Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Zimní období téměř vždycky na každém z nás nechá patrné stopy. Během něho obvykle naskočí nějaké to „kilečko“ navíc. Ale málokdo si dokáže představit, jak náš trávicí trakt trpí tou obrovskou mírou přejídání a minimem pohybu. Proto si opravdu zaslouží odlehčení – tuto týdenní dietu.
Připravíme si:
400 g bílého hlávkového zelí
2 papriky
200 g řapíkatého celeru
200 g mrkve
100 g cibule
100 g rajčat
2 pórky
1 paličku česneku
Všechnu uvedenou zeleninu očistíme, nakrájíme na kousky a dáme do 2 litrů mírně osolené vody. Hrnec přikryjeme a necháme vše asi 40 minut při mírné teplotě vařit.
Snídaně i večeře jsou každý den stejné. Dopřejte si čerstvé ovoce, nejvhodnější jsou jablka. Jediné nevhodné ovoce jsou vysoce kalorické banány, které je tedy lepší vynechat. Ranní i večerní chod doplňte šálkem výše uvedené polévky. Důležitý je i pitný režim, a to 2,5 litru neperlivé stolní vody.
1. DEN
První den je ve znamení ovoce. Nemusíte se omezovat v množství. Kromě již zmiňovaných banánů jsou dovoleny všechny druhy. Je důležité, aby bylo ovoce čerstvé. Dvakrát denně si dejte šálek výše uvedené polévky.
2. DEN
Po ovocném dni přichází ke slovu zelenina. Ovšem tedy s výjimkou snídaně a večeře, která je opět ovocná. Ze zeleniny jsou dovoleny všechny druhy, nejlépe v čerstvé formě. Před jídlem nebo po něm si dopřejte zase výše uvedenou polévku. A nezapomeňte na pitný režim!
3. DEN
Třetí den volíme ovocno – zeleninovou kombinaci. Po celý den jíme jak ovoce, tak zeleninu, dle vlastní chutě a fantazie. Dvakrát denně si opět dopřejeme polévku. A dodržujeme pitný režim.
4. DEN
Na snídani a večeři si dejte šálek výše uvedené polévky. Ovšem pozor! Tento den přichází na řadu stále zatracovaný banán. Můžete jich sníst za celý den až pět. Dnes je dovolena i jedna sklenička mléka (nejlépe sójového či jiného rostlinného). Ale už kromě pitného režimu nic víc.
5. DEN
Na snídani a večeři zase jenom ovoce a šálek polévky. Jestliže už vám zelenina leze i „ušima“, můžete si dnes dopřát i kousek dušeného kuřecího masa. Jako přílohu zvolte například rajčata či salátový okurek. Tip pro vegetariány – sójový sýr tofu.
6. DEN
V tento den si kromě ovocné snídaně a večeře s polévkou můžete dopřát vařenou rýži s nastrouhaným jablkem, a to v neomezeném množství. Nezapomeňte na pitný režim.
7. DEN
Poslední den dietního režimu zvolíme v ovocno – zeleninové kombinaci. Celý den jíme v neomezené míře všechnu možnou zeleninu a ovoce (i banány) v neomezené míře. Ráno a večer si opět dopřejeme polévku.
Jistě se po této očistné kúře budete cítit o mnoho lépe. Ale nezapomeňte pomalu přecházet na běžnou stravu. Určitě by bylo nevhodné si dát ihned po dietě smažený řízek s bramborovým salátem. Je dobré se naučit zařazovat do svého jídelníčku více ovoce a zeleniny, tmavého pečiva a obilovin. A omezit konzumaci červeného masa a uzenin. Důležitý je i dobrý pitný režim, který by měl zahrnovat přísun 2,5 litru tekutin denně. Mezi tyto tekutiny neřadíme alkohol a kávu.