Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Promiňte mi úvodní rým, dál už to bude samá próza. A začneme krátkou exkurzí do historie.
Již řecký lékař Hippokrates někdy v 5. století př. n. l. ve své knize Hygiena napsal, že člověk se rodí zdráv a všechny nemoci do něj vcházejí s jídlem. Veliký lékař Střední Asie Ibn Sína (Avicena) v Traktátu o hygieně v 11. století n. l. hovoří o účelnosti oddělení jednotlivých potravin. Pokud budete složky stravy nesprávně kombinovat, budou zahnívat ve střevě a stanou se zdrojem většiny nemocí, otrávíte jimi krev a vytvoříte podmínky pro pomalou sebevraždu. Když k tomu přidáte zhoubné působení velkého množství léků, které často polykáte, a různá ozařování a elektroléčby, které na sebe v nadměrné míře necháváte působit, výsledek je jednoznačný: samo-likvidace.
Veškeré přírodní pochody jsou řízeny obecně platnými zákony. Příjem potravy není výjimkou. Časté porušování těchto zákonů nemůže nikomu beztrestně projít.
Nejvýrazněji v oblasti oddělené stravy pokročil americký lékař a biolog Herbert Shelton, který již v 50. letech rozdělil veškeré potraviny do tří skupin: bílkoviny, uhlovodany (sacharidy, škroby) a živé produkty’. Podle Sheltonovy teorie se bílkoviny štěpí v zažívacím traktu převážně kyselinami a uhlovodany zásadami. Jen živá strava se může „strávit“ sama. Obsahuje jak výživné látky, tak enzymy (fermenty), které ji rozloží. Tuky jsou zcela neslučitelné s uhlovodany i bílkovinami. Uvedená tabulka pro přehlednost značně zjednodušuje složité Sheltonovo schéma, ale pro naše účely je postačující. Je navíc ověřena mnohaletými zkušenostmi. Díky jí tlouštíci hubnou a hubení přibývají na váze, upravuje se krevní tlak, mizí nemoci žaludku a střev, bolesti hlavy, zlepšuje se celková nálada a chuť k životu.
Ukázka z knihy Sám sobě doktorem.