Jak povzbudit naše ledviny

Ledviny

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Ledviny, podobně jako i další orgány, ať už mozek, játra, srdce, či plíce, zastávají v našem těle podstatnou část klíčových funkcí, bez kterých organismus přežije jen stěží.

Funkce ledvin:

  • řídí pH krve,
  • řídí vodní hospodářství,
  • vylučují z těla odpadní látky,
  • vylučují nadbytečné minerály a vitamíny rozpustné ve vodě,
  • jsou prevencí rakoviny díky eliminaci metabolitů z těla,
  • mají vliv na krvetvorbu, tvoří hormon erytropoetin,
  • ovlivňují krevní tlak,
  • produkují vitamín D v aktivní podobě, který je důležitý nejen pro imunitní systém, ale také pro zdravé a pevné kosti.

Člověk může plnohodnotně žít i pouze s jednou ledvinou. Problém však nastává, pokud výkonnost ledvin klesne o 10–20 % původní kapacity, což přestává pro správné fungování organismu stačit. Pokud ledviny selhávají, v těle se kumulují odpadní látky, ledviny odvádějí mnohem méně moči, organismus hromadí tekutinu, což se projeví otokem končetin, víček. Vázne produkce erytropoetinu, tělo není schopné produkovat červené krvinky. Kvůli toxinům, které zůstávají v těle, může člověk pociťovat nevolnost doprovázenou zvracením, průjmem, nechutenstvím či poruchami spánku. Přidávají se srdeční problémy, padání vlasů, kožní neduhy, krvácení z dásní, zvápenatění měkkých tkání aj.

Ledviny z pohledu stravy a psychiky

Co jim lahodí a co jim naopak bere jejich životodárnou sílu? Jak se o své ledviny starat, zejména pokud jsme překročili věk 20 let, kdy se ledviny dostávají na svůj energetický vrchol? Jak jim ulevit a jak jim pomoci? Co dělat a čemu se pro změnu úplně vyhnout?

Zbavme se strachu

Ledvinám všeobecně škodí záporné emoce, ať už strach, vztek, či zloba. Cítíme-li často obavu, nedůvěřujeme sobě, okolí, bojíme se života, potlačujeme své potřeby, touhy a tužby, dostáváme se do bludného kruhu, ve kterém strádá celý tělesný systém. Přednostně pak ledviny, které jsou na strach vysoce citlivé. Jsme-li tedy typem člověka, který se strachuje a dennodenně chorobně obává, zkusme na svém strachu co nejdříve zapracovat. Možná pak zmizí všechny vleklé, kožní i hormonální potíže, podaří se vyléčit srdeční trable, zmizí otoky, zlepší se stav kostí.

Prohřejme se

Proslulý bylinář, Vladimír Vytásek na jedné ze svých přednášek řekl, že nejlepším dárkem, který můžeme druhému dát, je lidské teplo. Vykládal tehdy o ledvinách a ve své podstatě měl pravdu. Neboť ledviny, to je náš rezervoár energie a síly. Pokud je podpoříme, náš život získá zcela nový rozměr. Hovoříme-li o teple, bude se jednat o teplo fyzické, které přichází z vnějšku, pak tu však máme také zahřívající charakter stravy, která organismus prohřeje také zevnitř.

Ledvinám lahodí, pokud v chladných měsících od podzimu do začátku jara, konzumujeme potraviny zahřáté alespoň na teplotu těla. V kuchyni volíme takové technologické postupy, jako je vaření, dušení, pečení, napařování, blanšírování. Někomu možná na mysl vyvstane i smažení, nicméně to na seznam prospěšných technologických postupů přípravy neřadíme. Vždyť vzpomeňme jen jeden malý 100 g řízeček, který ve své pevné krustě ze strouhanky ukrývá zhruba 20 g tuku. Často též nekvalitního, složeného z nasycených mastných kyselin, případně velkého množství omega 6 nenasycených mastných kyselin, které jsou prozánětlivé. Ledviny můžeme podpořit krémovými zeleninovými polévkami, dlouze táhlými vývary, kašemi, jáhly, pohankou, fazolemi adzuki, bylinnými čaji. Pro podporu ledvin vřele doporučuji Jančovu bylinnou směs.

Draslík, další z pilířů pro zdravé ledviny

Draslík je třetím nejhojnějším minerálem v lidském těle a jeho hladinu kontrolují ledviny. Je naprosto nepostradatelný pro správnou funkci všech buněk a tkání, kdy společně se sodíkem regulují vodní hospodářství, udržují optimální poměr vody v tkáních. Dostatek draslíku vyrovnává nadbytek sodíku a udržuje též zdravý krevní tlak. Draslík se rovněž postará o správnou funkci nervového systému. Pokud chybí, můžeme být také více unavení, neefektivní a vyčerpání i po dlouhodobém, vydatném spánku. Doporučená denní dávka čítá zhruba 4500 mg draslíku a toto množství jsme schopni vyváženou stravou bez problému pokrýt.

Mezi dobré zdroje draslíku patří ( draslík na 100 g)

  • Pšeničné otruby 1160 mg
  • Fíky 1010 mg
  • Pinto fazole 646 mg
  • Brambory 544 mg
  • Houby portobello 521 mg
  • Avokádo 485 mg
  • Batáty 475 mg
  • Špenát 466 mg
  • Kapusta 450 mg
  • Losos 414 mg
  • Vepřové maso 360 mg
  • Banány 350 mg
  • Hovězí maso 340 mg

Potraviny s obsahem kvercetinu

Trápí-li nás oslabené ledviny, případně chceme tomuto orgánu preventivně pomoci, do jídelníčku lze zařadit také potraviny s kvercetinem. Ten je jedním z nejsilnějších a nejrozšířenějších biologicky aktivních flavonoidů, které se nacházejí v ovoci a zelenině. Jeho nespornou výhodou je, že chrání ledvinové buňky před poškozením. Najdeme jej například v česneku, cibuli, kaparech, jablkách, černém bezu, červeném hroznovém víně, černém rybízu, arónii a čerstvém koriandru. Kvercetin lze v současnosti zakoupit též jako doplněk stravy.

Ledviny milují také křemík

Křemík je nezbytnou součástí mnoha enzymů, pečuje o naše kosti, vlasy, nehty, kůži, ladí vazivovou tkáň, ale také ledviny. Načerpat jej můžeme z ovesných vloček, brambor vařených ve slupce, ječmene, ale také bylin jako je přeslička rolní, konopička bledožlutá, rdesno ptačí.

Chceme-li povzbudit naše ledviny, šetřeme se solí, nepřekračujme doporučenou denní dávku, která čítá něco kolem 1 čajové lžičky. Mysleme též na umírněnou konzumaci kávy, dostatečný pitný režim, který by se měl skládat z čisté pramenité vody, bylinkových čajů. Hlídejme si také nižší glykemický index stravy, neboť ledviny degradují hormon inzulín.

Na závěr ještě přikládám seznam potravin, které našemu vylučovacímu orgánu činí velmi dobře a kterými můžeme ledviny výrazně povzbudit:

  • luštěniny, nejlépe jakékoli fazole,
  • kořenová zelenina, cibule, kapusta, brokolice, pórek, kvašená zelenina (domácí, pozor na sůl),
  • brusinky, borůvky, lesní plody, zázvor,
  • jáhly, pohanka, oves, rýže, len,
  • ryby, kvalitní kuřecí a krůtí maso,
  • všechny černé potraviny: černá quinoa, černý sezam, čočka beluga, černý kořen, černá ředkev, tmavé houby apod.

Pokud by vás zajímalo, do jaké míry ovlivňuje činnost ledvin pampeliškový kořen, přečtěte si tento článek.