, 60 procentům ostatního dobytka a 96 procentům veškeré drůbeže se běžně přidávají antibiotika do krmiva. Zbytky těchto látek jsou v mnoha masech, která jíme. A v uvedené knize se dále píše: „Toto nadměrné používání antibiotik při výkrmu zvířat také vedlo k vývoji bakteriálních kmenů odolných vůči antibiotikům. I tyto bakterie zůstávají v mase, které jíte. Dobytku se samozřejmě ještě dává stovky dalších látek a stále ještě se používá i veliké množství zakázaných chemikálií (např. známý karcinogen, protibakteriální látka sulfamethazin).“
Ale, co dělat? Kolik procent lidí se dostane k masu z biofarem, kde se dobytek volně pohybuje po louce a není krmen chemickými krmivy? Většinou nám nezbývá nic jiného, než vycházet ze stávající situace.
Je tedy vhodné, chce se mi spíše napsat naprosto nutné maso, které jíme zpracovat a připravit tak, abychom je zbavili všech nebezpečných složek a aby pro spotřebu zbyly jen živočišné tkáně, které přinášejí prospěch. Vhodným zpracováním masa nesnižujeme jeho výživovou hodnotu. Bílkoviny a tkáně zůstávají nedotčené.
Jedno takové doporučení najdeme v zajímavé knize o taoistické léčebné dietě od Dr. Stephen T. Changa.
Postup při přípravě masa:
- Maso vložte do hlubší mísy a zalijte vodou.
- Maso nechte máčet několik hodin a vodu často vyměňujte, podle toho, jak se krev uvolňuje z tkání. (Jedovaté látky a choroboplodné zárodky jsou pouze v krvi, ne v samotných tkáních)
- Až všechna krev z masa vyjde (když už se voda nebarví do růžova), vodu slijte.
- Maso nařežte na velmi tenké plátky.
- Maso vložíte do nepříliš hluboké mísy a budete ho znovu máčet. Tentokrát zalijete plátky masa nějakým silným alkoholickým nápojem jako whisky, džin, vodka nebo pálenka. (Zabijí se tím všechny zárodky a paraziti, kteří se ještě drží v mase. Mnohé z těchto organizmů odolávají teplu a při obyčejném vaření nedochází k jejich zničení.) Do marinády můžeme přidat trochu sójové omáčky z „pěti koření“ (směr koření, která je ke koupi ve specializovaných obchodech a na čínských trzích). Marináda dodá masu výbornou chuť a zároveň ho ošetřuje.
- Maso nechte marinovat asi 30 minut.
- Maso rychle upečte při vysoké teplotě (ale nepřipalte ho), aby bylo dobře propečené (nesmí zůstat ani kousíček růžový).