Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Tlusté střevo je orgán podřízený plicím. Okruh orgánů plic obecně souvisí s vůlí – tedy s tím, že se mi chce nebo nechce něco udělat. Nedostatek vůle vede k propadům nálad a k pocitům méněcennosti, může vést až k depresi.
Poslední část zažívacího traktu
Tlusté střevo tvoří poslední úsek zažívacího traktu. Jeho délka je přibližně 1,5 m. Na rozdíl od tenkého střeva se v něm živiny vstřebávají daleko méně. Sliznice tlustého střeva totiž neobsahuje klky a záhyby, které zvětšují vstřebávací povrch střeva. Obsahuje však velké množství žlázek produkujících hlen, který chrání stěnu tlustého střeva před poškozením.
Tlusté střevo se nachází v břišní dutině a je v ní připevněno „pouty“ z vazivové tkáně. Navazuje na střevo tenké, mezi oběma těmito orgány se nachází slepé střevo, z něhož vystupuje červovitý přívěsek (appendix vermiformis) o délce zhruba deset až patnáct centimetrů. Apendix se nachází v pravé dolní části břišní dutiny.
Správce „stoky“
Podle čínské medicíny je tlusté střevo „správcem nad stokami“. To znamená, že z něho odchází zbytek toho, co nebylo vstřebáno v tenkém střevu. Konečník se pak nazývá „bránou odpadků“.
V tlustém střevě se shromažďují zbytky nestrávené potravy. Z obsahu nestrávených zbytků se zpět do organismu vstřebává hlavně voda, cukry a některé minerály. Obsah tlustého střeva se tím zahušťuje. Přes stěnu tlustého střeva se také vstřebává vitamin K produkovaný bakteriemi, které zde žijí.
Obyvatelé střeva – bakterie
V tlustém střevě žije obrovské množství anaerobních bakterií (ke svému životu nepotřebují vzduch). Poměr jednotlivých druhů těchto bakterií je velmi individuální, platí, že čím pestřejší je složení, tím pro nás lépe. Z bakterií žijících v tlustém střevě je asi nejznámější Escherichia coli. Tato bakterie patřící mezi gramnegativní fakultativně anaerobní tyčky přitom tvoří pouze asi jedno procento všech bakterií zde přebývajících. Celkové množství všech bakterií je obrovské, může tvořit až padesát procent suché hmotnosti stolice!
Důležitá vláknina
Průchod tráveniny z tenkého střeva do tlustého až po vyprázdnění trvá obvykle dva až tři dny. Rychlost značně ovlivňuje složení potravy, zejména obsah vláknitých složek. Čím více vlákniny (nestravitelné složky potravy) potrava obsahuje, tím rychlejší jsou pohyby střev. Pro lepší peristaltiku konzumace potravin s velkým podílem vlákniny více než vhodná. Strava evropského člověka nestravitelných složek obsahuje jen malý podíl. Přitom je právě optimální pohyb v tlustém střevě důležitý pro ochranu jeho sliznic.
Jak střevům prospět?
Zmiňme ty osvědčené a nenáročné cesty, které střevům udělají dobře. Patří mezi ně například:
- Změna jídelníčku – zvýšení přijímané vlákniny, kterou zrychlíme pohyb střev, a zajistíme tedy i pravidelnější „čištění“ střevní sliznice.
- Vhodný půst, který dopřeje anatomickým strukturám střeva zabývat se více vlastní regenerací než zpracováním přijaté potravy.
- Takzvaná „jaterní kúra“ pomocí půstu, projímadla a olivového oleje je vlastně očistou jaterních žlučovodů a zároveň i očistou střev, protože projímadlo používané v této terapii spustí pohyb střev a tím často odejdou ze střeva útvary, které zde mohly zůstávat i řadu let.
- Hydrokolon terapie spočívá v opakovaném výplachu střev vlažnou vodou pomocí speciálního přístroje. Doporučuje se provést několik výplachů za sebou, ideálně každý den jeden po dobu pěti dní za současného držení diety s vynecháním potravin, které tlusté střevo zatěžují.
- Detoxikace tlustého střeva pomocí přírodních doplňků stravy.
Věděli jste, že…
V tlustém střevě se nachází více bakterií než ve zbytku těla dohromady.
Mikroflóra tlustého střeva zajišťuje až osmdesát procent některých trávicích procesů (zejména trávení živočišných bílkovin a tuků).
Červovitý výběžek tlustého střeva údajně pomáhal našim předkům trávit rostlinnou potravu.
Všechny látky vstřebané z tlustého střeva procházejí játry; proto vše, co souvisí se střevem, souvisí zároveň i s játry.
Tlusté střevo reflexně ovlivňuje i další orgány v lidském těle, mimo jiné prostřednictvím vegetativních nervových vláken.
Redakce Joalis