Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Kdo by neznal vitamín C? Má mnoho skvělých účinků – od imunity po krásnou pokožku a zdravé klouby. Céčko funguje také jako antioxidant, tedy chrání naše buňky před oxidačním stresem, kterého okolo nám stále přibývá. Pojďme se společně dnes podívat na důležitá fakta o vitamínu, který je pro nás naprosto nezbytný.
Proč potřebujeme vitamín C?
Vitamín C (kyselina askorbová) je významný antioxidant, který chrání buňky. Narozdíl od jiných savců si jej lidské tělo neumí vytvořit a spolu s primáty a morčaty jsme odkázaní na jeho příjem zvenčí. Má mnoho funkcí, podílí se na utváření genů, je nezbytný pro zdravé kosti, zuby, srdce, cévy a nervy.
Příznaky nedostatku vitamínu C
Nedostatek vitamínu C se může projevit sníženou imunitou, únavou, anémií, krvácivostí, otoky kloubů nebo problémy s kůží, a souvisí i se vznikem civilizačních chorob, jako je cukrovka. Stres, kouření, infekce, popáleniny, ale i velká fyzická zátěž vyžadují jeho vyšší příjem. Jak si ho vhodně zajistit a který produkt je nejvhodnější?
Drahé čůrání
Nabízí se využití doplňků vitamínu C ve formě prášku či kapslí, ať už přírodního původu či chemicky vyráběné v laboratoři. Přírodní forma je určitě plus, protože je v doprovodu dalších aktivních a antioxidačních látek. O syntetické formě v šumivých tabletách mluvit vůbec nebudeme, naprosto zbytečné, neúčinné a pro tělo zatěžující.
Zázračné liposomy
Revoluci ve světě doplňků stravy představují liposomální vitamíny. Liposomy jsou složené z fosfolipidů chránících funkční obsah před působením trávicího traktu. Fosfolipidy jsou pak součástí všech buněčných membrán, tělu jsou proto přirozené a mohou svůj jedinečný obsah doručit přímo až do buňky, se kterou se dokáží spojit. Díky tomu dosahují maximální využitelnosti, tak zvané biologické dostupnosti a nezatěžují jednotlivé orgány. Mohou být tekuté nebo sušené. Je vždy potřeba dbát na výrobní postup, pozor na vysoké teploty a toxiny.
Netrapte žaludek
Mnoho lidí používá vysoké dávky vitamínu C, třeba i několik gramů či více denně, někdy dokonce intravenózně. To zatěžuje trávicí systém, žaludek, játra a ledviny. Liposomální forma vitamínu C je šetrnější k tělu. Vitamín C je totiž zapouzdřený ve fosfolipidovém obalu. Ten jej chrání před poškozením v zažívacím traktu a současně chrání zažívací trakt i další související orgány před překyselením. Velkou výhodou liposomu je jeho výše zmíněná biokompatibilita, tedy identita resp. shodnost fosfolipidového obalu s membránou buněk našeho těla.
Biologická dostupnost, stravitelnost
Běžné doplňky s vitamínem C mají velmi nízkou stravitelnost na maximální úrovni přibližně 20%. Použití liposomální formy zpracování však umožnilo zlepšit biologickou dostupnost na neuvěřitelných 95% nebo více. Dostat účinnou látku do krve nestačí, doplněk stravy musí ideálně dorazit až přímo do buňky. V krvi můžeme mít spoustu vitamínu C, ale tělo jej nedokáže zpracovat a většinu vyloučí, a ještě tím zatěžujeme ledviny.
A to je velký přínos liposomu, fosfolipidy totiž ochrání vitamín v trávicím traktu i v krvi a následně snadno splynou s vnější vrstvou buňky. Účinná látka, v tomto případě vitamín C, tak dorazí na místo, kde jej potřebujeme nejvíce, do buňky.
Hlavní příznivé účinky vitamínu c
- Přispívá k normální funkci imunitního systému.
- Přispívá k normální činnosti nervové soustavy.
- Přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem.
- Přispívá k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci krevních cév.
- Přispívá k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci kostí, dásní a kůže.
- Přispívá k normálnímu energetickému metabolismu.
- Přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání.
- Přispívá k regeneraci redukované formy vitaminu E.
- Zvyšuje vstřebávání železa.
- Přispívá k udržení normální funkce imunitního systému během intenzivního fyzického výkonu a po něm.