Stravování podle principů východu: tradiční čínská medicína

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Tentokrát zaměříme svoji pozornost směrem na východ, k jednomu z nejstarších pohledů nejen na výživu, a sice tradiční čínské medicíně. Možná vás zaujme její celostní přístup, který se na rozdíl od západní medicíny snaží nemocem spíše předcházet.

TRADIČNÍ ČÍNSKÁ MEDICÍNA A ZÁKLADNÍ POJMY

Základním pojmem TČM je čchi. Čchi je životní síla a vitální energie. Velmi zjednodušeně se dá říci, že je kombinací prvotní energie obsažené v ledvinách, která je nám dána již při narození či ještě před ním, s energií vdechovaného vzduchu a konzumované potravy.

Vlastnosti čchi se vyjadřují v pojmech vám jistě známých – jin a jang. Jin se definuje jako studená nebo ochlazovací energie, zatímco jang je horká nebo zahřívací energie. Vycházíme z toho, že vše by mělo být v jednotě, tedy i jin a jang. Pokud je tato rovnováha vychýlena, dochází k nemoci. TČM se snaží nemoc léčit ještě dříve, než se projeví. Principem léčení podle TČM je dotazování na potíže daného člověka, čímž se dojde ke zjištění typu nerovnováhy v těle, k tomu, který orgán je oslaben, a následně se pracuje na jeho posílení přirozenou cestou – zejména tedy stravou.

Určitě znáte pojem meridiány, což jsou energetické dráhy, kterými obíhá čchia jež propojují jednotlivé orgány či části těla. Každý meridián je spojen s určitou duševní, fyzickou nebo citovou funkcí. Meridiánů má naše tělo 12 hlavních, které jsou párové, a dva hlavní řídící nepárové. Celkem tedy 26. Cílem je, aby všechny tyto dráhy byly průchodné a mohla v nich bez problému proudit energie.

PRŮBĚH ENERGIE V ČASE A STRAVA

Východní filozofie rozeznává pět základních elementů: Dřevo, Oheň, Země, Kov a Voda. Každý z nich vládne jinému období, má různé vlastnosti, barvu, chuť, přiřazují se k němu určité orgány a potraviny, které těmto orgánům mohou prospívat. A právě stravování podle elementů je pro tradiční čínskou medicínu jedním ze základních principů. TČM považuje jídlo za lék. Klade se velký důraz na to, aby strava odpovídala danému ročnímu období.

V každém měsíci roku je oslaben některý z orgánů našeho těla, který bychom měli stravou i svým chováním, smýšlením, mentálním nastavením podpořit, abychom ho zbytečně ještě více nevyčerpávali. Energie v těle proudí podle TČMv závislosti na denním cyklu, který znázorňují orgánové hodiny. Ty popisují průběh maxima a minima energie v určitých orgánech těla během 24hodinového cyklu. Cyklus je rozdělen po 2 hodinách na 12 částí. Ke každé dvou-hodině se přiřazuje jeden orgán. Také každá potravina má svou energetickou hodnotu.

Dělíme je následovně:

Teplé potraviny bychom měli jíst celoročně, hlavně při chladném počasí. Patří k nim např. drůbež, ryby, polévky, vařená zeleninová jídla, pohanka, sušené ovoce atd.

Neutrální potraviny by měly být základem jídelníčku. Jsou to například celozrnné obiloviny a chléb, tvrdá zelenina, ořechy, luštěniny, maso, hlavně hovězí, máslo a mléko, vejce nebo med.

Studené a osvěžující potraviny oslabují sílu jang. Patří sem čaje, okurky, rajčata, exotické ovoce, jogurty, zmrzlina apod.

MŮJ NÁZOR

Díky své obrovské komplexnosti a propracovanosti je TČM jedním z nejuznávanějších, pro nás Evropany stále alternativních, směrů. Nežijeme sice v Číně, ale pohled na lidské tělo i psýché z energetické stránky je prospěšný pro každého bez rozdílu. Ať už z prosté zvědavosti nebo pro vysvětlení mnoha zdravotních problémů, na které je západní medicína prostě krátká.

ZELENINOVÁ POLÉVKA S POHANKOU

  • 3 lžíce řepkového oleje nebo ghí
  • jakákoli kořenová zelenina
  • květák
  • brokolice
  • červená řepa
  • zelí
  • hlíva ústřičná
  • 2 brambory
  • 1 cibule
  • 1–2 stroužky česneku
  • 1/2 hrnku pohankových krup
  • 1/2 lžičky kurkumy nebo špetka chilli
  • 1 lžička kmínu
  • sůl, pepř

Oloupeme brambory, zeleninu a nakrájíme na menší kousky. Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno. Pohanku propláchneme. Na oleji nebo ghí restujeme cibuli,česnek, koření, přidáme pohanku a zeleninu (kromě brambor) a krátce restujeme.Zalijeme vodou, přidáme nakrájené brambory. Vaříme cca 15–20 minut. Dochutíme solí, pepřem a můžeme dozdobit pažitkou.

RÝŽOVÁ KAŠE S KUSTOVNICÍ

(2 porce)

Rýžová kaše s kustovnicí
  • 1/2 hrnku rýže (celozrnná natural, jasmínová, kulatozrnná)
  • 5 i více hrnků vody
  • špetka soli
  • 1–2 lžíce kustovnice
  • 10 ks kešu ořechů
  • skořice
  • kardamom
  • med, slad

Rýži důkladně propereme a dáme velice pomalu vařit se špetkou soli. Podle TČM se vaří velice dlouho a na mírném plameni, až 4 hodiny. Ke konci vaření přidáme kustovnici a ořechy. Lehce posypeme kardamomem, o něco více skořicí, rozmícháme, dosladíme medem či jiným sladidlem.