Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Tímto článkem bych ráda oslovila všechny čtenáře, kteří trpí nejrozšířenější civilizační chorobou, a tou je Diabetes melitus II. typu lidově nazývaný cukrovka. Zvýšená hladina cukru v krvi, která u diabetiků snadno může nastat díky snížené funkci slinivky břišní nebo rezistencí buněk, které nereagují na inzulin, je velmi vážný stav.
Volný přebytečný cukr v krvi může postupně doslova zalepit celý organismus a paralyzovat všechny orgány. Cukrovka nebolí, přesto je velmi zrádná choroba. Kompenzace hladiny krevního cukru je možná nejen vstřikovaným inzulinem do těla či medikamenty, ale i správně sestavenou a vyváženou stravou.
Co to znamená vyvážená strava, která stabilizuje krevní cukr?
Kdyby mi na tuto otázku dokázali všichni diabetici správně odpovědět, byli by patrně lékaři velmi spokojeni při pravidelných kontrolách měření hladiny krevního cukru u svých pacientů. Pojďme se podívat, jak na to!
Vyvážený pokrm je ten, který po konzumaci nezvýší hladinu krevního cukru. Nezastupitelnou roli při stabilizaci hladiny krevního cukru sehrává bílkovina. Tedy vyvážený pokrm je ten, který je složen z 1 pěsti pomalých uhlohydrátů a jedné dlaně bílkovin.
Co to znamená v praxi?
Pomalé uhlohydráty?
Cukry nejsou hned cukry. A právě pomalé cukry jsou pro diabetiky ty správné. Jak napovídá název, vstřebávají se pomalu do krve, což je způsobeno vysokým obsahem vlákniny a dalších důležitých živin. Z nejznámějších jsou to např. ovesné vločky, jáhly, pohanka, quinoa, kuskus, bulgur, celozrnná rýže anebo celozrnné pečivo a celozrnné těstoviny. Jsou pro organismus nepostradatelným zdrojem energie, proto dennodenní konzumace je víc než důležitá.
Správné bílkoviny?
Ještě jednou si zopakujme, že bílkoviny jsou velice důležité pro stabilizaci hladiny krevního cukru, kromě toho jsou základní stavební jednotkou pro organismus. Výklad této informace by si ale nezasvěcený diabetik mohl vyložit nadměrnou konzumací masa, což není správná volba. Vedle drůbežího masa, jsou důležité ryby, vejce a netučné mléčné výrobky na tvarohové a syrovátkové bázi. V týdenním jídelníčku nesmí chybět ani zdroje bílkovin rostlinných jako jsou luštěniny, výrobky ze sóji, ořechy a semena.
Jak má vypadat sestavená porce na talíři?
1 pěst příloha + 1 dlaň bílkovina (bez prstů) + 2 pěsti zeleniny
Jak konzumovat zeleninu a ovoce?
Právě konzumace zeleniny je pro diabetika velmi důležitá. Vedle obrovského množství nepostradatelných živin neškrobová zelenina nezvyšuje hladinu krevního cukru, proto je množství neomezené. Minimální denní konzumace neškrobové zeleniny jsou 2 pěsti. Ovoce díky ovocnému a hroznovému cukru hladinu zvyšuje, proto je velice žádoucí jíst ovoce v malých porcích (1 hrst) nejméně 2 x za den v kombinaci s bílkovinou, např. ořechy.
Zdravé tuky?
Vybíráte si zdravé tuky? A které jsou vlastně ty zdravé? Vedle živočišných a ztužených tuků existuje skupina nazývaná jako esenciální tuky, které jsou při onemocnění diabetem opravdovým elixírem. Omega – 3 tuky jsou výživou pro cévy. Právě cukrovkou cévy velice „trpí”. A proto 2x týdně ryba, denně ořechy a semena a kvalitní oleje lisované za studena (řepkový, sezamový, lněný, dýňový) nesmí ve stravování diabetika chybět.
Čeho se raději vyvarujte?
Bílý cukr a bílá mouka, tučné masné a mléčné produkty a ztužené tuky jsou vašimi opravdovými nepřáteli. Že nevěříte? Ale vaše tělo uvěří, protože to je vašim nejlepším barometrem zdravé a správné výživy.
To přece zvládnete!
Vidíte jak snadné to je, mít svoji chorobu pod kontrolou. Jíst pravidelně 5 x denně, ke každému jídlu kombinovat trochu bílkoviny a porce sestavovat podle vašich pěstí. Znám v životě podstatně složitější věci, tohle přece zvládnete!