
Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Fazole – obrovská skupina, která má několik stovek zástupců různých velikostí, tvarů a zbarvení. Domovinou prakticky všech fazolí je americký kontinent. Je zajímavé, že fazole byly v Evropě přijaty o dost lépe než některé, dnes mnohem běžnější, potraviny jako brambory a rajčata. Zatímco posledním dvěma zmíněným trvalo i několik století, než si v Evropě vydobyly důležité postavení, fazole uspěly hned. Jednotlivé druhy mají velmi podobnou chuť, proto je budeme pojednávat v jedné skupině. Z výživového hlediska, některé fazole vynikají obsahem určitých vitaminů a minerálů, barevné fazole pak navíc obsahují antioxidanty..
Právě u fazolí je nejdůležitější dodržovat doporučení, že dlouhé namáčení a dlouhé vaření jsou nutností. Mají totiž poměrně tuhou slupku, která jednak zabraňuje pronikání vody dovnitř luštěniny, a jednak obsahuje látky způsobující nadýmání. Navíc celá fazole má mnoho antinutričních látek. Žádné fazole se nemají konzumovat syrové, byť by byly naklíčené. Klíčení u nich nedokáže eliminovat účinek nežádoucích látek. Všechny fazole si díky pevné slupce drží svůj tvar a nerozvařují se.
Fazolově-houbový guláš
![]() |
4 porce | ![]() |
45 minut + namáčení a vaření fazolí |
Potřebujeme:
- 150 g velkých bílých fazolí
- 200 g rajčatového protlaku
- 250 ml vody
- 6 žampionů (nebo jiných hub)
- 3 cibule
- 6 stroužků česneku
- 1 lžička majoránky
- 1 lžička kmínu
- 6 lžic olivového oleje
- 4 lžíce tamari
- 4 lžíce sójové smetany
- 1/2 chilli papričky (nemusí být)
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Fazole předem namočte na cca 12 hodin. Poté vařte 65–70 minut, vodu slijte a fazole si nechte připravené v misce.
- V hrnci osmahněte cibulku na olivovém oleji.
- Přidejte nasekaný česnek, chilli papričku, žampiony nakrájené na plátky a restujte dalších 10 minut.
- Ke směsi přilijte rajčatový protlak, majoránku, kmín a restujte za stálého míchání dalších 5 minut. Poté do hrnce přisypte uvařené fazole a nalijte vodu. Guláš přiveďte k varu a ochuďte solí, pepřem, sójovou omáčkou a sójovou smetanou.
Podávejte s rýží, bramborami, těstovinami, pečivem nebo bramboráčky se žlutým hrachem.
Přejeme Vám dobrou chuť!