Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
K jídlu potřebujeme mít čas, pohodu, jíst pomalu, dobře kousat a věnovat se jídlu na talíři. Neodpoutávat pozornost od něj současným sledováním televize, čtením bulváru, nebo se dokonce věnovat při jídle politice či pracovním problémům.
S jídlem přichází do těla informace. Pokud je tato informace negativní, stresová, jasně a zřetelně se to projeví na zdraví člověka. V tom okamžiku se spustí řetězové reakce, jejichž výsledkem je pokles tvorby HCl. Je to patologická situace, protože nedostatek HCl se podílí na nekvalitním trávení, na mnohých obtížích, únavě, intoleranci potravin, omezení vstřebávání a využívání živin, které jsou v potravě obsaženy.
Jeden moment chci zvýraznit: Vznikne situace, kdy začnou přerůstat škodlivé bakterie, třeba kvasinky. Tuto situaci znají lidé, kteří mají problémy s bacilem helicobakter pylori. O něm víme, že může navodit žaludeční vřed. Myslet si, když bacil zničíme trojkombinací antibiotik, že je rázem po problému, je omyl, prapodstata totiž pokračuje. Bez žaludeční kyseliny nemůžeme trávit a vstřebávat bílkoviny z potravin. To je proto, že žaludeční kyseliny spolupracují s pepsinem, enzymem, jenž bílkoviny rozkládá. Také tuky a sacharidy potřebují žaludeční kyseliny, uvolňují sekretin, potřebný pro další enzymy – lipázy, protázy, amylázy. Díky žaludečním kyselinám se udržuje prostředí bránící přemnožení bakterií a kvasinek, ale také parazitů vstupujících s jídlem do těla. Nízká hladina žaludeční kyseliny komplikuje mnoho procesů… Pokud žijete ve stresu a po dlouhou dobu vypadá vaše stravování jako v úvodním popisu, dopracujete se k předčasnému stárnutí, vypadávání vlasů, nekvalitní pleti, nezdravým nehtům a celé řadě jiných potíží. Budete bojovat s chudokrevností, ekzémem, lupénkou, vitiligem, osteoporózou, autoimunitními nemocemi. O přemnožených bacilech jsem se již zmínil.
Pokud klesne hladina HCl, hovoříme o hypochlorhydrii, změní se pH a popsané enzymy přestanou spolehlivě plnit svou trávicí roli. Potrava nebude správně zpracována a tělo začne být zaplavováno nesprávně zpracovanými metabolity, ty se v těle začnou usazovat. Tyto látky v dané podobě do těla nepatří a začnou mu škodit, zahájí řetězec dalších problémů. Zvláště když zapomeneme pít vodu a máme nedostatek tekutin. Naši čtenáři znají z mnoha jiných článků zajímavosti kolem střevní symbiózy, a tak již dlouho vědí, že pokud mají v těle dostatek vody a dostatek HCl, daří se následně také symbióze ve střevu, tělo si tvoří dostatek vitamínů skupiny B, K, snadněji odbourává cholesterol a naopak při nedostatku vody a HCl převládne dysbióza = dysmikrobie, prosadí se bakterie patogenního typu a začnou škodit. Kdo si v těle svým životním stylem vybuduje dysbiózu a současně zapomene na příjem tekutin, doslova si tím sám určuje délku života. Tímto stavem utrpí imunita, podlehne převaze patogénů a může následovat popis další kaskády potíží, jež se mohou objevit. Dále se však tímto směrem nechci ubírat.
Člověk má jistý problém, ten jej dovede k lékaři. Lékař zjistí hypochlorhydrii, nebo objeví rozmnožený bacil, nízkou hladinu hemoglobinu a začne na tento nález reagovat. Doplní železo, podá antibiotikum, dodá chybějící enzym, na ekzém předepíše mast. Zpočátku se uleví, potíže jakoby ustoupí. Ale je třeba začít od začátku, komplexně změnit celý životní styl, uklidnit se, přehodnotit priority života. K jídlu usednout v klidu, vypnout televizi, odložit bulvární plátek, pomodlit se. Pak se teprve pustit do jídla, pochválit si jej (vzhled, vůni, barvu), zajímat se o to, kdo jej připravil, poděkovat, připravit si tím trávicí enzymy, kyseliny. Jíst po lžících, po soustech a pomalu kousat a polykat.