Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Koronavirová pandemie, která nás letos na jaře ochromila, má i další nepříjemné aspekty na naše zdraví. Jedním z nich je nadužívání antibakteriálních přípravků a dezinfekcí.
Při vstupu do každého obchodu stojí lahvička s desinfekcí, máme je stále při sobě a používáme mnohem více než obvykle. Kromě poškození, vysušení pokožky rukou, se takto časté používání dezinfekce příliš nezamlouvá ani našemu střevnímu mikrobiomu. U něj totiž platí, že čím je mikrobiom bohatší, tím je člověk zdravější. „Násilná“ ochrana před vším cizorodým nám tedy paradoxně nesvědčí.
Co to je střevní mikrobiom?
Střevo je jedním z nejhustěji osídlených povrchů na Zemi. Střevní mikrobiom neboli mikroflóra jsou mikroorganismy (bakterie, prvoci, kvasinky, viry…), které žijí na sliznicích celého trávicího traktu, tedy nejen ve střevech. Je to velmi důležitá součást života. Mikrobiom se totiž účastní trávení i vstřebávání živin a produkuje různé prospěšné látky včetně vitaminů. Kromě toho působí na imunitní a nervový systém (okolo střev je soustředěno 80 % imunitních buněk), ovlivňuje naše nálady, emoce, chování a podle některých studií má dokonce vliv i na paměť.
Jak střevům prospět?
Určitě je důležitá strava bohatá na vlákninu, tedy dostatek ovoce a zeleniny. Za rok sníme až tunu potravy a celá tato masa musí projít trávicím traktem. Čím „čistější“ tato strava bude, tím lépe pro naše zdraví. Ideální je vyhnout se polotovarům a samozřejmě střeva nepotěší žádný fastfood.
Vhodné jsou také doplňky stravy. I zde vsaďte na přírodní cestu a vyzkoušejte ty s obsahem lactobacilů, tedy bakterií mléčného kvašení. Podporují střevní mikrobiom, který chrání sliznici střeva. Tyto přípravky jsou vhodné pro obnovu symbiotických bakterií, které nastartují správné zažívání a zdravou imunitu.
Pečovat o naše střeva se opravdu vyplatí, není žádným tajemstvím, že ve střevech sídlí nejen zdraví, ale i štěstí.
Redakce Joalis