
Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Součástí správných stravovacích zvyklostí je rovněž péče o pitný režim. Zdravý dospělý člověk by měl za den vypít alespoň 2 litry tekutin. Přitom však není zrovna vhodné konzumovat nápoje alkoholické ani sladké limonády, naopak doporučovány bývají stolní vody, nedoslazované džusy nebo ovocné čaje. U minerálních vod dosti záleží na typu, s ohledem na vyšší obsah minerálních látek jsou vhodné spíše k občasné konzumaci.
Dnes však chceme upozornit na nápoj, jehož pití v našich zeměpisných šířkách není příliš rozšířeno – zelený čaj.
Z nových vědeckých poznatků totiž vyplývá, že pravidelná konzumace přiměřeného množství zeleného čaje může mít (kromě příspěvku k úhradě potřebných tekutin) další, velmi prospěšné účinky pro zdraví.
Pro přípravu nápoje se používají sušené lístky čajovníku. Lístky obsahují celou řadu látek. Jednak látky minerální (draslík, hořčík…), z praktického hlediska je významný obsah stopového prvku fluoru, nezbytného pro stavbu kostí a zubů a ochranu před zubním kazem.
Dále je přítomno určité množství kofeinu (cca 2 % v sušině) a theobrominu. V porovnání s kávou je však obsah kofeinu menší, šálek kávy ho obsahuje přibližně dvojnásobné až trojnásobné množství než srovnatelný šálek čaje.
Co však činí zelený čaj výjimečným a hlavní měrou přispívá k jeho pozitivním účinkům na zdraví, je vysoký obsah rostlinných polyfenolů.
Mezi polyfenoly se řadí několik stovek látek, které se vyznačují antioxidačními účinky. Znamená to, že tyto látky jsou schopny v organismu likvidovat volné kyslíkové radikály a bránit tak buněčné struktury a makromolekuly před oxidačním poškozením. To je velmi důležité, neboť dle moderních teorií o vzniku jak nádorových onemocnění, tak aterosklerózy se v těchto procesech oxidační změny velmi významně uplatňují. Kromě toho polyfenoly rovněž podporují odbourávání mnoha toxických a karcinogenních látek, které člověk přijímá z prostředí.
Z pokusných prací vyplývá, že vzniku nádoru pravděpodobně brání ještě několika dalšími mechanismy. Takže shrnuto a podtrženo – polyfenoly v zeleném čaji mohou přispět k prevenci nádorových a srdečně cévních onemocnění.
Je však třeba podotknout, že zatímco zelený čaj obsahuje polyfenolů dostatek, v průběhu fermentace se přeměňují na jiné látky (koneckonců právě z nich vzniká řada pigmentů černého čaje), jejich koncentrace se snižuje a v černém čaji je o poznání nižší. Např. šálek zeleného čaje obsahuje až třikrát více epigallokatechingallátu, jednoho z nejúčinnějších polyfenolů, než stejný šálek čaje černého.
Na druhou stranu je třeba říci, že polyfenoly nejsou obsaženy pouze a jenom v čaji. Dobrým zdrojem ve výživě je také zelenina a ovoce – tedy o důvod více, proč zeleninu a ovoce zařazovat do jídelníčku častěji.
Šálek zeleného čaje denně však můžeme vřele doporučit.