Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Co jsou to biopotraviny? Stále častěji můžeme v obchodech narazit na potraviny, označené předponou „BIO“. Co to jsou biopotraviny? Je to jen jeden z mnoha módních trendů, nebo jde o revoluci ve stravování a ve zdravé výživě? Přečtěte si náš krátký článek, ve kterém Vám objasníme některá základní fakta o biopotravinách.
Nejjednodušší vysvětlení pojmu biopotraviny přináší české Ministerstvo zemědělství. Podle něj mají biopotraviny tyto vlastnosti:
- biopotraviny jsou produktem ekologického zemědělství, ve kterém se hospodaří šetrným způsobem
- při jejich výrobě se nepoužívají pesticidy, umělá hnojiva a geneticky modifikované organismy
- zvířata se chovají s možností výběhu nebo pastvy, krmí se přirozenými krmivy bez stimulátorů růstu a hormonálních přípravků
- při zpracování biopotravin nejsou použita umělá barviva, ochucovadla a další cizorodé látky
- každá biopotravina musí mít certifikovaný původ, který je přísně kontrolován.
Je tedy jasné, že biopotravinou může být prakticky cokoliv, co jíme či pijeme. Záleží jen na výrobě a způsobu zpracování. Ruku v ruce s nástupem biopotravin na český trh se však objevilo mnoho pověr a mýtů. Rádi Vám ukážeme, jak je to s biopotravinami ve skutečnosti.
3 největší pověry o biopotravinách:
1. Biopotraviny znamenají dietu a odříkání
Co byste řekli na šťavnatý a propečený hovězí steak z mladého býka, chovaného na pastvinách se svěží zelenou travou a v čistém prostředí? Chutnala by Vám domácí vejce, uzeniny plné masa, vynikající čerstvé sýry, kvalitní víno a stovky dalších jídel, vyrobených přirozenou a přírodní cestou? Časy, kdy zdravá výživa znamenala přísnou dietu a jídelníček s výhradně rostlinnou stravou, jsou dávno pryč. Potraviny v bio-kvalitě dnes produkuje snad každé odvětví zemědělské výroby. Vy se omezovat nemusíte. Jíst biopotraviny znamená jíst chutně, a zároveň zdravě.
2. Biopotraviny jsou zbytečně drahé
U biopotravin platí základní poučka: „Cena za biopotraviny není vysoká, ale přiměřená kvalitě.“ Jednoduše řečeno, vyšší kvalita je vykoupena vyšší cenou. Je jasné, že náklady na pěstování a chov bez chemických urychlovačů jsou vyšší. Na oplátku ale za své peníze dostanete zboží opravdu poctivé a prvotřídní kvality. Nutričně hodnotné a chuťově výrazné potraviny bez škodlivin jsou sice poněkud dražší, ale zase vše bohatě vynahradí kvalitou a chutí. Obecně přece platí, že je lepší dát si jednou za čas kvalitní a libový kus masa z bio-chovu, než třikrát týdně uměle ochucovaný a obarvený salám z hypermarketu. Do ceny také musíte započítat fakt, že výrobci biopotravin zároveň přispívají k ochraně přírody, zvyšují přirozenou úrodnost půdy a zajišťují lepší život pro hospodářská zvířata. Tím, že jíte biopotraviny, vlastně přispíváte k životu v lepším prostředí pro nás pro všechny.
3. Biopotraviny jsou bez chuti
Snad žádný mýtus o biopotravinách není tak vzdálen pravdě, jako tento. Řekli byste někdy o skvělém pečeném domácím kuřeti své babičky, že je bez chuti? Nebo že Vaše vlastní rajčata ze zahrádky nevoní? Jistě ne. Stejným způsobem se můžeme dívat i na biopotraviny. Tím, že jsou plodiny pěstovány bez chemických přísad a přirozenou cestou, obsahují méně vody a více vitaminů i nutričních látek. Zkrátka – chutnají lépe. Nejinak tomu je i u masa. Kvalitní krmivo (zapomeňte na granule s antibiotiky), volný pohyb v přírodě a humánní porážka dává masu z bio-chovů potřebnou křehkost, šťavnatost a vydatnost.