Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Tentokrát zaměříme svoji pozornost směrem na východ, k jednomu z nejstarších pohledů nejen na výživu, a sice tradiční čínské medicíně. Možná vás zaujme její celostní přístup, který se na rozdíl od západní medicíny snaží nemocem spíše předcházet.
TRADIČNÍ ČÍNSKÁ MEDICÍNA A ZÁKLADNÍ POJMY
Základním pojmem TČM je čchi. Čchi je životní síla a vitální energie. Velmi zjednodušeně se dá říci, že je kombinací prvotní energie obsažené v ledvinách, která je nám dána již při narození či ještě před ním, s energií vdechovaného vzduchu a konzumované potravy.
Vlastnosti čchi se vyjadřují v pojmech vám jistě známých – jin a jang. Jin se definuje jako studená nebo ochlazovací energie, zatímco jang je horká nebo zahřívací energie. Vycházíme z toho, že vše by mělo být v jednotě, tedy i jin a jang. Pokud je tato rovnováha vychýlena, dochází k nemoci. TČM se snaží nemoc léčit ještě dříve, než se projeví. Principem léčení podle TČM je dotazování na potíže daného člověka, čímž se dojde ke zjištění typu nerovnováhy v těle, k tomu, který orgán je oslaben, a následně se pracuje na jeho posílení přirozenou cestou – zejména tedy stravou.
Určitě znáte pojem meridiány, což jsou energetické dráhy, kterými obíhá čchia jež propojují jednotlivé orgány či části těla. Každý meridián je spojen s určitou duševní, fyzickou nebo citovou funkcí. Meridiánů má naše tělo 12 hlavních, které jsou párové, a dva hlavní řídící nepárové. Celkem tedy 26. Cílem je, aby všechny tyto dráhy byly průchodné a mohla v nich bez problému proudit energie.
PRŮBĚH ENERGIE V ČASE A STRAVA
Východní filozofie rozeznává pět základních elementů: Dřevo, Oheň, Země, Kov a Voda. Každý z nich vládne jinému období, má různé vlastnosti, barvu, chuť, přiřazují se k němu určité orgány a potraviny, které těmto orgánům mohou prospívat. A právě stravování podle elementů je pro tradiční čínskou medicínu jedním ze základních principů. TČM považuje jídlo za lék. Klade se velký důraz na to, aby strava odpovídala danému ročnímu období.
V každém měsíci roku je oslaben některý z orgánů našeho těla, který bychom měli stravou i svým chováním, smýšlením, mentálním nastavením podpořit, abychom ho zbytečně ještě více nevyčerpávali. Energie v těle proudí podle TČMv závislosti na denním cyklu, který znázorňují orgánové hodiny. Ty popisují průběh maxima a minima energie v určitých orgánech těla během 24hodinového cyklu. Cyklus je rozdělen po 2 hodinách na 12 částí. Ke každé dvou-hodině se přiřazuje jeden orgán. Také každá potravina má svou energetickou hodnotu.
Dělíme je následovně:
Teplé potraviny bychom měli jíst celoročně, hlavně při chladném počasí. Patří k nim např. drůbež, ryby, polévky, vařená zeleninová jídla, pohanka, sušené ovoce atd.
Neutrální potraviny by měly být základem jídelníčku. Jsou to například celozrnné obiloviny a chléb, tvrdá zelenina, ořechy, luštěniny, maso, hlavně hovězí, máslo a mléko, vejce nebo med.
Studené a osvěžující potraviny oslabují sílu jang. Patří sem čaje, okurky, rajčata, exotické ovoce, jogurty, zmrzlina apod.
MŮJ NÁZOR
Díky své obrovské komplexnosti a propracovanosti je TČM jedním z nejuznávanějších, pro nás Evropany stále alternativních, směrů. Nežijeme sice v Číně, ale pohled na lidské tělo i psýché z energetické stránky je prospěšný pro každého bez rozdílu. Ať už z prosté zvědavosti nebo pro vysvětlení mnoha zdravotních problémů, na které je západní medicína prostě krátká.
ZELENINOVÁ POLÉVKA S POHANKOU
- 3 lžíce řepkového oleje nebo ghí
- jakákoli kořenová zelenina
- květák
- brokolice
- červená řepa
- zelí
- hlíva ústřičná
- 2 brambory
- 1 cibule
- 1–2 stroužky česneku
- 1/2 hrnku pohankových krup
- 1/2 lžičky kurkumy nebo špetka chilli
- 1 lžička kmínu
- sůl, pepř
Oloupeme brambory, zeleninu a nakrájíme na menší kousky. Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno. Pohanku propláchneme. Na oleji nebo ghí restujeme cibuli,česnek, koření, přidáme pohanku a zeleninu (kromě brambor) a krátce restujeme.Zalijeme vodou, přidáme nakrájené brambory. Vaříme cca 15–20 minut. Dochutíme solí, pepřem a můžeme dozdobit pažitkou.
RÝŽOVÁ KAŠE S KUSTOVNICÍ
(2 porce)
|
Rýži důkladně propereme a dáme velice pomalu vařit se špetkou soli. Podle TČM se vaří velice dlouho a na mírném plameni, až 4 hodiny. Ke konci vaření přidáme kustovnici a ořechy. Lehce posypeme kardamomem, o něco více skořicí, rozmícháme, dosladíme medem či jiným sladidlem.