Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Poslední dva roky byla zima nezvykle mírná. To však neznamená, že by se na lidském organismu nepodepsal chlad a mráz. Průměrná teplota se totiž pohybuje jen kolem 2,3 °C a ani mrazy o síle −15 °C nejsou výjimkou. Seznamte se proto s několika užitečnými tipy, jak se prohřát během zimních měsíců. Spolehnout se můžete na potraviny a nápoje, koupele i bylinky.
Mráz zužuje cévy a zvyšuje krevní tlak
Lidský organismus je na chladné počasí citlivý, obzvlášť ve střední Evropě, kde na silné mrazy nejsme zvyklí tolik jako například Seveřané. Nízké venkovní teploty zužují cévy, zvyšují krevní tlak, způsobují svalový třes, případně zvýšenou tvorbu hormonu adrenalinu. Tělo si tak zajišťuje, aby z něj unikalo co nejméně tepla. V zimě se také mění složení krve, ta je kvůli rostoucí produkci krevních destiček hustší. Tady ovšem přichází nebezpečí, že se zúžené cévy ucpou a krevní tlak, který do nich dodává krev o to víc, se ještě zvýší. To může způsobit dušnost, bolest v hrudi, či dokonce kardiovaskulární onemocnění. Zatímco s krátkodobými mrazy se zdravý lidský organismus vyrovná poměrně snadno, dlouhotrvající chlad není dobrý ani pro člověka bez zdravotních obtíží. Je proto potřeba se před mrazem chránit, a to nejen správným oblékáním a chováním, ale také pravidelným prohříváním organismu.
Termogenní potraviny zrychlují metabolismus a zahřívají
Správné prohřívání těla by mělo v první řadě přicházet zevnitř. K tomu pomohou například některé potraviny či nápoje. V zimě je vhodné konzumovat nejen více tepelně upravených pokrmů, ale existují i potraviny, které mají schopnost organismus prohřát přirozeně. Studie, kterou publikoval magazín European Journal of Clinical Nutrition, ukázala, že některé potraviny zrychlují lidský metabolismus až o 15 %, čímž dochází ke zvýšení tepla v těle. Za takové termogenní potraviny se považují ty s vysokým obsahem bílkovin a koření. Tělo tedy prohřejete chilli, kari, zázvorem, badyánem a skořicí, ze zeleniny je vhodný pórek, pažitka, křen, cibule nebo česnek. Pomohou také plísňové, ovčí a kozí sýry, ovesná kaše, máslo, vejce nebo ryby.
Z tekutin na prohřátí nejlépe působí kakao a černý čaj, případně oblíbený punč, v němž využijete zmíněné koření. Dobré s užitečným spojíte i horkým bylinným nápojem. „Do teplých nápojů se hodí například plody kustovnice čínské. Chutnou kombinaci tvoří s horkou čokoládou, lze je zalít také horkou vodou a dochutit jako čaj, například zázvorem či medem. Čaj uvaříte také z pravého ženšenu, který v zimním období navíc zvyšuje imunitu,“ radí nejznámější česká bylinkářka Jarmila Podhorná ze společnosti Naděje, která se zabývá výrobou přípravků z rostlin.
Koupel v lopuchu zlepší stav kůže, eukalyptus zase protáhne dutiny
Chladem trpí z celého těla nejdříve pokožka, je proto vhodné v zimě zařadit horké revitalizační koupele. Ty tělu dodají nejen energii a teplo, ale s vhodně vybranými bylinami zmírní zdravotní obtíže a nastartují metabolismus. Navíc zklidní organismus a zlepší náladu. „Pro koupel blahodárně působící na kůži se hodí pýr, lopuch, tea tree, měsíček, eukalyptus a lichořeřišnice. Na dýchací problémy, které se zimou přicházejí častěji, lze využít směs z černého bezu, dobromysli, lichořeřišnice, modřínu a eukalyptu. Směsi bylinek pro kůži i dýchací problémy mají svou variantu případně také ve spreji, který se hodí i na cesty. Na zklidnění nervů funguje zase voňavá koupel z třezalky, levandule, meduňky a pelargonie. Vhodné jsou i některé bylinné spreje, například ten na klouby a záda obsahuje skořici, která tělo prohřeje,“ uvádí bylinkářka Jarmila Podhorná ze společnosti Naděje.
Třezalka a rakytník pomáhají kůži i cévám
Osvědčenou metodou je i aplikace teplých obkladů na tělo. Nejenže příjemně prohřejí pokožku až k cévám, které se vlivem cíleného tepla opět roztáhnou do přirozeného stavu, ale uvolní také svaly, které jsou kvůli zvýšenému chladu znatelně namožené. Základem obkladů je textilie s hrubou strukturou, nejlépe bavlna, nahřátá v troubě. Ideální je ji předtím namočit do slané vody a nechat uschnout nebo do ní nasypat písek. Uvolněná sůl totiž blahodárně působí na pokožku a písek zase vydrží déle nahřátý.
Organismus lze prohřát taktéž masážemi za pomoci esenciálních olejů. Z nich se při roztírání a kontaktu s kůží uvolňuje teplo, které prohřívá pokožku do hloubky. Výživné látky pomáhají zlepšit stav pokožky a zároveň se vylučuje příjemné aroma, jež působí blahodárně na nervový systém. „Pokud je kůže poškozená mrazem, je vhodné na masáže a zábaly použít třezalkový olej. Ten také pomáhá udržet čisté a zdravé cévy. Zklidňující účinek na citlivou pokožku má i lopuchový olej. Pokud si chcete dopřát éterickou masáž, spolehněte se na jedlový olej z mladých výhonků sibiřské jedle,“ doporučuje Jarmila Podhorná ze společnosti Naděje. Podle ní je na kožní potíže, srdce a cévy, které v zimě trpí nejvíce, vhodný také rakytníkový olej, který navíc podporuje imunitní systém.