Indická polévka z červené čočky

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Červená loupaná čočka je bezkonkurenční v mnoha směrech. Má všechny výhody luštěnin, hodně bílkovin a dalších výživných látek a žádnou z jejich nevýhod. Díky tomu, že je loupaná, je výborně stravitelná, nemusí se namáčet a je mimořádně rychle uvařená. Hodí se jako první luštěnina pro děti. Loupaná červená čočka se prodává celá nebo půlená. Varem ztratí část své oranžové barvy a vždy se rozvaří do kašovité konzistence, proto se hodí hlavně do polévek, různých směsí, do pomazánek anebo na zahušťování. Červenou čočku si můžete koupit i v neloupané verzi, tato čočka je po uvaření hnědá (a i chuť je podobná jako u běžné hnědé čočky), zůstává vcelku. Tip: Pokud máte rádi hummus, ale nemáte připravenou a uvařenou cizrnu, zkuste místo ní použít loupanou červenou čočku, chuťově je to velmi podobné, výborné a hlavně rychlé.

Porce 4 osoby Čas přípravy 40 minut

Potřebujeme:

  • 150 g červené čočky
  • 100 g červené cibule
  • 100 g řapíkatého celeru
  • 50 g mrkve
  • 1 brambora
  • 50 g rajčatového protlaku
  • 1 000 ml zeleninového vývaru nebo vody
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce kari
  • 50 g zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 kostka zeleninového bujonu
  • 1 hrst čerstvého koriandru
Postup:

  1. Nakrájejte cibuli na kostičky a nechte ji na oleji zesklovatět. Přidejte nasekaný česnek, nadrobno nastrouhaný zázvor a kari koření, krátce restujte.
  2. Nakrájejte řapíkatý celer, mrkev a bramboru na kousky, přidejte do hrnce a vařte, dokud není brambora měkká. Nakonec vsypte červenou čočku, krátce povařte, odstavte z plotny a pod pokličkou nechte dojít, dokud čočka nezměkne. Polévku podáváme posypanou nasekaným čerstvým koriandrem.
Indická čočková polévka

Přejeme Vám dobrou chuť!

Další zajímavé recepty naleznete v našich zdravých kuchařkách.