Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
V návaznosti na můj minulý článek: „Umíte číst z obalů potravin?“ bych se chtěla věnovat pár týdnů určitým skupinám potravin o něco konkrétněji a ráda bych Vám přinesla pohled na další postupy při výběru potravin. V dnešním článku si vezmu pod drobnohled „light“ potraviny…
„Light“ výrobky a „light“ potraviny
Takzvané „light“ výrobky a „light“ potraviny zažívaly v minulých letech velkou přízeň, která poslední dobou naštěstí klesá. Lidem se dostává do podvědomí, že cesta ke zdraví a hezké postavě vede jinudy, než přes light potraviny. Pojďme se podívat na tuto skupinu potravin zblízka, neboť všechny light potraviny určitě nezatracuji.
Žádná legislativa neusměrňuje výrobce potravin v oblasti light výrobků, tudíž neexistují kritéria, která by musel light výrobek splňovat. Je tedy na každé firmě, za jakých podmínek si „light“ výrobek nazve. Obecně ale můžeme tvrdit, že jsou to často potraviny se sníženým obsahem tuku, cukru či celkovou energetickou hodnotou.
To je ale žádoucí nebo snad ne?
Ano i ne. Ono je totiž „light“ a „light“. Pokud bychom pojednávali o light verzi například u polotvrdého sýru (takové sýry na potravinářském trhu opravdu najdete – je to například eidam, gouda a další oblíbené sýry s obsahem 30% tuku v sušině), pak tuto možnost nezatracuji, neboť někteří výrobci nazývají své light sýry v situacích, kdy sníží procento tuku v sušině často ze 45% na 30%. Takový sýr si pak většinou zanechá dobré chuťové vlastnosti a navíc obsahuje méně tuků – v tomto případě tuků živočišných, kterých přijímáme v České republice jako populace obecně až až.
Na druhou stranu „light“ jogurty je úplně nejlepší nechat ve většině případů v regálu obchodů raději ležet. Tyto výrobky se pyšní tím, že obsahují například 0,1% tuku, jenže chybějící tuk bude dohnán zahušťovadly a škrobem, aby jogurt bez tuku vůbec držel pohromadě. Pokud jsou v takovémto jogurtu ještě navíc zaměněny cukry umělými sladidly, tak při koupi light ovocného jogurtu se Vám může stát, že v podstatě jíte škroby, s umělými sladidly, barvivy a aromaty, protože mnohdy ani po ovoci nemusí být ani stopa! A jaké je řešení? Bílý jogurt s obsahem tuku kolem 3%, probiotickými kulturami a čerstvé ovoce. Jak prosté…
Ráda bych zmínila ještě jednu skupinku light potravin – respektive light nápojů. To je teprve ta pravá hrůza! Běžně jde o limonády nebo koly v lehké verzi bez cukru, ale s obsahem umělých sladidel typu aspartam, sukralóza, acesulfam… U těchto sladidel poslední studie diskutují nad jejich negativním vlivem na zdraví – podporují vznik nádorů a poškození jater. Mluvíme vlastně o syntetických sladidlech, které jsou vyrobeny chemicky a uměle. Tyto nápoje nedoporučuji ani diabetikům, i když by se tato možnost nabízela jako pro ně vhodná obměna sladkých nápojů. Mohou totiž nadále evokovat chuť i na další sladkou chuť. A jak i tuto situaci vyřešit? Například neslazeným sypaným čajem, který již sám o sobě se pyšní výraznou chutí nebo vodou ochucenou čerstvou mátou a citronovou, limetkovou nebo pomerančovou šťávou. Vše je totiž o zvyku a o vůli.
Mou radou tedy vždy a stále bude vést lidi k tomu, aby dbali na složení potravin, četli etikety, odlišovali „light“ a „light“ a využívali selský rozum při výběru potravin a jídel. Z toho vyplývá i má odpověď na mou otázku z názvu článku – budu „light“ díky „light“ výrobkům a potravinám? Obecně vzato, nemyslím si, že light potraviny by měly být právě tím faktorem, které budou mít rozhodující vliv na naši postavu a tělesnou hmotnost. Téměř vždy se totiž jedná ne o jeden, ale o soubor faktorů a aspektů životního stylu.