Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Olivový olej se získává lisováním (či jiným postupem) z oliv (Olea europeana). Oliva se plným názvem nazývá olivovník evropský. Pochází z Asie, ale v současnosti se s ním setkáváme ve středomořské oblasti. Právě proto se olivový olej stal nedílnou součástí středomořské kuchyně a je považován za velmi užitečný z hlediska pozitivního vlivu na naše zdraví.
Je důležité upozornit, že podle postupů přípravy jsou tři druhy olivového oleje: panenský, rafinovaný a směs. Panenský olej je lisovaný přímo z celých plodů za studena, rafinovaný olej je lisován za vysokých tlaků a teplot a následně je upraven a směsi jsou směsí obou zmíněných druhů. V doplňcích stravy či v kuchařských receptech se hlavně můžeme setkat s olivovým panenským olejem (dělí se na více druhů – extra panenský, panenský a obyčejný panenský olej).
Jak již bylo zmíněno, jeho konzumace má pozitivní vliv na naše zdraví. Obsahuje mimo jiné nenasycené mastné kyseliny a vitamin E. Obsah řady nenasycených mastných kyselin napomáhá snižování LDL (tedy té „špatné“) frakce cholesterolu. Vitamin E je důležitý antioxidant, ale je hlavně přítomný v čerstvém oleji. Olivový olej napomáhá rovněž správnému růstu kostí. Odborníci zjistili, že olivový olej obsahuje sloučeninu označovanou jako oleocanthal, která podle výzkumů tlumí pocity bolesti, tím, že tlumí přenos impulsů, které vedou ke vzniku této bolesti nervovou soustavou).
Dále obsahuje polyfenolové antioxidanty, které potencují účinek vitaminu E jako antixodantu a kyselinu alfa-lipoovou. Z dalších pozitivních vlivů na naše zdraví můžeme zmínit ochranu před cévním onemocněním, pomáhá zlepšovat činnost srdce, posiluje regenerační procesy v organismu a řadu dalších.