Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Červená loupaná čočka je bezkonkurenční v mnoha směrech. Má všechny výhody luštěnin, hodně bílkovin a dalších výživných látek a žádnou z jejich nevýhod. Díky tomu, že je loupaná, je výborně stravitelná, nemusí se namáčet a je mimořádně rychle uvařená. Hodí se jako první luštěnina pro děti. Loupaná červená čočka se prodává celá nebo půlená. Varem ztratí část své oranžové barvy a vždy se rozvaří do kašovité konzistence, proto se hodí hlavně do polévek, různých směsí, do pomazánek anebo na zahušťování. Červenou čočku si můžete koupit i v neloupané verzi, tato čočka je po uvaření hnědá (a i chuť je podobná jako u běžné hnědé čočky), zůstává vcelku. Tip: Pokud máte rádi hummus, ale nemáte připravenou a uvařenou cizrnu, zkuste místo ní použít loupanou červenou čočku, chuťově je to velmi podobné, výborné a hlavně rychlé.
4 osoby | 40 minut |
Potřebujeme:
- 150 g červené čočky
- 100 g červené cibule
- 100 g řapíkatého celeru
- 50 g mrkve
- 1 brambora
- 50 g rajčatového protlaku
- 1 000 ml zeleninového vývaru nebo vody
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce kari
- 50 g zázvoru
- 2 stroužky česneku
- 1 kostka zeleninového bujonu
- 1 hrst čerstvého koriandru
Postup:
|
Přejeme Vám dobrou chuť!
Další zajímavé recepty naleznete v našich zdravých kuchařkách.