Ananas

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Chutný žlutomasý plod ananasu je tzv. nepravým plodem mnohaleté tropické byliny, na povrchu chráněný tvrdou šupinatou kůrou a vybíhající ve vrcholek tuhých a špičatých zelených listů. Plod srůstá s lodyhou a váží až 3 kg. Je výsledkem celoroční akumulace slunce i stálého přísunu vláhy ze subtropických dešťů, a tedy i zdrojem lákavého osvěžení.

Obsahuje zhruba 70% (až 88%) vody, 8 – 18% cukrů, 0,3 – 0,8% kyselin, 0,2 – 0,5% bílkovin, 0,25% minerálních látek a kolem 12 mg vitamínu C. Převařený ananas (kompot), skladovaný po mnoho měsíců, má úbytek až 60% svých vitamínů a je z větší části ochuzen o bromelain, jenž se stačil zčásti rozložit.

V ananasové šťávě najdeme všechny vitamíny vč. biotinu, vitamínů B12 a E, také 16 minerálních látek a stopových prvků. Dále je tu přítomen proteolytický (bílkoviny štěpící) enzym bromelain ve vysoké míře, a tak je ananas jedním z nejlepších přírodních léčiv.

Bromelain pracuje pro naše zdraví hned dvakrát: Ve střevech ničí rozbujelá pletiva – doslova sítě bakterií a také cizopasné červy, ale navíc štěpí bílkoviny ve stravě na aminokyseliny. Teprve tyto aminokyseliny totiž prostoupí střevní stěnou do krevního řečiště a dále k zužitkování. Cestou spletí cév navíc přijmou početné stopové prvky – např. železo, zinek, měď.

Jestliže bromelain přispívá k dokonalejšímu rozštěpení naší potravy, pečuje o tělo především tak, aby z něho včas eliminoval lidské jedy (homotoxiny). Takové jedovaté látky se potom neskladují v „úložných prostorách“ cyst, výrůstků a tumorů…, ba ani se nenavazují na ukládané tuky, vytvářející nevzhledné „polštáře“ deformující naši postavu. Ve stravovacím plánu a sportovně-relaxačním režimu člověka bude tvořit ovocný salát s ananasem nebo ananasová šťáva svoje pravidelné místo. Také lze využít potravní doplňky s bromelainem pro účely ozdravení trávicího systému.

Bromelain proniká dovnitř našeho těla také kůží. Pokud namočíme vatu v ananasové šťávě a potíráme jí pigmentové (tzv. stařecké) skvrny na hřbetní straně ruky, zesvětlí, eventuálně se i vytratí.

Poznámka:

  • Kupujte vyzrálé plody ananasu, tmavší barvy. Nezralé plody obsahují zvýšené množství kyselin, jež pak mohou narušit zubní sklovinu.
  • Při žaludeční vředové chorobě je třeba nejíst kyselé, méně zralé plody, pro zvýšené množství kyselin. Stejně tak při podráždění žaludku a jeho sliznice.
  • V těhotenství se konzumace ananasu a jeho šťávy nedoporučuje.
  • Řídce může ananas vyvolat alergickou reakci.

Léčivé účinky ananasu a jeho bromelainu dle literatury:

  • zvyšuje zužitkování bílkovin v těle
  • ulevuje slinivce břišní
  • zlepšuje prokrvování, snižuje krevní tlak, brání srážení krve, rozpouští usazeniny na cévní stěně (arterioskleróza)
  • likviduje bakterie vyvolávající průjmy
  • odvádí škodliviny z těla
  • působí protizánětlivě
  • uvolňuje svalové i menstruační křeče
  • odvodňuje, odbourává otoky tkání při nadměrném hromadění tekutiny v nich
  • pomáhá při slunečním úžehu
  • zesvětluje pigmentové, tzv. stařecké skvrny.