Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Bobule hroznového vína, mošt, bílé, červené i růžové stolní víno a sekt tvoří důležitou složku výživy jižních národů. Rostliny vinné révy pocházejí pravděpodobně ze západní Asie a patří k několika plodinám, jež jsou v naší civilizaci nejdéle pěstovány. K nám byly sazenice révy přivezeny díky římské snaze rozšiřovat jejich pěstování po celé rozsáhlé říši. Ve starém Řecku, na Krétě a v Trákii se vyvíjelo tehdy již vyspělé vinařství a šířilo se dále… Dnešní dodávky tohoto zboží pocházejí hlavně z Itálie, Francie a Španělska.
Slupka
U poznámek o chutných bobulích začněme neobvykle, hned jejich slupkou: To ona je tolik bohatá na vlákninu – odstraňující ochablost střev a zácpu. Odvede vodu i s jedovatými látkami a navázanými tuky! Hrozny jsou tímto ideální podzimní dietou: Urychlí průchod moči ledvinami, močovým měchýřem a cestami, odplaví škodlivé bakterie, a tím zmírní záněty ledvin či močového měchýře.
Dužnina
Hroznové víno obsahuje všechny vitamíny B komplexu, ovšem s výjimkou B12. Ty jsou důležité pro zpracování cukrů a pro dobré nervy a mozek. Fruktóza zvedá jen mírně hladinu cukru v krvi, a to je velmi dobré: Příliš nízká hladina cukru v krvi bývá totiž původcem únavy, nervozity i nesoustředěnosti. Přítomná kyselina listová poslouží krvetvorbě, vitamín C zase imunitnímu systému. Množství manganu využijí kosti, štítná žláza a nervy. Hořčík zase srdeční a svalová činnost. Draslík vyrovná případný výkyv soli v těle, jestliže slané složky naší potravy tvoří v civilizované společnosti – žel – většinu procent stravy na talíři…
Léčivé účinky hroznového vína dle literatury:
- napravují ochablost střev a zácpu
- čistí ledviny, močový měchýř a cesty
- zmírní premenstruční syndrom
- podpoří snížení nadváhy
- pozvednou z únavy, nervozity, depresí…
- aktivují přeměnu cukrů
Nezapomeňme využít v kuchyni také vinné listy: Krátce je povaříme a zabalíme do nich kořeněné mleté maso (rýže může být součástí nebo přílohou), jindy třeba kozí sýr.
Zbývá doporučit nákup takových vinných hroznů, jejichž stopky jsou ještě zelené: Můžeme pak předpokládat, že i doma nám vydrží hrozny po nějakou dobu svěží. Uchovávejme je ve spodní části chladničky zhruba týden, přezrálé po kratší dobu.
Tuzemské zboží bývá méně zatíženo škodlivými látkami než dovezené.