Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Nejen z reklamy, ale i z regálů supermarketů se na nás valí hromady kvalitních, balených, důsledně kontrolovaných, čerstvých a zároveň trvanlivých potravin. Ale je tomu opravdu tak?
Konzervace, aromatizace či přibarvování nazýváme „metodami moderního zpracování potravin“. Pokud nabídneme např. obložený chlebíček ptákům, budou se potýkat několik dní s vážnými problémy. Ani člověk se nevyrovnává se syntetickými látkami zrovna lehce, nejsme k tomu totiž geneticky předurčeni. Tisíce let jsme jedli určitou stravu a najednou se snažíme přesvědčit organismus, aby si zvykl na něco úplně nového.
Hrozba jménem dusitany
Za 1. světové války prý velení armády nevědělo, jak pro vojáky skladovat zásoby masa. Posloužili k tomu dusitany, vysoce toxické soli. Současně s oslabováním protivníka trhavinami se údajně tenčily řady vlastních vojáků, protože požívali maso naložené do dusitanové soli. I přes zprávy o hromadných otravách způsobených vyšším přídavkem dusitanové soli do masa a uzenin bylo její užívání v r. 1930 legalizováno. Aby se zmírnilo riziko otrav, musela se napříště používat pouze směs dusitanu sodného či draselného a kuchyňské soli. Je důležité ještě podotknout, že dusitany patří k největší hrozbě pro organismus, mohou totiž následnými reakcemi zablokovat určitý podíl hemoglobinu v krvi a tím ztížit např. dýchání.
Svítá na lepší časy
Navzdory všem negativním skutečnostem musíme uvést i pozitiva. Rok od roku roste zájem např. o biopotraviny, i když jsou výrazně dražší. Jestliže chceme jíst zdravé potraviny, nemusíme vždy nakupovat jen drahé biopotraviny, ale kolikrát stačí si pořídit základní suroviny, např. zeleninu, ovoce, mouku, máslo apod. a pokrmy si z nich připravovat doma. I mezi „obyčejným zbožím“ se najdou výrobky, které umělé přísady neobsahují.
Rok od roku také roste zájem o přírodní přípravky, které detoxikují (čistí) organismus zevnitř, pomáhají odvádět z těla nežádoucí toxické látky (např.řasa chlorella, yucca). Při dnešní obrovské nabídce potravin a výživových doplňků je důležité být informován a umět si vybrat.