Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Tato vysoce výživná, bezlepková potravina se získává odstraněním svrchní obalové vrstvy prosa setého, které platí za jednu z nejstarších asijských kulturních plodin vůbec. Tradiční staročeský stůl se bez jahel neobešel, hospodyňky z nich pekly tvarohovou-švestkový jahelník, chystaly sladkou medovou kaši s ořechy, či jáhly maštěné slaninou. Svatba, Vánoce i Velikonoce, to vše plynulo v jahelném rytmu, který však v průběhu staletí do pozadí vytěsnila rýže, brambory, těstoviny a další. Přitom, výše zmíněné, mnohdy nenabídne ani polovinu toho, co zdravím nabité jáhly.
Čím jsou tedy tak výjimečné a co si z nich naše tělo dokáže vzít?
Hodnoty na 100 g jsou následující:
- 1514 kJ
- 11 g bílkovin
- 73 g sacharidů
- 4 g tuku
- 8,5 g vlákniny
Z minerálních látek zde najdeme hořčík, draslík, fosfor, křemík, měď, železo a zinek, z vitamínů pak B1 a B2. Někdo by se možná zalekl vyššího množství sacharidů, přítomná vláknina však snižuje výsledný glykemický index, jehož hodnota je v rozmezí 55 – 60.
Na malou chvíli se zastavme u křemíku, významného antioxidantu, který podporuje růst a zachování zdravých zubů, nehtů a vlasů. Ty, pokud jsou oslabené, vypadávají, či trpí zvýšenou lámavostí, křemík doslova vyztuží a navrátí jim sílu. Přítomnost tohoto prvku dále ovlivňuje vzhled a pružnost kůže, svalovou tkáň, vyznačuje se protizánětlivými účinky, urychluje hojení ran, podílí se na syntéze vitamínu B1 a působí blahodárně při osteoporóze. Kromě jahel jsou jeho dalšími zdroji: přeslička rolní, ovesné vločky a otruby, řapíkatý celer, ječné kroupy, ječný slad.
Jáhly patří mezi lehce stravitelné potraviny, přirozeně bezlepkové, zásadité, tradiční čínská medicína je řadí mezi ty, jež zahřívají. Během vaření nevytvářejí sliz, můžeme je tedy podávat těm, jež trpí zahleněním dýchacích cest. Dále jimi posilujeme oči a oslabené ledviny. Díky vysokému množství minerálních látek je lze doporučit při celkovém tělesném vyčerpání, rekonvalescenci, při vysoké fyzické zátěži. Díky vyššímu obsahu železa lze doporučit také anemickým pacientům. Pokud jejich konzumace nepůsobí problém, lze zařadit do šetřící diety pro svůj blahodárný vliv na celý gastrointestinální trakt, zejména žaludek, dále slinivku břišní, slezinu. Působí jako jemné diuretikum, to znamená, odvádějí ledvinami vodu z těla ven.
Naše babičky pak odvar z neloupaného prosa využívaly k celkové očistě organismu a k vyvolání pocení.
Tím, že obsahují větší množství nenasycených mastných kyselin, které jsou náchylnější k oxidaci, snadněji žluknou. O tom se mnozí již určitě přesvědčili, kdy výsledný pokrm, namísto lahodné jáhlové chuti, nesl v sobě stopy hořkosti. Tomu lze předejít tak, že jáhly před samotnou přípravou spaříme nadvakrát vroucí vodou. Osobně však doporučuji kupovat jáhly z ověřených zdrojů, s co nejpozdějším datem spotřeby a následovně pak příliš dlouho neskladovat.
Jak s nimi pracovat
Jáhly jsou jednoduše úžasné, neboť z nich lze vykouzlit desítky chutných variací, od sladké jahelné kaše s ořechy a mákem, přes zmiňovaný švestkový jahelník, meruňkové jahelné knedlíčky, kokosové kuličky, slanou přílohu provoněnou bylinkami, či je jen tak zavařit namísto nudlí do polévky.
Na jeden hrneček jahel potřebujeme dva hrnečky vody, celkovou dobu varu odhaduji na 12 – 15 minut. Jakmile jsou hotové, přebytečnou vodu scedíme a dále s nimi pracujeme tak, jak jsme zvyklí. Níže se s vámi ráda podělím o své dvě oblíbené dobroty…
Jahelné kuličky
- 200 g jáhel
- 30 g rozinky
- 30 g sušené švestky
- 15 g sušené meruňky
- 20 g mandle
- med
- kokos
- vanilkový prášek
Jáhly, je-li třeba, spaříme horkou vodou, propláchneme, následně 15 minut vaříme. Po uvaření vložíme do mísy, přidáme na velmi malé kousky nakrájené sušené ovoce, pomleté mandle, med, kokos a vanilkový prášek. Vše spojíme šťouchadlem na brambory. Formujeme kuličky, které obalíme v kokosu. Necháme vychladit. Kuličky jsou přirozeně bezlepkové a navíc, pokud si zvládneme dát dva menší kousky, téměř netřeba započítávat do sacharidového přijmu dne.
Slaná jahelná kaše
- 70 g jahel
- 50 g strouhané mrkve
- 50 g strouhaného celeru
- 50 g cherry rajčátek
- 10g tahini
- 2 g petrželka nať
- stroužek česneku
- majoránka
- himalájská sůl
Jáhly povaříme, jakmile jsou hotové, vložíme do mísy, přidáme strouhanou mrkev, celer a na čtvrtky pokrájená cherry rajčátka. Dochutíme solí, prolisovaným česnekem a tahini, sezamovou omáčkou. Posypeme majoránkou a petrželovou natí.