TČM: Zánět močových cest – léčba, příznaky

zanet mocovych cest

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Palčivá bolest při močení, obtížné vylučování, neustálé nutkání v močovém měchýři. Netušíte kdy to na vás zase přijde, a zda bude ona místnost v dosažitelné vzdálenosti. Zánět močového měchýře zní jako banalita, ale dokáže pořádně potrápit. Možná patříte k těm, kteří problém s močením nikdy nezažili. Pak si přejte, aby to tak i zůstalo. Možná ale patříte mezi ty, kteří se točí v bludném kruhu opakujících se urologických problémů. Právě vám, které močení trápí, je určen tento můj článek.

Příznaky zánětu močových cest

Začíná to docela nevinně. Z čista jasna vás bolestivé močení přepadne ze zálohy. Zajdete k lékaři,  zjistí vám bakterii v moči. Nasadí se antibiotika. Prostě je to jen infekce jako každá jiná, ne? Mnohdy to tak i zůstane. Jednou dvakrát za život, stejně jako třeba zánět průdušek, ani zánět tam dole se nám někdy nevyhne. Jsou ale případy, kdy se zánět močového měchýře začne vracet, cyklit, přerůstat do chronického problému.

Nezřídka mi do ordinace přijde klientka, která se trápí i šestkrát do roka. Při takovéto kariéře se pak najednou začne dít cosi zvláštního: ač jsou příznaky bolesti a pálení stále velmi urgentní, bakterie v moči přítomna není! A to nám ukazuje, že záněty močového měchýře nejsou jen obyčejnou infekcí, která za chvíli zmizí. Ale že jde o něco mnohem komplikovanějšího, a jejich kořen se musí ve skutečnosti hledat mnohem hlouběji.

Půda se i pro akutní zánět připravuje déle

Z  pohledu čínské medicíny přítomnost bakterie představuje pouhý vrcholek ledovce. Nežádoucí mikroorganismy musí mít podmínky pro uchycení. Podobně jako houby napadají pouze mrtvé dřevo, stejně jako červi hodují výhradně na tlejícím mase, tak i bakterie se mohou uchytit jen tam, kde tomu nezdravá situace těla dává příležitost.

V čínské medicíně pojmenováváme základ zánětu pojmem „Kalná vlhkost“. Pokud oblast tzv. „Středního ohniště“ (pro zjednodušení řekněme trávicí proces) nefunguje dobře, pak jídlo, které by se správně mělo transformovat na živiny, není dostatečně přeměněno, a vzniká prapodivná stagnující těžká substance. Taková žába na prameni. A právě jí říkáme „Kalná vlhkost“. Jestli v těle sedí a vesele se vám směje, poznáte snadno.

Z povlaku jazyka. Správný zdravý povlak na jazyku má vypadat jako bílý závoj. Tenký a průsvitný. Pokud se ale zhustí do vzhledu tučného tvarohu, má vaše „Kalná vlhkost“ už rozměr mexické ropuchy.

Samozřejmě pokud si čistíte povlak jazyka každé ráno, tak neuvidíte nic. Teprve až když necháte alespoň čtyři dny jazyk bez ošetření, může jako zrcadlo ukázat vaši pravou realitu. A pokud chodíte k někam na čínskou medicínu, apeluji na vás, nečistěte si jazyk, jinak svému terapeutovi setřete knížku. 

Jak vzniká kalná vlhkost?

„Kalná vlhkost“ vytváří v těle základ pro mnohé neplechy. Může mít různá skupenství, od čistě energetického až po velmi hmotné. Podle toho, jak dlouho na ní zakládáte. Funguje stejně, jako se chová kal ve vodě. Nejdříve způsobí, že křišťálově čistá voda stane se neprůhlednou, poté klesá a sedimentuje ve formě lepkavého bahínka na dně, a dál se zhušťuje až do tvrdých usazenin. I „kalná vlhkost“ padá v tělní dutině směrem dolů. Tam máme my ženy tři (pánové dva) otvory, kterými „kalná vlhkost“ propadá z těla ven, a stává se vám viditelnou. Močovou trubici, pochvu a konečník.

Proto se vaše moč zakalí stejně jako ta voda v potoce a stane se neprůsvitnou. Abyste ji mohli zpozorovat, udělejte si vzorek moči do nějaké nádoby z čirého materiálu a podívejte se proti světlu. Zdravá moč vypadá jako bílé víno. Řekněme jako odrůda chardonay. Nejde tu však jen o barvu. Pozorujte zakalení. Pokud si zachovává zcela průzračnou čirost, pak je vše v pořádku. Ale v případě, že už ztrácí jiskru, stává se matnou a kalnou, zkrátka pokud byste se neodvážili takové víno pít, díváte se právě na svou „kalnou vlhkost“, onen prazáklad vašich měchýřních zánětů.

Od zánětu močových cest ke kamenům

Jestliže už sedimentuje do formy  bahínka, projeví se jako hlen gynekologického výtoku, či jako hlen ve stolici, jak to vidíme například u Chrohnovy choroby. Nejsilnější fáze sedimentace se zhmotní do močových či žlučových kamenů. Samozřejmě, že nemusí propuknout všechny popsané příznaky, záleží na tom, ve kterých trubkách se vám „kalná vlhkost“ pohybuje. Proto neznamená, že žena s gynekologickým výtokem zákonitě doputuje ke Chrohnově chorobě či močovým kamenům.

Často se však stává, že se bloudění „kalné vlhkosti“ přesouvá, a ženě s častými záněty močového měchýře příznaky po letech najednou z ničeho nic zmizí, a místo nich objeví se vaginální výtok. Pokud „Kalná vlhkost“ propadá až do dolních otvorů, které nás propojují s okolním prostředím, vytváří ideální peřinku, kterou bakterie a kvasinky prostě zbožňují. Stačí jim jen peřinku pořádně zahřát („patogenní Horkost“), třeba stresem, kávou, či pálivým jídlem. Tomu zjevnému pozvání mikroorganismy prostě už nedokážou odolat. V lepkavém horkém bahínku uspořádají bujarou párty, a zánět propukne raz dva. 

vaginalni mykozy

Léčba: Kudy z toho ven? 

Optikou čínské medicíny tedy za zánět močového měchýře zodpovídá souběh dvou výše popsaných vnitřních faktorů: „Kalné vlhkosti“ a „patogenní Horkosti“. Teprve různým poměrem těchto dvou složek vznikají podmínky pro akutní fázi onemocnění. Proto i strategie léčby zahrnují dva záměry. Pročistit „patogenní Horkost“ a odstranit „Kalnou vlhkost“.

Pročištění „Horkosti“ 

Zdravá moč by měla na pohled vypadat jako bílé víno. Řekněme třeba odrůdy chardonay. „Patogenní Horkost“ se projeví jako výrazně tmavší žlutý odstín. V tom případě strategií léčby bude pročištění „Horkosti.“ Nikoli však ochlazování. Prosím nenechte bez povšimnutí onu na první pohled drobnou zanedbatelnou nuanci, která zodpovídá za spoustu nepochopení a nesprávných interpretací. Pojem ochlazování znamená totiž pouze dodání chladu navíc. Asi jako když si k jablečnému koláči přidáte kopeček vanilkové zmrzliny.

Také to neznamená, že pod zmrzlinou koláč automaticky zmizí. Může být zmrzlinou zakryt. Zakopán pod koberec. Na první pohled neviditelný pod pokrývkou bílé tající vanilkové sladkosti. Ale to, že koláč nevidíte neznamená, že přestal existovat. Stejně tak pokud se patogenní „Horkost“ snažíte eliminovat přidáním něčeho s výrazně chladnou povahou, neznamená to, že jste ji vyřešili. Spíše se vám naopak podaří onu „Horkost“ zapouzdřit uvnitř. Pokud se chceme „patogenní Horkosti“ zbavit, pak použijeme byliny se schopností pročistit „Horkost“.

tradicni cinska medicina byliny

A to umí třeba starý dobrý mátový čaj, a nezáleží na tom, že ho pijete pořádně horký. Svěží povaha a funkce pročišťování „Horkosti“ patří mezi vlastnosti máty, a s vjemem na jazyku nemají pranic společného. Protože však ve svém účinku nemá dostatečnou sílu, pokud potřebujete její léčebné působení, musíte přidat na množství. Stačí obyčejná máta ze samoobsluhy. Ale dejte alespoň pět sáčků na půllitr vody. Tak, abyste cítili, že vám po vypití sálá peprmintová energie i z uší. Pokud se vám podaří zasáhnout včas, jestliže na první drobné náznaky pálení zareagujete ihned, pak se vám může podařit zlikvidovat zánět dřív, než se rozjede. Pokud ale obtíže udeří plnou silou, máta už nezabere. 

Sáček mátového čaje také zafunguje velmi dobře jako první pomoc při nástupu akutní pálivé a svědivé fáze vaginálního výtoku. Sáček prostě vymáchejte v horké vodě, vložte do ústí branky, a nechte čtvrt hodinky působit. Podle potřeby opakujte. 

Byliny (a)nebo strava?

V čínské fytoterapii rozdíl mezi stravou a bylinou vlastně neexistuje. Cokoli do sebe přijmete vás svou povahou, tropismem a dalšími vlastnosti ovlivňuje. Proto jsme my terapeuté zvyklí dívat se i na běžné jídlo jako na faktor ovlivňující harmonii a zdraví organismu. Koneckonců jak řekl Paracelsus: „Nechť ti je lék potravou a potrava lékem.“ Čínská medicína by ho evidentně bavila. 

Rozdíl mezi stravou a bylinou není ve způsobu účinku, ale v jejich síle. Složky na úrovni stravy jsou samozřejmě mnohem slabší, proto chceme-li dosahnout léčebného efektu, musíme navýšit dávku a častost užívání. Pokud se zánět plně rozvine do akutních projevů, bude už zapotřebí použít silnější páku než mátový čajík. Takové nástroje ale už patří do rukou zkušeného terapeuta, a nejsou pro vás dosažitelné. Proto chcete-li si umět poradit sami, potřebujete se naučit zasahnout dřív, než výrazné příznaky nastoupí. Ať ale máte alespoň představu, klasický čínský  předpis na plně projevený zánět měchýře obsahuje devět bylin a jeho hmotnost je 51 gramů na den.

Vysušení „Kalné vlhkosti“ 

V paralelní druhé linii strategie léčby zánětu močového měchýře se zaměřujeme na vysušení „kalné vlhkosti“. Jak jsem popsala výše, onu žábu na prameni poznáte podle dvou základních příznaků: silný povlak na jazyku a zakalení moči. Protože kořen problému spočívá v nedostatečném trávení (čínsky řečeno v slabé Qi Středního ohniště), především se musí důkladně prověřit jídelníček, protože v něm se nachází cosi, co dobře namazaný stroj vašeho Středního ohniště vyřadilo z provozu. Příčina nemusí být na první pohled úplně zjevná, proto každý z mých budoucích klientů mi k první diagnostické konzultaci jako podklad píše dva týdny jídelníček. Chci tím říci, že popsat cokoli paušálně v jednom odstavci článku může být zavádějící. Ať ale máte alespoň nějakou základní orientaci, z jídelníčku je třeba škrtnout vše, co by mohlo přinášet chlad a vlhkost do Středního ohniště, což jsou především veškeré mléčné výrobky, tropické ovoce a syrová zelenina.

Slzovka v hlavní roli

Zásadní bylinou pro vysoušení „kalné vlhkosti“, kterou máte ve svém dosahu je SLZOVKA. Protože umí zasahnout „kalnou vlhkost“ úplně všude, nepoužívá se zdaleka jen na řešení kořene zánětů močového měchýře, ale i při vaginálních výtocích, zánětlivých procesů střev s projevem hlenu ve stolici, či chronickém vykašlávání hlenu z plic. Protože jde ale opět o léčivo na úrovni potravy, zásadní tu bude množství a způsob užívání. Aby slzovka samostatně, bez dalších bylin, mohla dosahnout dostatečné síly, užívání musí být denní a dávka mezi 100 až 120 gramy. Vzhledem k tomu, že se jedná o druh prastaré obiloviny, nemusíte se toho objemu nijak děsit. Slzovku prostě uvařte do měkka a dejte si jí třeba s podušenou zeleninou jako běžné jídlo. Určitě vám zachutná. 

Přeji vám, i vašim měchýřům, klidný nezánětlivý čas. Eva Zimmelová