Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
V nabídce prodejen potravin specializujících se na zdravou výživu se můžeme setkat v nabídce i ovocným octem. Jaký je vlastně ovocný ocet?
Ovocný ocet je oblíbený pro svoji jemnou a zajímavou chuť. Tato chuť je dána tím, že kromě kyseliny octové obsahuje ještě minerální látky a přebírá aroma i zabarvení od suroviny použité k jeho výrobě. Ovocný ocet vzniká kvašením roztoků obsahujících cukr za vzniku alkoholu, který se za přístupu vzdušného kyslíku oxiduje dál na ocet. Můžeme se setkat s vinným, rýžovým, kokosovým, malinovým nebo octem z granátových jablek a ze švestiček umeboshi. Nejznámější je ocet jablečný.
Jablečný ocet
Jablečný ocet se získává z rozdrcených zkvašených jablek, získává tak z jablek důležité látky. Dá se připravit i tzv. divoký ocet z jablečných slupek. V takovém případě by se ale nemělo jednat o chemicky ošetřená jablka. Opravdu kvalitní jablečný ocet (má žlutou až nahnědlou barvu) se během výroby nesíří, takže si zachovává své živé kultury typické pro tento produkt. Ocet vyrobený z celých jablek obsahuje kyselinu maleinovou. Kyselina maleinová z jablek pozitivně ovlivňuje naše trávení.
Jaké je jeho použití?
Na rozdíl od průmyslově vyráběného octa se dá použít při přípravě řady receptů v naší kuchyni. Jako příklad lze uvést dresink do salátů, omáček nebo marinád. Dá se použít také při tzv. deglazování šťáv – tato technika z pekáče odstraňuje všechny karamelizované masové šťávy. K samotnému deglazování se dá pekáč na hořák, přidá se trochu vývaru nebo vína a pozvolna se míchá, aby se karamelizované kousky pěkně rozpustily. Tuto šťávu je pak možno přidat do připravované omáčky. Dá se použít i v kombinaci s měkkým ovocem (maliny, jahody). Výborně ochucuje rovněž maso, pečeni a dušené pokrmy.
Má jablečný ocet význam pro zdraví?
Ano, uvádí se, že pomáhá k očištění krevního oběhu a snížení hladiny cholesterolu v krvi. Znalci jablečného octa doporučují si připravit ráno nápoj z jablečného octa a medu (2 lžíce přírodního jablečného octa, půl litru mléka a 1 lžíce medu). Takto vyrobený nápoj se má postupně popíjet během dne. Jeho pití má přispívat k celkové detoxikaci organismu.