Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Čočka patří mezi nejstarší známé plodiny. Díky svému obsahu prospěšných látek a výjimečné chuti se zaslouženě stala součástí našeho jídelníčku. Při vaření si drží tvar, je proto vhodná jako příloha, do polévek i salátů.
6 porcí | 2 hodiny |
Potřebujeme:
|
Postup:
- Čočku uvařte doměkka, trvá to asi 30-40 minut. Sceďte a nechte okapat. Sójové vločky namočte na půl hodiny do vody, pak je sceďte a nechte okapat.
- Nasucho opražte slunečnicová semínka. Lněné semínko umelte a rozmíchejte s trochou vody na kašičku.
- Na dvou lžících oleje nechte zesklovatět tři pokrájené cibule a nadrobno nasekaný česnek. Okořeňte paprikou a kmínem. Přidejte sušené hřiby, které jste podrtili v hmoždíři nebo umleli v mlýnku na kávu.
- Nastrouhejte jablko, mrkev a celer a vše přidejte do pánve. Chvíli míchejte, potom přidejte okapanou čočku a sójové vločky, osolte, opepřete a 15 minut duste.
- Sundejte z plotny, vmíchejte slunečnici a namočené lněné semínko a nechte vychladnout.
- Zformujte šišku a položte jí do pekáčku na olej a cibuli pokrájenou na kolečka. Pečte v troubě vyhřáté na 180°C – nejprve 30 minut s pokličkou, poté dopečte dozlatova bez ní. Podávejte s vařeným bramborem a salátem.
Přejeme vám dobrou chuť.