
Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Hrách je luštěnina známá již několik tisíc let. Patří mezi přirozeně bezlepkové plodiny. Obsahuje rostlinné bílkoviny, vlákninu, minerální látky a vitamíny. Z vitamínů stojí za zmínku vitamín A, vitamíny skupiny B, z minerálních látek pak draslík, fosfor, vápník i hořčík. Hrách je vhodný jako příloha, do polévek i jako mouka k zahušťování pokrmů.
![]() |
16 kusů | ![]() |
30 minut + vaření hrachu |
Potřebujeme: | ![]() |
Postup:
- Hrách vařte 45 – 50 minut, vodu slijte, nechte chvilku proschnout a poté rozemelte nebo rozmixujte na mouku.
- Brambory oloupejte a nastrouhejte na-jemno a vložte do mísy i s vodou, kterou brambory pustily.
- K bramborám přidejte rozmixovaný hrách, vejce, slunečnicová semínka, shoyu, lahůdkové droždí, česnek, majoránku, sůl a směs důkladně promíchejte.
- Na slunečnicovém oleji osmažte bramboráčky dozlatova.
Přejeme vám dobrou chuť.