Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Oblíbená omáčka severní Itálie ve veganské verzi. Surovin je tentokrát více, ale všechny jsou důležité pro to, aby chuť i konzistence boloňské omáčky byly tak akorát.
Ingredience
- 400 g špaget Girolomoni
- 680 g rajčatového pyré
- 400 ml zeleninového vývaru
- 1 ks cibule
- 1 ks mrkev
- 1 ks stonku řapíkatého celeru
- 4 ks stroužky česneku
- 125 g houby (žampiony, shitake nebo hlíva)
- 25 g nasekaných vlašských ořechů
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce lahůdkového droždí
- lžíce sójové omáčky tamari
- bobkový list
- čerstvý rozmarýn a tymián
- sůl
- pepř
- 80 g červené čočky
Jak na to?
- V kastrolu rozehřejte olivový olej. Přidejte mrkev, cibuli a řapíkatý celer nakrájené na drobné kostičky a nechte pomalu zesklovatět.
- Přidejte pokrájené houby s nasekaným česnekem a pomalu restujte. Houby postupně ztratí většinu vody a zelenina mírně zezlátne.
- Zalijte rajčatovým pyré a vývarem. Přidejte čočku, lahůdkové droždí, tamari, nasekané ořechy, bylinky a bobkový list. Na mírném plameni povařte do změknutí čočky a zhoustnutí omáčky (asi 30–45 minut).
- Vyjměte bylinky a bobkový list. Podle potřeby dochuťte solí a pepřem. Podávejte se špagetami.