Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Rakovina je slovo, které bychom nejraději vymazali z našeho slovníku. Lékařští specialisté se snažili koncem minulého století dosáhnout alespoň toho, že se i v laické sféře zavedou slůvka benigní a maligní karcinom a rakovina tak vymizí. Ale stejně jako se stále drží nádory v prvenství závažných chorob, tak se také udrželo slovo rakovina. Tak se běžně setkáváme s rakovinou prsu, rakovinou tlustého střeva, rakovinou plic, rakovinou kůže, rakovinou žaludku a s mnohými jinými. Zatímco rakovina žaludku je ve vyspělých zemích, kam se řadí i Česká republika, zlehka vytlačována, rakovina tlustého střeva je konkrétně u nás velmi rozšířená. Dokonce stojíme v porovnání s ostatními vyspělými státy na pomyslném vrcholu výskytu tohoto onemocnění.
Pokud se objevuje například často zácpa nebo její opak průjem, či začnou bolesti břicha, větší plynatost či zhoršení odchodu plynů, anebo jíme normálně, ale začneme z nepochopitelných důvodů hubnout, může to být upozornění na počínající či už plně rozvinutý karcinom tlustého střeva.
Podívejme se, jak má správně naše trávicí soustava fungovat. Když spolkneme stravu, tak se nám dostane jícnem do žaludku, kde je natrávena žaludečními šťávami. Z žaludku se přesune do tenkého střeva a z potravy se vstřebává většina látek, které naše tělo potřebuje. Tenké střevo ústí do střeva tlustého, kde se střevní obsah zahustí vstřebáním vody společně s některými minerálními látkami a mění se ve stolici, která odchází konečníkem z těla ven. Pokud všechno správně funguje, pak máme pocit blaha, když se najíme, a také naše „vyprazdňování“ je naprosto rutinní a ani nás nenapadne se o něm s někým bavit. Jenže co když střevo funguje nesprávně? V časných stádiích onemocnění mohou být potíže nevýrazné a pokud máme dva dny průjem, který řešíme živočišným uhlím, a za měsíc máme třeba malou zácpu, vůbec si často nespojíme tyhle dvě události a „vesele“ začínáme žít s karcinomem. Když pak opravdu nebezpečně zhubneme, je někdy už pozdě.
Příčina vzniku rakoviny tlustého střeva, neboli kolorektálního karcinomu, je pro vědce zatím neznámá. Jsou ale některé rizikové faktory, které možnost vzniku onemocnění zvyšují. Za prvé je to věk, protože většinou onemocní tímto nádorem člověk ve věku nad 50 let. Druhým rizikovým faktorem jsou výrůstky ze stěny střeva, tak zvané polypy. Z některých polypů může během dlouhé doby vzniknout karcinom. Proto je velmi důležité, pokud trpíte tímto onemocněním, všechny polypy odstranit a vyšetřit, zda nejde o malý karcinom. Protože se polypy objevují opakovaně, je nutné i jejich opakované odstraňování. Velmi důležitým rizikovým faktorem jsou i dědičné vlivy. Vyšší riziko je v případě, že karcinom měli naši rodiče či sourozenci. Také chronická zánětlivá onemocnění střeva zvyšují riziko karcinomu. Tak trochu podobně, i když vlastně úplně jinak se projevuje karcinom žaludku. Méně časté onemocnění je zákeřné v tom, že dlouhou dobu nepozorujeme vůbec nic a když se rakovina přihlásí, bývá už konkrétně u žaludku docela pozdě. Faktem ale je, že tento typ rakoviny většinou nemetastázuje, tedy nedostává se lymfou a posléze krevním oběhem do jiných orgánů.
Ale stejně jako u rakoviny tlustého střeva je i u rakoviny žaludku jedním z hlavních rizikových faktorů naše strava. Jednoznačně negativní vliv má nadměrný příjem živočišných tuků, červeného masa a uzenin. Není ani dobrá častá úprava masa smažením a pečením. Rakovina konečníku se častěji vyskytuje u pivařů a špatný vliv má i nedostatek vlákniny, která je především v zelenině a ovoci, ale i v celozrnném pečivu a luštěninách. Aby k těmto případům nedocházelo, měli bychom se bránit třeba tím, že budeme zdravě jíst, nebudeme holdovat alkoholu a nebudeme se přepínat. Jenže žít zdravě, to je v dnešním přetechnizovaném světě dost dobře nemožné. Stresy jsou na každém kroku a jídlo je mnohdy pro naše chuťové buňky výborné, ale pro trávicí orgány pořádný jed! Také proto je u nás na trhu spousta doplňků stravy, které mají alespoň částečně vykompenzovat náš nezdravý život.
Nyní přichází na trh výrobek, který přímo působí na pohodu v našem žaludku a střevech. Jedná se o spojení houby korálovce ježatého s rakytníkovým olejem. Při vývoji tohoto produktu se vycházelo z výsledků přírodních terapií a zveřejněných výzkumů zaměřených na účinky uzdravujících hub a rakytníku řešetlákového při řešení zdravotních problémů.
Proč ale rakytníkový olej? V čem je tak jedinečný? Rakytníkový olej patří mezi unikátní přírodní látky a mezi lékaři i léčiteli je označovaný jako rostlina třetího tisíciletí. Má v sobě nesmírné množství biologicky aktivních složek, takže jako přírodní olej nemá žádnou konkurenci a přitom nejsou prakticky žádné vedlejší účinky. Zvyšuje odolnost organismu a chrání ho před volnými radikály. Olej snižuje pocit bolesti, regeneruje tkáně, sliznici pohlavního ústrojí, blahodárně působí na pružnost a průchodnost cév a srážlivost krve (tedy křečové žíly), ale především působí na sliznici trávicího ústrojí a regeneruje ji, stejně jako je schopný podporovat správnou funkci žaludku, zažívacího a močového ústrojí. A právě proto byl spojen olej z rakytníku s houbou korálovce ježatého, který rovněž mimo jiné příznivě působí i na činnost žaludku a střev. Olej je získáván tak zvanou vakuovou destilací, čímž se dosahuje stoprocentní čistoty se zachováním všech biologicky aktivních látek. Navíc kapsle s rakytníkovým olejem lze považovat za čistě přírodní produkt bez chemických a jiných příměsí.
Korálovec ježatý ( Hericium erinaceus) je houba, kterou v lese snadno nenajdeme ale zato v Jihovýchodní Asii je hojně pěstována pro svojí zajímavou chuť připomínající humra nebo lilek. Podle plodnic kulovitého tvaru získala houba pojmenování „opičí hlava“ (monkey head). Kulaté plodnice se dají krájet na steakové plátky. Vedle příjemné chuti má houba významné hojivé účinky. Po mnohá staletí se houba osvědčila v Asii při řešení žaludečních a dvanáctníkových vředů a gastritid a příznivě ovlivňuje trávení. V nedávné době byly zjištěny i příznivé účinky při terapii rakoviny žaludku a jícnu. Indiáni prášek z plodnic korálovce používali při zastavování krvácení ran. Používá se tam, kde je třeba povzbudit nervový systém, protože obsahuje látku erynacin. Tato účinná látka příznivě pomáhá při Alzheimerově chorobě a to tak, že jednoduše řečeno – regeneruje mozkovou nervovou tkáň. Houba obsahuje antioxidanty, které snižují hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Glukany obsažené v korálovci zvyšují imunitu našeho organismu tak, že aktivují T a B lymfocyty.