Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Jde o rostlinu Lepidium meyenii walp (maca), která roste pouze přírodním způsobem na jednom místě na světě, a to vysoko v pohoří And v Peru. Je tam od pradávna používána jako zelenina.
Maca přispívá k harmonii těla tím, že reguluje hormonální a enzymatickou aktivitu a snaží se o tzv. homeostázu (je to schopnost nebo tendence těla a buňky k udržování vnitřní rovnováhy tím, že přizpůsobuje, upravuje fyziologické procesy). Tím, že tvoří tuto harmonickou rovnováhu, má člověk pocit všeobecného zdraví.
A kromě toho má další prospěšné vlastnosti:
duševní bdělost, vzrůstající energie, zlepšující se libido, působí proti depresím, proti úzkosti, zlepšuje tonus ochablého svalstva.
Při prvních klinických zkouškách, které se uskutečnily v srpnu 2001, se testoval vliv macy na množství mužských spermií ve srovnání se stejnou skupinou mužů, kteří dostávali placebo (látka , která neobsahuje účinnou substanci, ale zevně vypadá zcela stejně jako lék). Výsledek byl velmi povzbudivý. Ve skupině mužů, kteří dostávali macu byl zaznamenán nárůst o 200%. Tyto zkoušky byly prováděny na Universitě Peruana Cayetano Heredia v Peru a pro tento výzkum používali základní produkt z peruánských plantáží.
Více informací o studiích.
Maca obsahuje 10% bílkovin,60 % carbohydrátů a směs mastných kyselin.
Kořeny obsahují steroly, macaeny a macamidy, které způsobují léčebné efekty. List tvoří více než 50% z celkové rostliny. Mnozí pěstitelé listy míchají a drtí společně s kořeny, ale účinky listů jsou odlišné, a také účinky takového produktu jsou jiné. Proto byl vypracován systém gelatinizace Macy z kořenů a jedině tento standardizovaný postup zaručuje efekty, jaké byly prokázány při studii. Gelatinizace neznamená, že jde o gelatinové kapsle nebo že je maca smíchána s gelatinem, ale je to proces, který podléhá stejným zákonům purifikace (čištění) gelatiny.
Proces odstraní škrob a poruší chemické vazby, které připojují škrobové molekuly k aminokyselinám a jiným sloučeninám.
To způsobuje dvě věci: odstraní škrob (který tvoří 33% celé rostliny) a uchová tím neporušené chemické sloučeniny a výživné látky.
Také se uvolní macaeny z jejich škrobové vazby, což zažívací trakt člověka dobře nedokáže, a tím se mnohonásobně zvýší vstřebatelnost macaenů, než kdyby maca nebyla gelatinizována.
Jak by se měla maca užívat?
Maca jako rostlina je potravina, která je běžně používána jako zelenina ve velkém množství. Většina firem, které prodávají macu, připouští asi 500 mg základní sušené macy v jedné kapsli. Někteří doporučují 3 kapsle denně, někteří šest, ale je přípustné také 10 kapslí.
V USA byly provedeny toxické studie macy a ukázalo se, že maca nemá žádné nepříznivé farmakologické efekty. Maca působí bezpečně, efektivně, netoxicky a výrazně zvyšuje a zlepšuje sexuální funkce.
Jak účinek Macy komentují lékaři.