Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Stačí si připomenout několik věcí a už se můžete stravovat nesrovnatelně zdravěji. Každý si musí sám srovnat v hlavě, zda je pro něj důležitější neustálé zabývání se tím, jestli má pokrm o gram více či méně tuku nebo čehokoliv jiného, či si místo toho při pěkném počasí zajít na procházku nebo se věnovat činnosti, která vás baví a při které jste nuceni díky pohybu vydat nějakou energii. Zde je pár námětů, jak si určité potraviny nahradit za jejich zdravější variantu, či si je upravit vhodnějším způsobem než jsme zvyklí. Jakmile se toto naučíte, máte z poloviny vyhráno.
- Brambory – nejvhodnější jsou brambory uvařené ve slupce, tak si zachovají nejvíce zdraví prospěšných látek. Nejméně vhodná je příprava fritováním ve velkém množství tuku. Pokud tedy trváte na vypečených brambůrkách, i se slupkou je nakrájíte na plátky nebo na osminky, rozprostřete na plech vyložený papírem na pečení, posypte bylinkami, pokapejte olivovým olejem a v troubě upečte dozlatova.
- Cukr – bílý cukr nahrazujeme raději cukrem přírodním řepným či třtinovým. Má sice stejnou energetickou hodnotu jako bílý rafinovaný cukr, ale obsahuje oproti němu množství vitaminů a minerálních látek. Nicméně právě pro jeho vysokou energetickou hodnotu se snažíme jakýkoliv cukr ve stravě omezit. Lepší alternativou je med, a pokud máme možnost zajít do prodejny zdravé výživy, můžeme zkusit javorový sirup nebo melasu.
- Káva – časté pití kávy není prospěšné pro náš organismus. Kofein ovlivňuje činnost kardiovaskulárního systému, odvodňuje organismus, v neposlední řadě vyvolává i závislost. Pokud se jí nedokážeme úplně zříci, zredukujeme alespoň její množství na minimum. Uvaříme si ráno jeden hrníček a po lžičkách kávu upíjíme co nejdéle. Zároveň zvýšíme příjem tekutin. Další variantou je zkusit bezkofeinovou náhražku kávy. Dnes už je na trhu velké množství různých druhů obilných káv, které se svojí chutí přibližují ke kávě pravé, ale nemají nežádoucí účinky.
- Majonéza, tatarská omáčka – nahradíme nízkotučným bílým jogurtem promíchaným s čerstvými nebo sušenými bylinkami, kořením a můžeme přidat i nasekanou naloženou okurku, kapii či prolisovaný česnek.
- Máslo a tučné pomazánky na pečivo – nahradíme nízkotučným tvarohem smíchaným s bylinkami či najemno nasekanou čerstvou zeleninou. Máte-li chuť na paštiku, dejte si, ale vyšlehejte si ji s nízkotučným tvarohem.
- Mléčné výrobky – používáme nízkotučné varianty mléčných výrobků, tzn. mléko, jogurty a další mléčné výrobky do 2,4% tuku, přednost dáváme výrobkům zakysaným.
- Ocet – upřednostňujeme přírodně kvašený jablečný nebo vinný ocet.
- Pečivo – používáme celozrnné varianty pečiva, popř. různé křehké plátky, knäckebroty či rýžové chlebíčky.
- Sůl – snažíme se solit minimálně. Sůl způsobuje zadržování vody v těle, což zabraňuje správnému fungování organismu. Když už používáme sůl, tak raději mořskou, která má vyšší obsah minerálních látek. Pokrmy raději ale ochucujeme bylinkami.
- Sýry – při výběru sýrů bychom měli brát v úvahu obsah tuku v sušině udávaný v procentech. Čím jsou sýry tvrdší, tím méně obsahují vody a jsou kaloričtější. Nejvhodnější jsou přírodní a tvarohové sýry typu Cottage, tvarůžky či pařené sýry.
- Tuky – používáme je v minimálním množství. Pokud se neobejdeme bez oleje, použijeme raději olej olivový, máslo použijeme raději rostlinné, sádlu se vyvarujeme úplně. Při přípravě pokrmů se snažíme používat technologie, které se obejdou bez použití většího množství tuků. Používáme teflonové nádobí s nepřilnavým povrchem, či si jídlo upečeme zabalené do alobalu, kdy je zapotřebí opravdu minimální množství tuku. Vhodným způsobem přípravy pokrmů úplně bez tuku je vaření v páře.
- Těstoviny, obiloviny – upřednostňujeme jejich celozrnnou variantu.
- Uzeniny – uzeniny byste měli z jídelníčku vyloučit. Výjimkou je kvalitní šunka, kuřecí, krůtí a vepřová, která ale musí obsahovat minimálně 92% masa. Mnoho levných „šunek“ v sobě moc masa nemá, ale je plné různých tučných náhražek. Uzeniny v běžných receptech tedy nahraďte kvalitní šunkou, další variantou je bílkovinný plátek pod názvem šmakoun.
- Zásmažka – skládá se z tuku a mouky, tzn. ze surovin, kterým bychom se měli v racionální stravě pokud možno vyhýbat. Potřebujeme-li nutně pokrm zahustit, můžeme použít následující možnosti:Spolu s masem či jinými hlavními surovinami dusíme nebo pečeme hodně zeleniny, která k pokrmu chuťově patří. Pak ji jednoduše rozmixujeme a šťávu či omáčku máme dostatečně hustou. Druhou možností je zahušťování nastrouhanou vařenou bramborou. Vaříme-li si brambory např. jako přílohu, uvaříme jich víc a část můžeme použít právě jako zahušťovací prostředek pro další pokrm. Brambory mají v daném jídle neutrální chuť, používáme je tedy tehdy, kdy nechceme mít v pokrmu příchuť zeleniny, která tam nepatří. Další méně kalorickou možností oproti klasické zásmažce je použití trošky škrobové moučky rozmíchané ve vodě.
Ukázka z knihy Domácí krabičková dieta 2.