Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Tuky patří vedle bílkovin a sacharidů mezi základní složky potravy. Jsou důležitým zdrojem energie pro lidské tělo, a navíc některé z nich hrají velmi důležitou roli při správném vývoji orgánů i jejich funkci (jsou stavební složkou důležitých hormonů, pomáhají udržovat tělesnou teplotu, chrání důležité orgány před poškozením). Dále umožňují správné zpracování některých vitamínů (A, D, E, K).
Např. mozek obsahuje nejvíce tuků ze všech orgánů v lidském těle – téměř dvě třetiny jeho váhy jsou tvořeny tuky, ve značné části jde právě o omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny. Mozek je tvořen miliardami mozkových buněk (neuronů), které jsou mezi sebou složitě propojeny.
Největší podíl tuků tvoří mastné kyseliny, z nichž jedny z nejdůležitějších jsou tzv. esenciální mastné kyseliny. Tyto látky se účastní celé řady klíčových procesů v těle. Přitom si je tělo není schopno vyrobit, a musejí být proto dodávány z vnějších zdrojů. Podle složení je rozdělujeme na dvě skupiny: omega-3 (kyselina alfa-linolenová, ALA) a omega-6 (kyselina gama-linolenová, GLA), označované jako nenasycené mastné kyseliny podle charakteru chemických vazeb. Omega-3 nenasycených mastných kyselin přijímá většina z nás menší množství než kolik je zapotřebí. Je to tím, že se vyskytují jen v několika málo potravinách (lněné semínko, vlašské ořechy). Z hlediska nutričního významu jsou však nejlepším zdrojem mořské ryby. Dalším důvodem může být i skutečnost, že si řada lidí při hubnutí vybírá jen potraviny s malým obsahem tuku a ve skupině ryb dává přednost treskám. To není zcela správné (přestože treska je výborným zdrojem jódu). Tuk ryb potřebujeme pro jejich důležitou část, právě pro tyto nenasycené mastné kyseliny.
Zmíněné nenasycené mastné kyseliny mají prokazatelně pozitivní vliv na srdce a jeho správnou činnost, na cévy. Pomáhají jako prevence bolestí a poškození kloubů a kloubních chrupavek. Podle nejnovějších poznatků mají prokazatelně pozitivní vliv také na činnost mozku. U dětí podporují správný vývoj mozkových funkcí a napomáhají udržovat koncentraci, v dospělém věku zpomalují stárnutí mozku spojené s rizikem vzniku Alzheimerovy choroby. Mají rovněž významný vliv na imunitní systém – uvádí se především na vznik, vývoj a průběh atopických ekzémů a astmatu u dětí.