Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Dukanova dieta se opírá o jeden zvláštní potravinový pilíř: ovesné otruby. Jsou podle mě potravinou, která nejvíce chrání zdraví.
Ovesné otruby
Ovesné otruby šetrně zlepšují činnost střev
V přírodě existují dva druhy vlákniny: rozpustná (v jablečném pektinu nebo ovesných otrubách) a nerozpustná. Nerozpustná vláknina (například v pšeničných otrubách) může dráždit choulostivá střeva. Naproti tomu rozpustná vláknina je mnohem šetrnější, přeměňuje se v jakýsi gel, usnadňuje průchod stolice a odnáší s sebou i malou část kalorií z přijaté potravy. Každodenní konzumací pomáhají ovesné otruby udržet štíhlou linii, malé potůčky se spojují v mohutné řeky. Mimořádně citlivé osoby mohou ovesné otruby namočit na půl hodiny do mléka, a tím je ještě víc zjemnit.
Ovesné otruby zasycují
Při styku s vodou nabobtnají až na třicetinásobek svého původního objemu, žaludek je tedy plný a na dlouhou dobu zaměstnaný.
Ovesné otruby podporují hubnutí
Mají jedinečnou schopnost „absorbovat“ kalorie v tenkém střevě a odnášet je pryč. Kalorická ztráta není příliš velká, ale opakuje se a časem v konečném součtu nabývá na významu. Ovesné otruby navíc nenásilně optimalizují průchod tráveniny střevy, který je při dietách často zpomalený.
Ovesné otruby snižují množství cholesterolu
Četné studie dokázaly význam vlákniny v souvislosti s cholesterolem a ovesné otruby mají zdaleka největší vliv na hladinu cholesterolu v krvi. Ve spojení s vyváženou stravou tuto hladinu výrazně snižují. Jejich konzumace je doporučována jako součást prevence kardiovaskulárních chorob.
Ovesné otruby chrání před cukrovkou
Snižují rychlost, jakou se rychlé cukry dostávají do krve, a tím zpomalují vylučování inzulínu a únavu jater.
Ovesné otruby chrání před rakovinou tlustého střeva
Při každodenní konzumaci a ve spojení s dostatečnou hydratací organismu chrání ovesné otruby střevní stěny. Střeva jsou filtr a jako každý filtr se mohou zanést nečistotou, tj. nevyváženou stravou, pesticidy a nevhodnými potravinami, vůči nimž tělo jeví nesnášenlivost. Střevní stěna se tak může podráždit. Ovesné otruby hrají roli střevní utěrky. V případě pravidelného používání absorbují nevhodné látky a čistí střevní trakt.
Všechny ovesné otruby nemají stejný účinek
Existují dva typy ovesných otrub:
- Kuchyňské otruby, které se používají pro přípravu moučníků, kaše, palačinek nebo cereálního chleba.
- Nutriční otruby prospívající zdraví a napomáhající hubnutí, jejichž medicinálních vlastností se dosahuje speciálním zpracováním, mletím i prosíváním. Příliš jemné vymílání ovesného zrna ho sterilizuje a připravuje o značnou část účinnosti, naopak oves vymletý nedostatečně, příliš nahrubo, ztrácí na viskozitě. Totéž platí pro prosívání. Nedostatečné neodstraní v potřebné míře příliš sladkou ovesnou mouku. Moje osobní studie věnované úbytku kalorií souvisejícímu s ovesnými otrubami, které jsem porovnal s výzkumy finských potravinářských odborníků, ukázaly, že optimální mletí je takové, které produkuje částice velikosti „střední plus“ neboli M2plus. Zajištění, aby obsah rychlých cukrů byl opravdu zanedbatelný, má na starost šestinásobné prosetí, které se označuje B6. Označení M2plus-B6 osvědčuje uvedené zpracování a medicínské kvality výrobku.
Ukázka z knihy Dukanova dieta 2014 s novými recepty i pro vegetariány.