Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Chia jsou drobná semínka šalvěje hispánské. V kuchyni mají široké využití díky schopnosti vázat na sebe tekutinu – smícháním s tekutinou vznikne chia gel, který použijete při přípravě pudinku, marmelády, koktejlů a kaší. Chia se dají použít i při pečení chleba, sušenek, muffinů. Mají lehce oříškovou chuť.
Potřebujeme:
|
Postup:
- Mangový chia pudink: smíchejte 170 ml sójové smetany, mangový džem a 20 g chia semínek. Vše promíchejte a nechte uležet v lednici alespoň 1 hodinu nebo přes noc. Občas promíchejte, aby se semínka rovnoměrně rozmístila.
- Čokoládový chia pudink: hořkou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. Promíchejte s 330 ml sójové smetany, 30 g chia a podle chuti doslaďte agávový sirupem. Nechte uležet v lednici alespoň 1 hodinu nebo přes noc. Občas promíchejte, aby se semínka rovnoměrně rozmístila.
Tip: pudinky můžete zkombinovat dohromady – do sklenice vrstvěte mangový a čokoládový pudink.