Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
V nedávné době se objevila na českém trhu nová originální řada přírodních rostlinných šťáv. Tato řada nabízí přírodní produkty, samozřejmě v nejvyšší kvalitě, v tekuté přírodní formě, která dosud u nás na trhu chyběla. Šťávy jsou získávány z plodů, natě či listů léčivých rostlin nejmodernějším způsobem výroby, výrobky jsou stabilizovány pouze pasterizací a zachovávají si tak maximum biologicky cenných látek. Díky použité technologii výroby, šťávy neobsahují přídavky cukrů, chemické konzervační látky, ani barviva a jsou proto určeny širokému spektru konzumentů. Nutriční hodnota samotných šťáv tkví zejména v obsahu minerálů včetně stopových prvků, vitaminů, bílkovin, organických kyselin, enzymů, bioflavonoidů a karotenoidů, kromě toho šťávy obsahují další specifické biologicky aktivní látky, které u konzumentů mohou přispět k upevnění zdraví.
Ostropestřec mariánský (Silybum marianum)
Původním domovem ostropestřce je Severní Afrika, Malá Asie a Jižní Evropa, odkud se rozšířil do dalších oblastí vč. střední Evropy. Ostropestřec patří mezi tradičně používané léčivé rostliny (byl znám již starým Řekům a Římanům) a díky současnému intenzivnímu výzkumu (bylo publikováno přes 300 významných vědeckých studií) i mezi nejlépe probádané. Používanou částí rostliny je semeno.
Účinné látky
Hlavními účinnými látkami v ostropestřci jsou flavonolignany, jejichž obsah se pohybuje kolem 1,5 – 3 % a jež jsou známy pod názvem silymarin (silybin, isosilybin, silychristin a silydianin). Významně jsou zastoupeny bílkoviny, flavonoidy, dále jsou obsaženy hořčiny, silice, betain a biogenní aminy. Z mastných kyselin převládají nenasycené kyseliny alfa-linolová a olejová.
Působení, účinky
Ostropestřec je rostlinou první volby pro péči o játra. Zvyšuje tvorbu žluči, podporuje jaterní funkci, posiluje detoxikační potenciál jater, příznivě působí na jejich funkci. Má schopnost zvyšovat hladinu glutathionu potřebnou pro detoxikační reakce, čehož se využívá mj. i při otravách alkoholem, který hladinu glutathionu výrazně snižuje. Chrání jaterní tkáň od škodlivého působení odpadních a toxických látek a léků, např. chemoterapeutik, které ji poškozují. Je účinným prostředkem pro podporu trávení a pro pročišťování těla. Klinicky jsou prokázány příznivé účinky podpůrného podávání při chronické hepatitidě a cirhóze způsobené alkoholem, drogami a různými toxiny. V některých zemích se ostropestřec využívá při poruchách trávení a díky stimulačním účinkům na vylučování žluče i v prevenci tvorby žlučových kamenů. Ostropestřec dále pomáhá při zácpě, diabetu, senné rýmě a křečových žilách. Popsány jsou také jeho protihorečnaté, protizánětlivé a anti-alergické účinky. U silymarinu byly prokázány silné antioxidační účinky, dokonce silnější než u vitaminů C či E, díky nimž pomáhá chránit buňky a tkáně před destrukčním působením kyslíkových radikálů.