Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Většina z nás si při vyslovení slova „půst“ představí hlad a k pití pouze vodu. Je to mylná představa škodící tělu! V minulosti se půst dodržoval nejen před Vánocemi a Velikonocemi, ale většina lidí jedla postní jídla i každý pátek – na památku ukřižování Ježíše Krista. Po masopustu, kdy se konaly zabíjačky a jedla tučná a sladká jídla, toto dopřávání si skončilo. Lidé jedli až do Velikonoc potraviny nízkokalorické, ale přitom nutričně vyvážené: luštěniny, zeleninu, ryby. Vyhýbali se masu, aby se očistili a nabrali sílu na jarní práce na poli.
Jak provádět půst v dnešní době? Je to jednoduché. Jezme střídmě a pestře a mějme na paměti, že příjem energie by neměl přesahovat výdej. Jsme to, co jíme a pijeme, jídlo ovlivňuje naše pocity, vlastnosti. Podle toho, jakou energii potřebujeme, volme svoji stravu. Je důležité, jak se po jídle cítíme, zda nabití energií nebo unavení a zesláblí. Sebepozorováním zjistíme, která potravina nás vede k pocitu těžkosti a ztuhlosti či naopak k lehkosti a ohebnosti… Odlehčeme svému bříšku recepty, které zasytí, ale nezatíží a naservírují dobrou náladu.
Ghí
Přepuštěné máslo, které má omlazující a regenerační účinky. V ajurvédě si ho cení jako elixíru života. U nás kdysi přepouštěla máslo každá babička, aby vydrželo skladované v chladu i několik měsíců. Máslo zahříváme na středním plameni do rozpuštění, přivedeme k varu, a když začne bublat, stáhneme plamen na minimum, začne se tvořit pěna, kterou sbíráme (lze použít do kaše). Sraženou bílkovinu přecedíme přes pláténko.
Pozor! Nepřipálit, máslo by mělo mít zlatavou barvu. Z 250 g másla vyrobíme ghí za 20 minut. Necháme vychladnout v otevřených sklenicích a uchováváme je pak zavřené v lednici (3 – 6 měsíců).
Používáme při pečení, smažení, dušení, na zjemnění. Dobře se pojí s chilli, levandulí, kokosem, česnekem a dalšími bylinkami. Ghí se nepřepaluje – kouřový bod 250 °C.
Pohankové placky s kyselým zelím (4 porce)
- 250 g pohanky lámanky
- 2 vejce
- 400 g kysaného zelí
- 1 menší cibule
- 3 větší stroužky česneku
- řepkový olej
- kmín, sůl, pepř
Lámanku uvaříme doměkka, přendáme do mísy a necháme vychladnout. Přidáme vejce, prolisovaný česnek a na-jemno nasekanou cibuli. Vše promícháme, ochutíme solí, pepřem, kmínem a necháme asi čtvrt hodiny odležet. Na rozehřátém oleji smažíme dozlatova placičky, které podáváme posypané kysaným zelím.
Mrkvová pomazánka s koprem a mandlemi
- 340 g mrkve
- bio citron
- 40 g mandlí
- 1 lžíce třtinového cukru
- 8 g zázvoru
- 3-4 lžíce zeleninového vývaru
- 2 lžíce ghí
- 2 snítky kopru
- sůl, pepř
Na rozpálené pánvi s ghí orestujeme krátce nastrouhaný zázvor, přidáme nastrouhanou mrkev a dusíme, asi 4 minuty. Přidáme třtinový cukr a stále mícháme, než se rozpustí. Vlijeme zeleninový vývar a vaříme na mírném plameni do zhoustnutí pomazánky. Poté rozmačkáme šťouchadlem, vmícháme mandle nasekané na-jemno, pokapeme dle chuti citronovou šťávou, dochutíme pepřem, citronovou kůrou, osolíme a promícháme. Podáváme na rozpečené bagetce, sypeme nasekaným koprem.
Jezte pomalu a s klidem v duši, vychutnávejte…