Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
V lednu a únoru máme chránit své ledviny a močový měchýř. Podle tradiční čínské medicíny jsou ledviny ukazatelem délky života a je v nich skryta vrozená životní energie. Na psychické úrovni odrážejí naše vztahy a city. Močový měchýř souvisí s tím, co ve svém životě ne/zadržujeme a ne/pouštíme ven.
Jaká strava posílí zdroj naší životní síly?
- Pitný režim – zázvorový čaj, vlažná voda (s citronem), bylinné čaje, zeleninové šťávy, pivo (s mírou).
- Luštěniny – fazole (červené, adzuki, mungo), červená čočka.
- Zelenina – kořenová zelenina, cibule, fenykl, zelí, kapusta, červená řepa, pórek, květák, brokolice, salátová okurka, kvašená zelenina.
- Ovoce – brusinky, borůvky, lesní plody.
- Obilniny a semena – jáhly, pohanka, oves, rýže, sezam a len.
- Maso – ryba (tuňák, losos), krůta, králík.
- Koření – skořice, zázvor, kurkuma.
- Ochucovadla – mořské řasy, Tamari, Miso, Umebushi, Umeocet, jablečný ocet.
KOKOSOVO-RÝŽOVÉ MUFFINY S BRUSINKAMI
Těsto:
- 1 hrnek strouhaného kokosu nebo namletých oříšků
- 2 hrnky rýžové mouky
- 1/2 hrnku kokosového cukru (nebo třtinového)
- 1 zralý banán
- 2 vejce
- 3 lžíce kokosového oleje (nebo jiného tuku – oleje, másla)
- 1 hrnek rýžového mléka
- 2 lžičky kypřícího prášku
- 1 lžička jedlé sody (nebo přidejte lžičku kypřícího prášku)
- 1/2 lžičky skořice
- špetka vanilky
Do těsta:
- 2 hrsti sušených brusinek
- 1–2 lžíce chia semínek
- cca 2 dcl jablečného moštu nebo 100% džusu
Sušené brusinky společně s chia semínky namočte na několik hodin (nebo přes noc) v jablečném moštu nebo džusu. Budou krásně šťavnaté. Banány, vejce, rýžové mléko a kokosový olej rozmixujte. Kokos nebo oříšky smíchejte s kokosovým cukrem, moukou, práškem z vinného kamene, sodou, skořicí a vanilkou. Vmíchejte do tekutých surovin. Brusinky s chia semínky sceďte přes jemný cedníček. Několik brusinek si nechte stranou na ozdobení muffinů. Zbytek přidejte do těsta. Těsto vlijte do 3/4 muffinových košíčků, kterými jste vyložili plech na muffiny. Pokud nemáte přímo muffinový plech s důlky, použijte 2–3 košíčky na 1 muffin a pečte na klasickém plechu. Ozdobte brusinkami, můžete i lehce posypat strouhaným kokosem. Pečte v předem vyhřáté troubě celkem 30 minut. 15 minut na 180 °C a dalších 15 minut na 165 °C.
KVAŠENÁ ZELENINA – PICKLES
- 1 kg zeleniny (zelí, mrkev, řepa, cibule, kapie)
- 1 lžíce kmínu
- 1 lžíce čerstvého křenu
- 2 lžičky soli
Zelí, řepu kapii, cibuli a křen nakrájejte na-jemno. Mrkev nastrouhejte nahrubo. Vše smíchejte v míse, přidejte sůl, kmín a dobře zpracujte rukama, dokud zelenina nepustí šťávu. Potom směs napěchujte do nádoby. Ideální je použít hrnec „kvašák“. Pokud ho nemáte, zatížíte zeleninu v nádobě talířkem a kamenem nebo sklenicí s vodou. Nechte kvasit při pokojové teplotě 3 až 5 dní. Poté můžete směs přendat do menších skleniček, dobře uzavřete a uchovávejte v lednici. Vydrží až 2 měsíce.
ZIMNÍ SALÁT S ADZUKI
- 2 hrnky uvařených fazolek adzuki (v suchém stavu asi 100 g)
- 2 malé červené řepy
- 2 jarní cibulky nebo 1 pórek
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce Umeocta
- čerstvý koriandr nebo petržel
- 3 lžíce sezamu
- sůl
- černý pepř
Do mísy k uvařeným adzuki přidejte nakrájenou jarní cibulku nebo pórek, nastrouhanou červenou řepu a na-jemno nakrájené bylinky. Osolte, přidejte čerstvě mletý černý pepř a sezamová semínka. Zakápněte olejem a Umeoctem. Dobře promíchejte. Nechte uležet v lednici, aby se chutě propojily.