Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Řečík pistáciový (Pistacia vera), také zvaný pistácie pravá, je malý strom z čeledi ledvinovníkovité (Anacardiaceae), jehož původní oblast rozšíření je ve střední Asii a na Blízkém východě. Dužnaté oplodí (rubina je snadno odstranitelná) při dozrávání vysychá a získává žlutou až načervenalou barvu. Skořápka plodu je tvrdá, hladká a poměrně tenká. Při dozrávání často puká po celé délce bočního švu a obnažuje semeno, které je na povrchu skořicově hnědé, uvnitř se zeleně zbarvenými dělohami, čím zelenější, tím je jádro kvalitnější.
Pěstuje pro toto semeno, chutný oříšek, jehož známe jako pistácii. Je možno ho konzumovat čerstvý nebo pražený. Pistácie nacházejí velké uplatnění v potravinářství. Nejznámější je asi pistáciová zmrzlina, ale přidává se také do krémů či do známého salámu Mortadela.
K největším vývozcům pistáciových oříšků patří Irán, USA a Turecko. Pistácie obsahují řadu důležitých přírodních látek-lutein, beta karoten, vitamín E nebo polyfenolické látky. Většina těchto látek patří mezi antioxidanty, takže pomáhají ochraňovat náš organismus před negativním vlivem škodlivých volných radikálů z okolního prostředí.
Pistácie mají řadu dalších příznivých účinků. Jsou vhodným doplňkem jídelníčku u osob, které se rozhodli zhubnout. Jsou nízkokalorické a přitom dokáží zanechat pocit nasycení. Přesto by si někteří jedinci měli dát pozor zkonzumované porce.
K dalším pozitivům pistáciového oříšku, že obsažené látky mohou pomoci snižovat hladinu “špatného” LDL-cholesterolu. Naopak podporuje zvýšení hladiny “hodného” LDL-cholesterolu. Některé studie prokázaly, že konzumace pistácií u pacientů s hypercholestolémií prokázala zlepšení lipidového profilu. Proto je vhodným doplňkem diet, které mohou pomoci snížit riziko vzniku kardiovaskulárních nemocí.
Při laboratorních testech prokázaly pistácie mírný účinek proti cizorodým baktériím. Extrakt z čerstvých semen se slupkou tureckého původu prokázal antivirotickou aktivitu. Antioxidační látky obsažené v pistáciích jsou navíc schopny zabránit procesu glykolizace, čímž pomáhají v léčbě diabetu.
Důležité pro ty, kdo obchodují s pistáciovými oříšky, je to, že při nevhodném zpracování nebo uskladnění mohou obsahovat jedovaté aflatoxiny produkované především plísněmi rodu Aspergillus, které jsou známé jako silné karcinogeny. Jako zajímavost na závěr lze uvést, že díky zelené barvě a tvaru skořápky dostaly pistácie přezdívku v Číně přízvisko „veselý ořech“ a v Íránu „usměvavá pistacie“.