Syntetický, liposomální nebo přírodní vitamín C?

Vitamin C 2 e1620896461720

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Kdo by neznal vitamín C? Má mnoho skvělých účinků – od imunity po krásnou pokožku a zdravé klouby. Céčko funguje také jako antioxidant, tedy chrání naše buňky před oxidačním stresem, kterého okolo nám stále přibývá. Pojďme se společně dnes podívat na důležitá fakta o vitamínu, který je pro nás naprosto nezbytný.

Proč potřebujeme vitamín C?

Vitamín C (kyselina askorbová) je významný antioxidant, který chrání buňky. Narozdíl od jiných savců si jej lidské tělo neumí vytvořit a spolu s primáty a morčaty jsme odkázaní na jeho příjem zvenčí. Má mnoho funkcí, podílí se na utváření genů, je nezbytný pro zdravé kosti, zuby, srdce, cévy a nervy.

Příznaky nedostatku vitamínu C

Nedostatek vitamínu C se může projevit sníženou imunitou, únavou, anémií, krvácivostí, otoky kloubů nebo problémy s kůží, a souvisí i se vznikem civilizačních chorob, jako je cukrovka. Stres, kouření, infekce, popáleniny, ale i velká fyzická zátěž vyžadují jeho vyšší příjem. Jak si ho vhodně zajistit a který produkt je nejvhodnější?

Drahé čůrání    

Nabízí se využití doplňků vitamínu C ve formě prášku či kapslí, ať už přírodního původu či chemicky vyráběné v laboratoři. Přírodní forma je určitě plus, protože je v doprovodu dalších aktivních a antioxidačních látek. O syntetické formě v šumivých tabletách mluvit vůbec nebudeme, naprosto zbytečné, neúčinné a pro tělo zatěžující.

Zázračné liposomy 

Revoluci ve světě doplňků stravy představují liposomální vitamíny. Liposomy jsou složené z fosfolipidů chránících funkční obsah před působením trávicího traktu. Fosfolipidy jsou pak součástí všech buněčných membrán, tělu jsou proto přirozené a mohou svůj jedinečný obsah doručit přímo až do buňky, se kterou se dokáží spojit. Díky tomu dosahují maximální využitelnosti, tak zvané biologické dostupnosti a nezatěžují jednotlivé orgány. Mohou být tekuté nebo sušené. Je vždy potřeba dbát na výrobní postup, pozor na vysoké teploty a toxiny.

Netrapte žaludek

Mnoho lidí používá vysoké dávky vitamínu C, třeba i několik gramů či více denně, někdy dokonce intravenózně. To zatěžuje trávicí systém, žaludek, játra a ledviny. Liposomální forma vitamínu C je šetrnější k tělu. Vitamín C je totiž zapouzdřený ve fosfolipidovém obalu. Ten jej chrání před poškozením v zažívacím traktu a současně chrání zažívací trakt i další související orgány před překyselením. Velkou výhodou liposomu je jeho výše zmíněná biokompatibilita, tedy identita resp. shodnost fosfolipidového obalu s membránou buněk našeho těla.

Biologická dostupnost, stravitelnost

Běžné doplňky s vitamínem C mají velmi nízkou stravitelnost na maximální úrovni přibližně 20%. Použití liposomální formy zpracování však umožnilo zlepšit biologickou dostupnost na neuvěřitelných 95% nebo více. Dostat účinnou látku do krve nestačí, doplněk stravy musí ideálně dorazit až přímo do buňky. V krvi můžeme mít spoustu vitamínu C, ale tělo jej nedokáže zpracovat a většinu vyloučí, a ještě tím zatěžujeme ledviny.

A to je velký přínos liposomu, fosfolipidy totiž ochrání vitamín v trávicím traktu i v krvi a následně snadno splynou s vnější vrstvou buňky. Účinná látka, v tomto případě vitamín C, tak dorazí na místo, kde jej potřebujeme nejvíce, do buňky.

Hlavní příznivé účinky vitamínu c

  • Přispívá k normální funkci imunitního systému.
  • Přispívá k normální činnosti nervové soustavy.
  • Přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem.
  • Přispívá k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci krevních cév.
  • Přispívá k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci kostí, dásní a kůže.
  • Přispívá k normálnímu energetickému metabolismu.
  • Přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání.
  • Přispívá k regeneraci redukované formy vitaminu E.
  • Zvyšuje vstřebávání železa. 
  • Přispívá k udržení normální funkce imunitního systému během intenzivního fyzického výkonu a po něm.