Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Světové laboratoře zkoumají. Mnohovitaminozní hlíza. Obsahuje jód, zinek a fosfor. Je ředkvičkového tvaru, silné pronikavé vůně. Témeř 5000 metrů nad mořem roste Maca – afrodisiakum, užívané dávnými Inky, s vysokou výživnou hodnotou, které má podle studií provedených ve Spojených státech a v Evropě vlastnosti zvyšující sexuální potenci u mužů a zabraňuje neplodnosti, anemii, neuróze včetně zlepšení mentální zaostalosti mládeže a dospělých postižených tímto defektem.
Skutečně tato hlíza žluté bary a příjemné chuti se pěstuje ve vysokých polohách, zvláště v ledových Punách, kde léčitelé a přírodovědci vybírají pečlivě byliny našich předků na přípravu mletého kořene Maca. Dr. Javier Moreno Lecca, jeden z výzkumníků a tvůrců vitaminové základny z medicinského centra „NAVAMED“ potvrdil, že Maca vzhledem k jejímu obsahu bílkovin, uhlovodanů a množství minerálů upoutala pozornost přírodní mediciny uplatňované v Peru i ve světě.
Charakteristický vzhled
V zemi původu je kořen Maca konzumován v syrové podobě. Kořen se pěstuje na vysokohorských planinách v Bombón, Cerro de Pasco a vyskytuje se v několika druzích: středně purpurová, černá a purpurová. Provedené studie ukazují, že hlíza obsahuje množství jódu, zinku, fosforu, železa, vitaminu B1, B2, C a E také vápník. Mnoho obyvatel v oblasti Pasco využívá kořene jako přídavek do studených jídel, říká Dr. Javier Moreno.
Účinný lék
Podle nás, uvádí lékař Moreno Lecca je prokázáno, že Maca plněná v zelatinových kapslích napomáhá plodnosti žen a kromě toho příznivě reguluje menstruační cyklus. Dle mínění experů tato léčivá vlastnost je obsažena v chemických substancích známých jako „aromatické glukosinoláty, estrogeny, prostaglandiny“. Navíc kombinace kořene Maca s vitaminy působí jako vynikající posilovač lidského organismu, jako hormonální regulátor, antianemikum, obnova energie a kompletní vitaminy podporující růst a tvorbu kostí u dětí a dospělích. „U mnoha konzumentů kořene Maca bylo prokázáno zvýšení sexuální potence. Rovněž byla prokázána plodnost u dříve neplodných žen, včetně případů zlepšení frigidity,“ poznamenává Moreno Lecca.
Psychické účinky
Kořen Maca, svými základními čistými bílkovinami, tuky a minerálními solemi, je výborným tonikem. Přes 475 mg vápníku a 183 mg fosforu, železo, zinek a jód uvádí Moreno Lecca. Podle expertů z Ministerstva zdravotnictví lze kořen Maca užívat denně nebo periodicky bez vedlejších účinků na konzumenta. Velké zahraniční laboratoře dosahují velmi zajímavé výsledky pro zlepšení mentální debility mládeže a senility u starců. Účinné terapeutické výsledky byly dosaženy při léčení respiračních chorob, revmatismu a krevního tlaku.
Bohatá strava
V pásmu lesů (v zemi původu) je Maca pověstná možností skladování – konzervace. Místní obyvatelé jakmile oddělují jemné listy a lodyhy od kořene připravují jej ke konzumaci nebo na uskladnění. Je neuvěřitelné, ale Maca vydrží konzervována až patnáct let bez ztráty výživné hodnoty. To i v podobě zavařeniny, zachovávající maximálně jení nutriční a léčebnou hodnotu. To i v podobě zavařeniny, zachovávající maximálně její nutrční a léčebnou hodnotu. Může se jíst čerstvá nebo sušená, celá nebo mletá. Maca vděčí svému úspěchu výsledkům laboratoře CONAMAD. Nyní jí můžeme obdržet v rozptýlených hlavních lékárnách a kromě toho jí propagují vědci z NOVAMED (v zemi původu). Maca je ceněna jako velmi účinné přírodní léčivo. Je účinná pro úpravu problému chování a mentální nedostatečnosti dětí a starců. Výborně ovlivňuje vnitřní sekreci pro aktivní erotiku. Je zdrojem síly a chuti pro dospělé.
Báječná Maca
Universitní profesor geografie Javeir Pulgar Vidal, současný peruánský velvyslanec v Columbii uveřejnil v roce 1987 článek v jednom místním deníku, ve kterém publikuje výsledky, kterých dosáhli ve firmě Luis Banchero Rossi, která financuje výzkum kořene Maca, málo známé andské rostliny o které se řáká, že má bohatou úrodu a vysokou nutriční hodnotu, a která byla velmi ceněnou potravinou starých Inků.
Maca zaujala mnoho obchodníků a bankéřů, kteří podporují její výzkum jako potraviny i výzkum jejích léčebných vlastností, o kterých se v současné době velmi často diskutuje ve vládní politice.
Výsledky náročného analytického výzkumu, kterému byla MACA podrobna v USA byly překvapující. Podle Dr. Pulgara Vidala z Woodard Research Corporation ve Virginii byly předloženy tyto výsledky:
Voda | 19,62 % |
Bílkoviny | 10,10 % |
Tuky | 7,97 % |
Vláknina | 6,14 % |
Cukry | 51,81 % |
Minerální soli | 4,36 % |
CELKEM | 100,00 % |