Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
- Jak nahlíží na jahody celostní medicína?
- Jaké živiny, vitamíny, minerály a antioxidanty obsahuje a jaký příznivý vliv na naše tělo mohou mít?
- Co, kdy, jak uchováváme a sbíráme?
To vše se dočtete v našem článku.
V červnu pomalu dozrávají sladké jahody
Když zrají jahody, svou hutnou červení nás doslova volají, abychom posnídali přímo v záhoncích. Jsou vlastně jediným ovocem na naší zemi, které vystavuje svá semínka na odiv světu. Všechny ostatní plody svá semínka chrání, nicméně jahoda, ta své geny potřebuje veřejně sdílet. Když zrají tyto sladké plody, je nás pak na samosběrech každý den plno. Protože jahody, to je základ mnoha lákavých laskomin, ať už to jsou jahodové knedlíky, bublanina, marmeláda, plný hutný džem, zmrzlina, ovocné želé, agarový dezert, anebo dobrý jiskřivý přeliv na palačinky, šťáva, dřeň, koktejl, limonáda, sirup, jakožto i dekorace, a ve stejném duchu bychom mohli pokračovat do samého rána.
Podíváme-li se na jahody z preventivního hlediska, podobně jako borůvky, maliny, ostružiny či brusinky obsahují pozoruhodné množství fytochemikálií, u nichž bylo zjištěno, že dovedou chránit buňky děložního čípku a prsu před rozvojem rakoviny. Jak píše americký nutricionista, Jonny Bowden, ve své knize 150 nejzdravějších potravin na světě: „Výzkumníci na Clemson Univerzity testovali účinky extraktů z ovoce sušeného mrazem na dvě kultury agresivních typů cervikální rakoviny a dvou typů rakoviny prsu. Extrakty z jahod a borůvek významně snižovaly růst buněk rakoviny děložního čípku a prsu.“ Jen v Česku si tuto diagnózu ročně vyslechne 800-900 žen.
K tomuto faktu jistě přispívá skutečnost, že jahody řadíme mezi výtečné zdroje kyseliny ellagové, která se vyznačuje antikancerogenním a antimutagenním účinkem. Výrazně ovlivňuje taktéž apoptózu rakovinných buněk, aniž by negativně ovlivnila buňky zdravé. Dle výzkumů jahody vylepšují též funkčnost krátkodobé paměti, kterou velmi zlepšují, stejně jako napravují stav drobných cév v těle. Jahody dále celkově zmlazují a podporují funkci centrálního nervového systému, udržují mozek fit a díky přítomnému fisetinu též chrání mozkové buňky a dráhy, čímž pomáhají eliminovat vznik Alzhemerovy choroby. Zde se výborně osvědčuje také pravidelná pitná kúra z přesličky rolní.
Za zmínku stojí zajímavý obsah vitamínu C, kterého poskytnou více nežli citrusy. Ve 100 g sladké lahodné svačinky najdeme 59 mg tohoto cenného antioxidantu. Vezmeme-li v potaz, že doporučená denní dávka čítá 90 mg, v několika málo jahůdkách tak sníme téměř celou potřebnou nálož „céčka.“ Podobně na tom budou též ostružiny, maliny či rybíz. U rybízu, již 40 kuličkami pokryjeme celou doporučenou denní dávku vitamínu C.
Kromě vitamínu C bych ráda vyzdvihla také zinek, jenž hraje důležitou roli v každém období života. V dětství ovlivňuje duševní i tělesný vývoj, v produktivním věku podporuje plodnost, ve stáří pak napomáhá procesu hojení. Dále se účastní hezké řádky metabolických pochodů, ovlivňuje zdravý vzhled kůže, vlasů či nehtů, odráží se v množství a intenzitě vylučování mužského pohlavního hormonu, testosteronu, jenž aktivuje spermie a ženám dopomáhá k rychlejšímu a intenzivnějšímu pocitu vzrušení. Chceme-li do jídelníčku vpustit více zinku, zkusme jej přidat zejména navečer, kdy je k němu tělo vnímavější a dokáže ho vstřebat o něco více. Dalšími výtečnými zdroji budou například dýňová semínka, ústřice, hovězí maso, pšeničné otruby, nebo také houby, kešu či mandle.
Jahody jsou též dobrým zdrojem tzv. anthokyaninů, jimž vděčí za svou lákavou, sytě červenou barvu. Anthokyaniny toho na starosti však mají mnohem více, neboť se podílejí na eliminaci zánětu, kdy také uspíší jeho léčbu. Velmi dobře se osvědčují při léčbě dny a artritidy, podobný účinek vykazují například třešně. Jahody se dále vyznačují silnou antioxidační silou, pozitivně působí na celý kardiovaskulární systém, usnadňují proces regenerace po sportu či jiné fyzické námaze.
Jahody si může dopřát také diabetický pacient, neboť 100 g sladkého plodu ukrývá pouhopouhých 6 g sacharidů. Vezmeme-li v potaz, že diabetická svačinka často čítá 25 g sacharidů, ke 100 g jahod si tak můžeme dopřát ještě něco dalšího, ať už se bude jednat o jiný druh ovoce, jako je kiwi, pomeranč, jablko či kousek banánu. Takovou svačinu pak můžeme povznést též ořechy, kvalitním bílým jogurtem, kakaem a čekankovým sirupem. Osobně mám jahody při diabetu velmi moc ráda, hladinu cukru ovlivňují minimálně, člověk si zamlsá a má tedy ten sladký, pokojný pocit, že si mohl dopřát něco nevídaně dobrého.
Co, kdy, jak uchováváme a sbíráme
- sbíráme list, plod,
- list sbíráme během květu rostliny, plod sbíráme na přelomu jara, léta,
- uchováváme v podobě čaje, marmelády, džemu, sirupu, vína.
Léčivé vlastnosti plodu jahodníku velkolepého
- podporuje funkci srdce a mozku,
- snižuje vysoký krevní tlak,
- protirakovinný účinek,
- podpora imunitního systému,
- protizánětlivý účinek,
- prevence zácpy,
- díky přítomnému zinku též podpora plodnosti,
- potravina, která zmlazuje.
Léčivé vlastnosti listu jahodníku velkolepého
- protizánětlivý účinek,
- pomoc při léčbě močových cest, močových kamenů,
- spařený list přikládáme v podobě obkladu na zanícení rány,
- kloktání odvaru pak ulevuje při zánětu dutiny ústní.
Naše babičky používaly listy jahodníku k přípravě blahodárné léčivé koupele, kterou ulevovaly namoženým svalům a kloubům, ekzematické a problematické pokožce těla.
Kontraindikace
Zajímavé je pojetí jahodníku velkoplodého u svaté Hildegardy z Bingenu, která doslova říká: „Jahody vytvářejí hlen a nehodí se k jídlu zdravým ani nemocným, protože rostou blízko u země v hnilobném vzduchu.“ Určitě nedoporučuje konzumovat jahody při zahlenění horních cest dýchacích, zápalu plic, zánětu hrdla a mandlí.
Ať tak či tak, jahody nepodáváme při histaminové intoleranci, atopickém ekzému, v šetřící dietě, při trávicím diskomfortu, neboť obsahují mnoho semínek, která mohou dráždit. Na jahody též pozor při alergii na kyselinu salicylovou, při astmatických problémech. U některých lidí mohou celkový stav zhoršit.
Jahodník velkoplodý v kuchyni
Když nadchází čas jahod, bývá doma mlsno, neboť jsou hlavní kratochvílí dětí, které doslova prahnou po šťávě a zmrzlině. Když nadchází čas jahod, po celou dobu z nich tvořím a kouzlím, též je však ukládám k ledu, hnedle vedle medvědího česneku, abychom si jimi zpříjemnili dlouhý zimní čas. To jsou pak kaše, kterými doplním ovesnou snídani, to jsou pak koláče, které voní po sladkém ovoci v područí vanilky. Anebo sirup, voňavý dar plynoucího jara, které své rozkvetlé žezlo předává hutnému a šťavnatému létu. A což takhle džem, víno, jahodové želé, to vše jsou poklady, které pak v průběhu roku klademe na čistě prostřený sváteční ubrus, abychom sdíleli, procítili vděčnost do morku kostí.
Jahodová šťáva ze starého receptáře
2 kg jahod, 1 kg přírodního cukru
Šťáva jahodová jest jednou z nejchutnějších a také nejlepších. K účelu tomu používá se úplně zralých jahod. Veškeré nahnilé a špatné plody musí býti odstraněny. Jahody se odváží, posypou na prášek utlučeným cukrem a nakladou na ubrousek ve výši zavěšený, pod nímž je porculánová miska. V ubrousku tom nechají se 24 hodin. Aniž by jimi bylo pohnuto. Procezená šťáva dá se pomocí sběračky do malých, zcela suchých a čistých lahviček. Lahvičky obalí se senem a postaví podle sebe do kuthanu studenou vodou naplněného a sice tak, aby voda až po hrdlo lahví zasahovala. Potom kuthan se přistaví na oheň a voda se vaří, sklenice ponechají se několikrát přejíti varem. Když se tak stalo, odstaví se s ohně a voda nechá vychladnouti, načež se skleničky opatrně zazátkují a zapečetí. Šťáva musí zasahovati až k zátce, aby mezi tím nebylo žádné vzdušné mezery, neboť jakmile vzduch k ní má přístup, neudrží se déle. Při vaření nutno k tomu zřetel bráti, aby se nedostala do lahviček voda.
Poznámka: Množství cukru uzpůsobte množství šťávy, která vám přes ubrousek steče do porcelánové mísy anebo hrnce, džbánu, smaltované nádoby. Na jeden litr šťávy bychom měli použít zhruba 500 g cukru, pak se šťáva nekazí a vydrží dlouho. Budete-li chtít přichystat hutný sladký sirup, na jeden litr jahodové šťávy upotřebte 1 kg cukru. Svařte, plňte do lahviček, a ještě jednou pro jistotu zavařujte po dobu 20 minut při 80 °C. Šťávou či sirupem můžete polévat dezerty, palačinky, dochutit jimi limonádu, dozdobit pudink.
Jahodové želé
2 kg jahod, 1 bio citrón, 500 g želírujícího cukru 2:1
K přípravě receptu použijeme zralé, hezké jahody. Ovoce omyjeme, osušíme, nakrájíme na kousky a na mírném plamenu dusíme v hrnci přikrytém poklicí zhruba 10 minut. Během tohoto úkonu pustí jahody mnoho šťávy. Tu přecedíme přes velejemné sítko, případně síto vyložené plátěnou tkaninou. Důležité je, abychom získali zhruba 1 litr šťávy. Tu přelijeme do hrnce, dochutíme šťávou z jednoho citrónu, pomalu opět přivádíme k varu, abychom ve směsi rozmíchali želírující cukr. Jakmile se rozpustí, máme hotovo, pak už jen želé plníme do vyvařených čistých sklenic, zavíčkujeme, a ještě pro jistotu 20 minut zavařujeme při 80 °C.
Jahodová přesnídávka s vanilkou
600 g jahod, 400 g jablek, 1 větší zralý banán, 1/2 čajové lžičky vanilkového prášku
Jahody i jablka omyjeme, nakrájíme na kousky a dusíme pod poklicí asi 15 minut. Poté směs dušeného ovoce provoníme vanilkou, doplníme o banán a umixujeme dohladka. Přesnídávkou plníme vyvařené čisté sklenice, zavíčkujeme, abychom je ještě zavařili po dobu 20 minut při 80 °C.
Poznámka: Osobně přesnídávku již nikterak nepřislazuji, jablko ji zahustí, banán přidá na chuti, vanilka povznese a proces konzervace dovolí, abychom i uprostřed dlouhé, studené zimy ochutnali horké, dávající léto. Budete-li si chtít připravit čistě jahodovou přesnídávku, myslete na to, že jahody obsahují poměrně dost šťávy, kterou je třeba před mixováním odebrat. Teprve tehdy si přesnídávka zachová svůj hutný charakter, v opačném případě se šťáva usadí na dně sklenice.
Jahodové víno dle mojí prababičky
Jahodové víno je velkým rodinným zážitkem, kterým se plní úzké sklenice na dlouhé stopce. Možná si mnozí vybavíte onu celistvou, nezapomenutelnou, jiskřivou chuť vína, které zrálo několik měsíců v soudku ve sklepě. Jste-li likéroví či rádi experimentujete, rodinu oblažujete překvapivými momenty, tohle víno si zcela jistě nenechte ujít. Pro autentičnost dané doby vám opět poskytnu původní předpis.
6 l pěkně zralých jahod, 6 l studené vody + 1 l vlažné vody, 2 kg cukru + ¾ cukru, 4 l jablečného moštu, 40 g na proužky nakrájené bio citrónové kůry, 1 ½ dkg utlučeného vinného kamene, ½ l silné kořalky
Zralé jahody se rozmačkají, naleje se na ně 6 l studené vody a vše se ponechá 24 hodin státi. Šťáva se pak procedí a přidají 2 kg cukru, 4 l jablečného moštu, na tenké proužky nařezaná bio citrónová kůra a 1 ½ dkg utlučeného vinného kamene. Vše se dá do soudku, který se naplní přes polovici a uzavře zátkou, jež má uprostřed malou dírku. Víno ponechá se kysati měsíc na vlažném místě, aniž by bylo jím pohnuto. Pak přileje se 1 l vlažné vody, v němž rozpuštěny ¾ kg cukru a sud opět se uzavře. Po 2 měsících se čisté víno sleje, promísí s ½ l silné kořalky, načež se naleje opět do vyčištěného sudu, ve kterém 2 měsíce se ponechá ve sklepě. Pak stočí se do menšího soudku, aby byl plný. Do lahví se stáčí teprve po 3 letech.
Poznámka: Víno se hodí do vánočních balíčků, které doplníte též o několik jahodových přesnídávek s kapkou skořice, se dvěma kapkami rumu. Pak už stačí přidat pouze džem, jak jinak než jahodový, říznutý peprnou chilli papričkou, šťavnaté jahodové želé, několik plátků sušených jahod, růžový hydrolát a čaj z nasušených plátků růže, abyste svůj dáreček převázali mašlí.
V článku jsou použity informace z knihy
Švédová, Zuzana. Štědrý bylinářův rok II. Praha, Grada 2022. 424 str. ISBN: 978-80-271-3645-2