Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Zlepšit imunitu, pomoci proti nachlazení, zánětům a alergiím může díky svému složení česnek. Podle specialistů obsahuje zhruba 400 zdraví prospěšných složek, které mohou prospět kojícím matkám, lidem nemocným cukrovkou, nebo jen pro zlepšení nálady, snížení stresu, či zvýšení potence. Záleží však prý na tom, jak se tato rostlina pěstuje a jakým způsobem se zpracovává.
Česnek je přírodní antibiotikum. Pro své dezinfekční, antibakteriální, antimykotické a antivirové vlastnosti (i jako prevence chřipky či nachlazení) je oblíbeným doplňkem pro zimní období. Kromě toho se používá pro zlepšení pocení a odkašlávání, při opakujících se zánětech horních cest dýchacích, chronickém zánětu průdušek nebo průduškovém astmatu. Mezi jeho schopnosti patří i to, že uvolňuje křeče a snižuje tlak krve i hladinu cholesterolu v krvi, a také působí proti srážlivosti krevních destiček a zvyšuje celkovou odolnost organismu.
Záleží na zpracování
Podle Tomáše Trejbala ze společnosti Allivictus, která na českém trhu nabízí česnekovou tinkturu se vhodným zpracováním česneku může dosáhnout daleko příznivějších účinků na lidský organismus, než je pouhá konzumace této zeleniny v syrovém stavu. „Jde o jednoduché vstřebávání přímo do krve uživatele. Navíc se člověk nemusí zatěžovat pověstným česnekovým zápachem,“ uvedl. Při konzumaci syrového nebo sušeného česneku se jeho vonná stopa prý nedá u člověka potlačit. Pokud není cítit z úst, je odér znát z dechu a potu.
Podle farmaceutky Kateřiny Dvořákové je česnek prospěšný lidskému organismu díky preventivním a terapeutickým účinkům. „Je vhodný pro použití v dermatologii, nebo gynekologii, pro snižování nadváhy, nebo jako detoxikační prostředek. Má také účinek pro zvyšování potence u mužů a libida u žen,“ řekla. Dvořáková dále upozornila, že představa, podle níž používání česneku v syrovém stavu nebo jako součást potravy je zdravé, je poněkud zavádějící. „Účinné látky jsou degradovány zpracováváním, ať už vařením, nebo krájením a tím, jak působí v trávícím traktu,“ uvedla. Daleko efektivnější jsou podle ní extrakty stabilizované alkoholem, které se vstřebávají přímo do krve.
Česnek není pro každého
Ne vždy si ale lidé mohou česnekovou kúru dopřát. „Nedoporučuje se v případě intolerance na česnek, kdy člověk nesnáší jeho chuť, nebo aroma. Nežádoucí účinky se mohou projevit také při snižování tlaku, v případě těhotenství a neměl by se aplikovat ani před chirurgickým zákrokem. Česnek totiž ředí krev a pozor by si měli dávat lidé, kteří užívají příslušné léky.