Co je to rooibos: víc než lahodný čaj

rooibos e1615551185162

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Ač miluji bylinky, které si sama sbírám a míchám do čajových směsí, rooibos zaujímá podstatnou část mého pitného režimu, a to nejen pro svou lahodnou chuť. Rooibos (čajovníkovec kapský) totiž disponuje zajímavými léčivými účinky, které se projeví při dlouhodobém a pravidelném užívání.

Rooibos: koktejl zdraví

Čaj bez obsahu teinu je vhodný nejen pro těhotné a kojící ženy, ale také pro děti. Pro zvýšení chutnosti jej lze obohatit o kapku čerstvě vymačkané pomerančové šťávy. Tento čaj je také skvělou volbou pro seniory, kteří trpí problémy se spánkem, protože neobsahuje povzbuzující látky typické pro klasickou kávu. Pokud je však potřeba jemné povzbuzení, doporučuje se zařadit bazalku posvátnou. Ta nabízí podobné účinky jako káva nebo zelený čaj, ale její působení je mírnější a nenarušuje spánkový režim.

Čajovníkovec kapský je vytrvalá rostlina s jemně jehličkovitými listy, která dorůstá výšky až jednoho metru. Pochází z cedarbergské oblasti západní části Kapska v Jižní Africe. Sklízí se nať, která se odřezává přibližně 35 cm nad zemí a následně prochází fermentací, podobně jako černý čaj. Rooibos vyniká nízkým obsahem tříslovin oproti černému čaji a obsahuje cenné stopové prvky a minerály, jako jsou železo, měď, draslík, hořčík, mangan, vápník a zinek.

Recept: rooibos na anémii

Trápí-li nás anémie, což může být patrné v těhotenství či u dětí, doporučuji přichystat chuťově dobrý a účinný nápoj, který vypadá následovně:

  • 1 šálek silnějšího čaje rooibos, 1 polévková lžíce melasy, 1 polévková lžíce šťávy z čerstvě vymačkaného citrónu
    • Citrón přidáváme z toho důvodu, že přítomný vitamín C usnadní vstřebávání železa, které se nachází v čaji i melase.
    • Melasa, kromě zajímavého množství železa obsahuje taky důležitý vápník, kterého ve 40 g najdeme 40 mg. Zmíním taktéž hořčík, až 70 mg ve 40 g zkonzumované melasy. Připravený nápoj upřednostníme v dopoledních hodinách, kdy je tělo nejschopnější železo vstřebat.

Za zajímavou látku pokládám též aspalathin, který vykazuje antidiabetickou aktivitu a výrazný protizánětlivý efekt, jenž ocení zejména sportovci. Tato látka je patrná pouze v této bylině. V jednom šálku silnějšího čaje najdeme až 180 mg účinných fytochemikálií, z nichž nejvýznamnější budou flavonoidy. K těm řadíme zhruba asi 60 látek, vykazujících silnější antioxidační účinek, taktéž vysoce protektivní vliv na naše cévy. Mimo to, čaj celkově posiluje a zklidňuje, harmonizuje celý náš imunitní systém.

Histaminová intolerance: čaj, který můžete

Zařadit jej mohou také ti, které trápí histaminová intolerance, u této byliny bylo totiž dokázáno, že brání uvolňování histaminu, podobně jako např. kopřiva dvoudomá. Tím výrazně napomáhá předcházení vzniku alergických zánětů či reakcí. Za zmínku stojí také její antibakteriální vliv, který je zejména patrný u průjmové bakterie Escherichia coli.

Nejvyššího účinku docílíme kratším vařením, kdy sypanou bylinu vystavíme minutovému varu. Na každých 100 ml připadne 5 g byliny. Klasický šálek tedy čítá zhruba 10 g čaje.

Kapský pohár k celkovému osvěžení

Z Kapského Města přichází tento recept, který je velmi zajímavý a může zpestřit teplejší jarní či letní dny. Vypadá následovně:

  • 400 ml silného čaje rooibos, 75 g libovolného cukru, 400 ml pomerančové šťávy, 750 ml perlivého sektu
    • V horkém čaji rozmícháme cukr, doporučuji použít kokosový, který má oproti klasické sacharóze výrazně nižší glykemický index. Sacharóza 75, kokosový cukr 35.
    • Po vychlazení nápoje přidáme pomerančovou šťávu a sekt a ihned podáváme. Dozdobit lze také ovocem, například jahodami, kousky ananasu, kiwi.

Rooibos v kuchyni

Jeho velkou předností je krásná medová barva, kterou můžeme využít při přípravě limonád, ale i polévek. V některých zemích se zelenina vaří přímo v tomto nápoji, čímž budoucí polévka nabyde o další cenné minerální složky. Uvaříme-li skutečně silný vývar, můžeme jej použít jakožto základ k přípravě kořeněných marinád.

Osobně rooibosem doplňuji koláče, pokud mám vyloženě hutnější těsto, případně, nechci-li jej stavět na vejcích či mléce. To lze rooibosem do jisté míry nahradit. V rooibosu je také možno vařit ovesné vločky, pohanku či jáhly a ty pak dále připravit do podoby kaše, ředit jím ovocné šťávy

Recept: veganský pudink s rooibosem

Připravte si domácí veganský pudink, a to následujícím způsobem:

  • 300 g jablek, 1 vanilkový pudink, 500 ml silnějšího čaje rooibos, 2 polévkové lžíce kokosového cukru
    • Jablka nastrouháme nahrubo a povaříme je v půl litru čaje rooibos. Jakmile zavaří, přidáme cukr a pudinkový prášek, provaříme, nalijeme do misek, necháme vychladit. Servírujeme s lístky máty.

V článku jsou použity informace z knihy: Janča, Jiří, Zentrich, Josef. Herbář léčivých rostlin 6. Praha: Emiment, 1998. 280 str. ISBN 80-85876-45-0.