Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Nenápadný orgán. Ale také nenahraditelný. Slinivka neboli pankreas vyrábí trávicí enzymy a ovlivňuje funkci veškerých sliznic v těle. Když začne zlobit, je to malér. V dnešním článku vynecháme černé scénáře: téma nádorových onemocnění a zánětů slinivky patří do rukou odborníků. My se zaměříme na to, jak namáhané slinivce odlehčit…
Kde najdeme slinivku?
Slinivka se nachází v levém podžebří a měří okolo 20 cm. V její bezprostřední blízkosti bychom našli žaludek, dvanáctník, slezinu a část ledviny. Bolesti slinivky jsou různé a různě intenzivní. Pokud je slinivka podrážděná, obvykle nás na tento fakt upozorní palčivá bolest (zhoršuje se v leže a při zátěži). Na potíže se slinivkou mohou upozornit trávicí potíže (nadýmání, světlá „olejovatá“ stolice, střevní potíže), ale velice často také obyčejné poruchy sliznic (k nim patří také časté potíže s nosohltanem nebo průduškami). Ty by měly být z hlediska detoxikace vždy signálem k tomu zaměřit se na očistu slinivky a celého okruhu sleziny.
Jak podpořit detoxikaci slinivky
Detoxikace slinivky metodou C.I.C., potažmo detoxikace celého slezinného okruhu můžeme podpořit dietními opatřeními, bylinkami i speciálními kúrami (například kopřivovou).
- Slinivku zklidní kromě kopřivy také čerstvá šalvěj – každý den rozžvýkáme a spolkneme jeden lístek. Kúra trvá max. 8 týdnů. Z bylinek můžeme dále využít: lékořici, řepík, hořec žlutý nebo zeměžluč.
- Dejte vale starostem! Slezinný okruh včetně slinivky výrazně poškozuje nadměrná, až chorobná starostlivost. O všechno a o všechny, většinou však o to, co by nám mělo být úplně jedno. Pracujte se svými emocemi a naučte se být „zdravý sobec“. Co nemůžete ovlivnit, nechte plavat, stejně tomu ničím nepomůžete.
- Obložte se! Zahřívejte oblast slinivky nahřátým polštářkem a podle potřeby si dopřejte obklad z tučného tvarohu, pokrájené cibule a citronové šťávy. Směs naneste na bavlněný nebo lněný hadřík a přiložte na oblast slinivky. Nechte působit 30 minut. Praktikujte 1 x denně po dobu max. 14 dnů.
- Hýčkejte si sliznice! Zvlhčujte je popíjením nebo inhalací Vincentky, dělejte si nosní průplachy, napařujte obličej nad bylinnými odvary, choďte často na čerstvý vzduch a v domácnosti udržujte vlhkost okolo 50–55 %. Sliznice dokáže zvlhčit také drcené lněné semínko: přidávejte jej, kam jen to jde, dobře chutná v jogurtech, koláčích i slaných pokrmech.
- Rozprouděte lymfu. Ta pomůže odvádět rychleji odpadní látky z těla a podpoří imunitu. Vhodné jsou ruční masáže, plavání, svižná chůze.
Jídelníček „slinivkářů“ není žádné drama
Ačkoli jsou dietní opatření poměrně razantní, dají se velice snadno dodržovat. Stačí si s přípravou pokrmů pohrát a co nejvíce ochucovat bylinkami. Zaměřte se na přípravu jídel v páře, dušením nebo vařením. Tabu by mělo být smažené a také nad-míra syrové stravy, která je těžce stravitelná.
- Bez zeleniny se neobjedete. Podporuje trávení, dodává vitaminy a minerály a nezatěžuje trávicí systém. Zkuste před každým jídlem schroupat jednu mrkev, ředkvičku nebo trochu červené řepy. Jídlo se vám bude mnohem lépe trávit.
- Výrazně omezte spotřebu uzenin a tučného masa, dále bílou mouku a cukr.
- Vzdejte se alkoholu, černé kávy, černého čaje, kaka a čokolády a samozřejmě kouření.
- Opatrní buďte s konzumací ořechů a máku. Jsou sice plné nezbytného vápníku, železa, hořčíku a zinku, ale ty lze do těla dopravit i jinak: namísto ořechů a máku si dopřejte lžičku makového oleje nebo oleje z ořechů.
- Bílé pečivo nahraďte celozrnným, a pokud vás přepadne chuť na bílé pečivo, mělo by být alespoň den dva „odleželé“. Nikdy ne čerstvé.
- Pokrmem, který slinivku krásně pohladí, je vařená rýže se zeleninou na všechny možné způsoby.
- Den nastartujte ideálně porcí obilovin: ovesných vloček nebo třeba pohanky. Připravte si kaši s ovocem, přimíchejte je do jogurtu – získáte porci energie na celé dopoledne a ulevíte si při vyprazdňování.
- Namísto džusů, které jsou velice agresivní, popíjejte 100 % zeleninové a ovocné šťávy, naředěné vodou v poměru 1:1.
- Pokrmy ochucujte nejčastěji kmínem, fenyklem, majoránkou, mátou, bazalkou, koprem nebo anýzem. Působí proti nadýmání, pálení žáhy a stabilizují trávení.
- Pijte hodně čisté vody, bylinkových a ovocných čajů.
Až se tráva zazelená…
… zásobte se mladými kopřivami, pampeliškami, sedmikráskou, pažitkou a dalšími bylinkami, typickými pro toto období. Využijte svého „handicapu“ k tomu, naučit se si s jídlem hrát. Věnujte mu dostatečný prostor, zkoumejte kombinace chutí a jídlo si náležitě vychutnávejte. Slinivku dráždí hltání, během něhož spolykáme spoustu vzduchu, zato jídlo dostatečně nerozkoušeme a neprosliníme.
Aktualizace: 9.1.2024